Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet

Det går inte att komma ifrån att just inläggen om skor röner mycket stor uppskattning och aktivitet hos våra läsare. Dagens text på skotemat blir en genomgång av en av de absolut främst läderkvaliteterna för skotillverkning, Shell Cordovan.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-09-10 08:21  |  Lästid: 4 minuter

Cordovan som är hästskinn är den kanske ultimata kvaliteten på läder nu när vi går lite sämre tider till mötes rent vädermässigt. Lädret gör sig extra bra på lite mer robusta modeller och på boots då det är relativt tåligt och lättskött. 

Lädret kommer från hästens bak och varje skinka leder till en så kallad ”shell” vilket i sin tur ger läder till en sko. En häst genererar alltså normalt sett ett par skor vilket i sammanhanget är ganska lite och en av anledningarna till det relativt höga priset som cordovanskor betingar. En annan anledning till att skor i denna kvalitet blir dyrare än skor i till exempel kalvskinn är att tillverkningsprocessen är omfattande och kostsam.

Vid garvningen så sker detta med vegetabiliska oljor, en process som tar ca 6 månader. Metoden att garva på detta sätt kommer ursprungligen från den spanska staden Cordoba vilket också ha fått ge namn åt lädret idag. När man pratar om cordovan och garvningen så är det omöjligt att inte nämna det världsberömda garveriet Horween i Chicago. Denna firma anses vara världens bästa leverantör av just cordovan och har de främsta skotillverkarna i världen som kunder. Deras kapacitet är dock begränsad och många står på kö för att få handla från Horween varför deras läder också betingar ett extra, dock välförtjänt, premium. 

Det unika med cordovan så som läder är den lyster eller glans som uppstår naturligt eftersom detta läder är extra fett. Hur vida skorna behöver bearbetas med skovårdsprodukter eller inte råder det delade meningar om. VIssa anser att produkter kan förstöra den ursprungliga lystern och patinan medan andra föredrar att återfukta och pigmentera likt kalvskinn. Dock är det allmänt känt att skinnet vid garvningen fettades in så pass mycket att det normalt sett räcker med en borste för att vårda sina cordovanskor och få upp en fin glans.Dock skall tilläggas att Cordovanskinn som utsätts för väta snabbt kan se matt och fläckigt ut vilket lätt kan dra tankarna till att det skulle vara skadligt för skinnet. Så är absolut inte fallet och för att återfå glansen räcker några få minuter med hästhårsborsten eller en putsduk på skorna. Då Cordovan kan blekna med tiden finns det speciella krämer framtagna för att återpigmentera just Cordovanskinn. En annan effektiv produkt för att vårda Cordovan är ett rådjursben. Benet har en rad naturliga oljor i sig och gnuggas mot skons gåveck för att släta ut dessa och ge ny glans. 

Vid en jämförelse med skor i kalvskinn som kanske är det vanligaste lädret som används idag så kan man säga att cordovan åldras på ett annat sätt. För det första så tenderar cordovan att ljusna över tiden medan en sko i kalvskinn tvärtom mörknar mycket på grund av fett och krämer. Cordovan upplevs även som ett något mjukare läder än vad kalvskinn gör. Det är lite mer elastiskt vilket gör att de veckar sig annorlunda jämfört med vad kalvskinn gör. Då det tenderar att vara både tjockare och fetare än kalvskinn blir gåvecken böljande och mjukare men samtidigt mer framträdande.

Den skotillverkare som kanske är mest förknippad med just cordovan är amerikanska Alden. Framförallt tänker många på Aldens longwings i den ikoniska färgnyansen 8 vilken är vinröd och den kanske vanligaste förekommande färgen på cordovanskor. Vi vill dock slå ett slag för modeller även i ljusare bruna nyanser av cordovan exempelvis ”Ravello” som tenderar att få en underbar patina över tiden.

 

 

Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
Garvningsprocessen för Cordovan är betydligt längre än för kalvskinn och kan resultera i stora färgskiftningar inom samma officiella nyans.
Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
Ett par tasselloafers i Cordovan är en riktig klassiker. Här i den vanligaste nyansen ”Color 8” med naturlig sulkant från amerikanska Alden.
Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
En klassisk longwing i cordovan från Tricker´s i samarbete med butiken Frans Boone.
Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
En split toe i ett ljusbrunt cordovanskinn från Argentina tillverkad av Meermin Mallorca.
Shell cordovan – lädret som åldras med värdighet
En väl använd Plain toe blücher från Alden i nyansen ”Ravello” Cordovan.

 

Här nedan följer ett filmklipp från Will på ”A Suitable Wardrobe” som får sina kängor i Cordovan putsade. 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta