Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden

Dagens text kommer att handla om en nykomling på den svenska skjortmarknaden. Strax före jul fick jag ett presentkort för att sy upp en måttsydd skjorta via onlinebaserade Shirtonomy.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-03-05 11:02  |  Lästid: 4 minuter
Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden

Min första reaktion var i ärlighetens namn: Åhh nej, inte ännu ett företag till som gör måttsytt på nätet. Är det verkligen något vi saknar idag? Jag använde dock mitt presentkort och väntade i ca 5 veckor. När väl skjortan dök upp måste jag säga att jag blev mycket positivt överraskad. Jag hade inte tänkt att skriva om företaget här på Manolo då vi är väldigt selektiva med vad vi skriver om plus att vi har en så pass stor redaktionell frihet att vi kan skriva om precis de saker som faktiskt tilltalar oss själva.

Min skjorta från Shirtonomy var så bra att jag tycker att de förtjänar ett omnämnande även här på Manolo och en introducering för er läsare som ställer höga krav på era produkter.

Den första skjorta som kom hem var välgjord och fin men satt inte så bra. Detta eftersom jag slarvat lite med min måttagning hemma. Detta är ett problem med måttsydda skjortor vare sig man låter någon ta måtten i butik eller man gör det själv hemma och fyller i dem på en hemsida. Man måste vara noggrann och veta vad man gör. Shirtonomy erbjuder dock något som kallas ”passformsgaranti” vilket går ut på att om den första skjorta man låter sy upp inte blir bra så erbjuder de kostnadsfritt en ny. Om detta sker så bör man konsultera företaget och noggrant gå igenom vad som inte blev bra så att detta kan korrigeras till nästa skjorta. För garantin gäller bara en gång. Detta utnyttjade jag och fick bra hjälp av Martin som är med och driver företaget. Den skjorta som sen levererades efter detta satt mycket bättre.

Jag valde ett ljusblått bengalrandigt tyg med enkla manschetter samt en krage i fullspread som gör sig bra både med och utan slips. Känslan i tyget är riktigt bra och jag känner igen kvaliteten från samma tygbunch som en av mina bättre italienska mtm-leverantörer använder och tar ca 1900 kr per skjorta för. 

 

Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden

Tyvärr är det en otacksam uppgift att ta bilder i syfte att recensera hur en skjorta sitter för det kommer alltid se sämre ut än vad det faktiskt är. En skjorta bylsar sig och veck syns tydligt. Om den är för slät betyder det att den är för smal och svår att faktiskt röra sig i. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det enda som inte är hundra är att det bildas små veck vid armhålan mot bröstet men detta beror på mina sluttande och ojämna axlar vilket är svårt att korrigera utan att skräddarsy skjortan helt.

Själva företaget grundades av fyra killar ifrån Stockholm utan bakgrund ifrån modebranschen. De hade alla skrivbordsjobb och bar alla skjorta till vardags. Bakgrunden till hur företaget kom till är att de förenades i att de tyckte att det var svårt att hitta färdiga skjortor som satt tillräckligt bra. De tyckte också att det fanns ett stort glapp på marknaden för måttsydda skjortor. De som fanns på nätet och hade en lägre prislapp var inte av tillräckligt hög kvalitet och de som måttsyddes hos butiker var i regel väldigt dyra. Ville man fylla garderoben med välsittande skjortor av hög kvalitet blev det helt enkelt för dyrt. Affärsidén är att kunna erbjuda måttsydda välsittande skjortor av premiumkvalitet till ett pris om 700-900 kr.

För lite mer än två år sedan började de genom att med hjälp av Exportrådet åka runt i Europa och besöka potentiella fabriker. De började i Estland hos en välkänd fabrik som tillverkar skjortor åt några av de mer kända märkena idag. Precisionen var inte var de sökte. Istället provade de en tillverkare i Portugal. Denna levererade en fantastik skjorta med några handgjorda moment men det var en relativt lite firma och resultatet lite för inkonsekvent vilket det inte får vara när det gäller måttsytt. Valet föll till slut på en annan fabrik i Portugal. Strax norr om Porto ligger navet för landets textilindustri som funnits i området sedan 1500-talet. Den tillverkare som Shirtonomy valt att jobba med gör uteslutande skjortor och har gjort så sedan 1980-talet. De är idag leverantörer åt ett flertal kända europeiska märken och har en rigorös kvalitetsinspektion vilket borgar för ett gott resultat. Skjortorna är maskinsydda för hand och jämförbara med de främsta svenska skjorttillverkarna idag. De jobbar med två av Europas främsta tygleverantörer från Italien samt England men får av konkurrensskäl inte skylta med dessas namn.

 

Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden
Martin från Shirtonomy.

Det har tagit relativt lång tid för Shirtonomy att komma igång i och med att de varit så pass noggranna med produkten. De har provtvättat alla testskjortor flera gånger för att få med rätt krympmån. Alla tyger de säljer har de låtit sy upp och tvätta minst 10 ggr för att se hur de ter sig.

Konceptet bygger primärt på e-handel men Shirtonomy har även ett showroom på Norrlandsgatan i Stockholm som kunder kan besöka för att kika på tyger och få hjälp med måttagning.

När jag fick min första skjorta så stod det bespoke på kartongen. Detta påtalade jag och hade synpunkter på. Det är viktigt för trovärdigheten att begrepp inte missbrukas. De kände väl till detta och har korrigerat namnet till Shirtonomy made-to-measure vilket är det korrekta.

Hoppas att tjänsten utvecklas med fler tyger och kragar för de fyller faktiskt en lucka genom sin tjänst. Sen vill jag poängtera att vill man ha mycket lull-lull så som handgjorda knapphål, handsydda axlar och mycket detaljarbete så är detta fel tjänst. Söker man en skjorta av god kvalitet och med bra passform att jobba i varje dag så är Shirtonomy ett bra alternativ.

 

Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden
Smokingskjorta med accessoarer från Shirtonomy.
Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden
Smårutig skjorta från företaget.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta