Sjalslag till kavaj?

Olof Enckell  |  Publicerad 2007-07-10 13:53  |  Lästid: 2 minuter

Bild 316225Under en lång tid har valet av kavajslag stått mellan det pinnsmala och det lite mer klassiska slaget. Nu på senare tid börjar dock utbudet att breddas en aning. Även om de 80-talets vingbreda kavajslagen känns helt ur tiden, blir bredare kavajslagen en allt vanligare syn. Ett kavajslag glöms dock ofta bort, sjalslaget.

Det som kännetecknar sjalslaget är att kavajens slag och krage är sydda i ett stycke och att den, precis som namnet antyder, faller runt kavajen som en sjal. Många ser säkert skräckbilden med Hugh Hefner i sin morgonrock framför sig, men sjalslaget är både snyggt och användbart till mycket. För den som inte gillar smokingkavajens ofta ganska breda slag är sjalslag ett utmärkt val. Samtidigt passar denna typ av slag/krage lika bra till en tjockare cardigan.

Nu börjar även sjalslaget att dyka upp till vanliga kavajer och då ofta i enkelknäppt utförande. Det kanske inte är något för affärskostymen, men i övrigt fungerar sjalslaget lika bra till en dressad klädstil med skjorta som till en mer avslappnad med t-shirt och jeans. Som vanligt när det gäller kläder ligger hemligheten att lyckas i passformen. När det gäller sjalslag är det extra viktigt att titta så att kavajen sitter bra över bröstet. En minsta antydan att kavaj är för vid över bröstet och risken att se ut som Hugh Hefner är överhängande. Annars är sjalslaget ett utmärkt alternativ till det klassiska slaget.

Bild 316226

När modehusen visade upp sina vårkollektioner för 2008 i Paris och Milano var sjalslagen ett vanlig inslag bland kollektionerna. Från vänster syns här Prada, Valentino och J.Lindeberg. Vad tycker ni? Sjalslag, snyggt eller fult?

Catwalkbilder från Style.com

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta