Skoguiden del 2: Brogue

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-07-16 15:20  |  Lästid: 3 minuter

Bild 316242 Redan efter första delen av skoguiden lyckades ni läsare lista ut att del två kommer att behandla ämnet brogue. För enkla och helt rena skor i alla ära, brogue är ett underbart sätt att ge skorna lite karaktär och passar lika bra till jeans som kostym. Frågan är bara vad är egentligen brogue

Ofta används ordet som en beteckning på en viss typ av skomodell. Egentligen är dock brogue bara namnet på det mönster som ofta pryder skor. Brogue används idag till alla typer av skor, allt från sneakers till munkskor. De som var först med att använda broguemönster på sina skor var dock irländska bönder. För att skorna skulle klara av våt mark och torka enklare pryddes siddelarna och tåspetsen med små hål. Mönstret spred sig sedan vidare till den brittiska aristokratin och blev snabbt högsta mode. Mönstrena blev allt mer förfinade och utvecklades till att endast fylla ett dekorativt syfte.

Broguemönster brukar delas in i två olika kategorier, semi- och helbrogue. Detta är helt enkelt betckningar på hur tåhättan är utformad. Helbrogue har en vingtåhätta, där tåhättan ser ut som ett dubbel-v. Kanske är det engelska ordet wingtip mer familjärt. Semibrogue innebär att tåhättan är helt rak. Den täcker då till skillnad från vingtåhättan bara en liten del av skons tåspets.


Bild 316243

Till vänster en rak tåhätta (semibrogue), höger vingtåhätta (helbrogue).

Själva mönstret är utformat med stansningsverktyg i olika storlekar på hålet, oftast mellan 1-5mm. Dessa olika storlekar blandas för att skapa den önskade dekorationen. Hålmönstrena som markerar skons sömmar och skodelarnas kanter brukar stansas för hand, medan en schablonbild används för dekorationen på tåspetsen. Klassiskt sett är dekorationen alltid helt symmetrisk och utformad för att följa skons övriga former. Det finns dock flera tillverkare som har egna väldigt karismatiska broguemönster. Tidigare har vi skrivit om Gieves & Hawkes som har utformat ett mönster efter skottsalvan från ett hagelgevär. Ett annat exempel är Barker Black som med sin mycket stilsäkra chefsdesigner Derrick Miller tillverkar högkvalitativa skor där broguemönstret ofta är utformat som en döskalle.

Värt att diskutera är även broguemönstret stilmässiga status. Ursprungligen är skor med broguemönster ganska sportiga skor och därför bör de vid de allra mest formella klädkoderna undvikas. Det passar utmärkt till kostym, men när klädkoden är frack eller smoking är ett par helt rena skor med sluten snörning att föredra. Brogue passar dock utmärkt även till vardagsklädsel med till exempel jeans.


Det finns även flera andra typer av dekorationer på skon som inte faller under betckningen brogue. Ofta är skons tåhätta och övre delar kantade med ett sick-sackmönster. Detta kallas för taggning och fyller dels ett dekorativt syfte, men används även för att ta bort snittkanterna som uppstår när skodelarna beskärs. Dekorationer används även på skons sula och klack. Skomakaren skapar olika mönster genom att dra ett upphettat polerjärnet längs sulan och klacken. Detta skapar linjer med en speciell struktur för att visa på hantverket bakom skon.

Bild 316244
Källa: Herrskor, Lázzlá Vass och Magda Molnár.

Dela på Facebook
Tweeta