Skoklassikerna – Crockett & Jones Clifford

Bland Northamptons många skotillverkare är det få som är lika framgångsrika på den svenska marknaden som Crockett & Jones. Anhängarskaran är ofta lika trogen som hängiven. I veckans skoklassiker tittar Manolo närmare på en av märkets verkliga sugnaturmodeller, Clifford.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-02-29 16:03  |  Lästid: 2 minuter

Crockett & Jones startades 1879 i Northampton av Charles Jones och svågern James Crockett.  Northampton höll då på att omvandlas från garveristad till Storbritanniens centralpunkt för skotillverkning. Drygt tio år efter starten gick C&J liksom många andra av ortens tillverkare över till så kallad goodyear-tillverkning, en maskinell metod för att tillverka randsydda skor som uppfanns av amerikanen Charles Goodyear. Bara några år efter detta köpte C&J sin nuvarande fabrik, som med tiden byggts ut för att tillfredsställa marknadens växande efterfråga.

I slutet av 70-talet när Richard Jones, sonsonsson till märkets grundare, kom in i företaget ändrade Crockett & Jones strategi för att fokusera helt på premiumtillverkade goodyear-skor.  Något som de gjort med stor framgång och som idag lockat återförsäljare över hela världen.

Även om det finns tydliga brittiska drag i märkets formspråk förknippas Crockett & Jones med en något slankare och mer sydeuropeisk design än många av de andra Northampton-tillverkarna. Detta speglar inte minst en av tillverkarens kanske allra mest karaktäristiska modeller, Clifford. En klassisk wingtip brogue som med den slanka lästen 337 ger ett betydligt elegantare intryck än många andra av marknaden wingtips. Modellen är en del av Crockett & Jones premiumlinje Handgrade Collection, som bland annat kännetecknas av ek-garvade lädersulor sydda med så kallad ritsnedläggning samt heltäckande vegetabiliskt garvat innerfoder.  Här i färgen Tan Antique som gör sig lika bra till Savile Row-kostymen som slitna jeans.

 


Crockett & Jones butik på 92 Jermyn Street, London.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta