Skoguiden del 1 – Skomodeller

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-07-09 16:27  |  Lästid: 3 minuter

Bild 316221 Skor kan uppfattas som rena djungeln av konstiga uttryck. Det är oxfords, brouge, derby, loafers, öppen och sluten snörning. För att försöka råda bot på allmän förvirring och ge en lite djupare inblick i skons värld skall vi därför försöka reda ut några av begreppen i en tredelad skoguide. I första avsnittet kommer skillnaderna mellan de olika skomodellerna att diskuteras.

Sluten och öppen snörning
Här råder stor förvirring och en stor del av problemet ligger att det finns en uppsjö av termer för snörskomodeller med öppen eller sluten snörning. Modeller med sluten snörning brukar kallas för Oxfords, vilket ibland ställer till det. Många skomakare ser Oxfords som ett generellt begrepp för skor med sluten snörning. Andra ser det som en speciell modell inom kategorin för skor med denna snörning, då helt utan brougemönster ett ämne som vi skall behandla i en senare artikel. Inte blir det lättare för modeller med öppen snörning. I Europa kallas de ofta för Monlier eller blucher, efter den preussiska befällhavaren Gebhard Leberecht von Blücher som 1815 var med och besegrade Napoleon vid slaget om Waterloo. I USA benämns denna skotyp oftast för Derby.

Vi kommer för enkelhetens skull endast att skilja på snörskor med öppen eller sluten snörning. Sluten snörning (bilden till vänster nedan) innebär att de två snörbitar som binder samman skon med snören är dolda under skons övriga delar. Snörbitarna på skomodellen med öppen snörning (bilden till höger nedan) är däremot synliga och ligger ovanför skons övriga delar. Klassiskt sett är modellen med sluten snörning formellare och lämpad för både kostym och smoking. Den öppna snörskomodellen fungerar utmärkt till kostym, men bör inte bäras vid formella tillfällen där smoking eller frack är klädkod. I regel är den slutna snörskomodellen lite smalare och passar därför bättre till de med smala fötter.

Bild 316222

Loafers
Loafers är beteckningen på en lite ledigare skotyp helt utan sammanbindande snören. Många förknippar loafers med höjden av gubbighet, men de kan vara ett ledigt och snyggt alternativ till såväl snörskor som sneakers om de bärs på rätt sätt. Det finns även en rad olika underkategorier bland loafers. Vi har tidigare skrivit om tasselloafern som syns nedanför till vänster i en variant från Ralph Lauren. Därefter följer Guccis legendariska loafer med ett dekorativt spänne utformat som ett hästbetsel. Längts till höger syns ett par pennyloafers från Santoni, som karaktäriseras av sin enkla form. Ofta nämns också mockasinen bland loafers, främts förknippat med Tod’s och Car Shoe. Detta är en ledigare variant av loafern ofta utan klack och med ett markant sömm vilken binder samman skons ovandel med sulan.

Bild 316223

Spännskor
Spännskor, eller munkskor som de också kallas, är inte särskilt vanligt förekommande i Sverige. I syd- och centraleuropa är de dock en ganska vanlig syn. Spännet fyller inte bara en dekorativ funktion utan är även det som håller samman skorna. Här tre par från Crockett & Jones

Bild 316224

Källor: Herrskor, Lázló Vass & Magda Molnár
Gentlemannen, Bernhard Roetzel

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta