Skjorttygslexikon

Eton for Manolo: Yarn count, kypert och ELS. Skjorttyger är en djungel av olika termer och begrepp. Innan vi avslöjar det valde tyget för Eton och Manolos skjorta tänkte vi därför ger er förklaringen på några av de allra viktigaste orden.

Olof Enckell  |  Publicerad 2011-05-02 08:46  |  Lästid: 2 minuter

Poplin – Tvåskaftsväv, oftast av bomull och med fina garner, där garntätheten i varpen oftast är dubbel så hög i förhållande till väften.

Oxford – Skjorttyg i panamabindning, det vill säga tvåskaftsliknande, men där trådarna följs åt två och två.

Pinpoint – Samma teknik som för oxford, men med tunnare garner.

Kypert (twill) – Bindningstyp som ger vävnaden diagonaleffekt. Beroende på hur den är uppbyggd, skiljer man på varpkypert, väftkypert och liksidig kypert. Fiskben är en känd variant av kypert.

Satäng (Satin) – Bindning där det ena trådsystemet, i allmänhet varpen, bindningstekniskt och genom större täthet dominerar på vävnadens rätsida. Satinbindningen ger vävnaden en slät och jämn yta.

Dobby – Väv med små, geometriska, ofta återkommande invävda mönster. Vävt på en specialutrustad maskin.


Two ply – Innebär att två trådar tvinnats ihop till ett tvinnat garn, vilket ger tyget bättre hållfasthet och lyster. Även kallat two fold.

Garnnummer (Yarn count) – Ett mått för garnets finhet.  Det vanligaste måttet för detta när det gäller bomullsgarner är Number English (NE) som anger hur många 840 yards längder av garnet det går på 1lb (453,6 g).  Ju högre garnnummer, desto finare är garnet.

Ends och picks – Refererar till hur många garntrådar som används i varpen (ends) respektive väften (picks).  Mäts ofta per cm eller inch.

Lång och extra långfibrig bomull – På engelska Long Staple (LS) respektive Extra Long Staple (ELS). Bomullsfibrer som mäter cirka 2,8 cm och längre (LS) respektive 3,81 cm och längre (ELS). De mest kända kvalitéerna är egyptisk, Sea Island och Pima cotton.  

Egyptisk bomull- Egypten är världsledande när det kommer till odling av lång och extra långfibrig bomull.  Inom landet finns olika typer av kvalitéer där Giza 45 med sina långa och tunna fibrer ofta framhålls som den mest exklusiva.  

Sea Island – Bomull odlad runt Västindien och i synnerhet Barbados.  Denna långfibriga och rena bomull motsvarar endast 0,0004% av världens totala bomullsodling anses vara en av de främsta kvalitéerna. Termen Sea Island har dock kommit att användas betydligt bredare för bomull med liknande egenskaper.

Pima – Ursprungligen en amerikansk bomullskvalité som namngavs efter pimaindianerna, som länge odlat denna typ av bomull. Har i regel något kortare fibrer än egyptisk bomull, men är väldigt slitstark. Odlas idag vid sidan av USA även i Peru, Israel och Australien.

Supima (Superior Pima) – Odlas i västra och sydvästra delarna av USA.  Supima är ett registrerat handelsnamn som får användas av de som kan garantera att produkten är tillverkad av Pimabomull.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta