Skoklassikerna – Carmina 80180

Carmina har på bara några säsonger glidit upp som ett skovärldens allra intressantaste namn. Ett klassiskt robust formspråk med förkärlek för slitstarka cordovan-skinn har gjort den spanska skotillverkaren på allvar tagit upp kampen mot stora skonationer som Storbritannien, USA och Italien. Manolo har särskilt fastnat för märkets spännsko med delad tå, 80180.

Olof Enckell  |  Publicerad 2012-05-15 16:02  |  Lästid: 2 minuter

Vid sidan av just Cordovanskinn förknippas Carmina kanske främst med sina split toe-modeller. Denna detalj förekommer på såväl tasselloafers som dubbla spännskor och derbys. Just spännskorna med enkelt spänne och delad tå sticker ut lite extra bland konkurrenterna. Med kortare och smalare byxben skapar denna modell en relativt grovhuggen silhuett, medan en traditionellare byxvidd- och längd ger en väldigt diskret elegant känsla där spännet knappt syns. 80180 bygger på Carminas läst Simpson som karaktäriseras av en relativt mejslad och avsmalnad tå.  

Materialmässigt finns modellen både i kalv- som cordovanskinn från amerikanska Horween. Nedan följer några exempel på modellen i olika utföranden.

     


Carmina 80180 i Cordovan-skinn

Här i cognacsfärgat kalvskinn
Bild från ateljén på Mallorca.
Alla delar skärs ut för hand.

För ytterligare info om Carmina rekommenderas ett besök på Herrskobloggen som nyligen skrev om den spanska skotillverkaren.

Dela på Facebook
Tweeta