Säsongens 6 snyggaste ziptröjor

Oavsett om du är konsthandlare i New York eller student på CSN så är ett av de mest praktiska och eleganta alternativen av stickat en tröja med zipkrage.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-01-08 10:52  |  Lästid: 3 minuter

Vikten av en vettig tröja är aldrig större än under den här årstiden. Kalla temperaturer utomhus kräver lager på lager som håller värmen men samtidigt kan skalas av när man kommer in till kontoret eller hemmet. Ett såväl praktiskt som elegant alternativ i denna kategori är ziptröjan. Den ger ett skyddande lager under exempelvis en ytterrock eller kavaj och kan även med enkelhet bäras över en skjorta eller t-shirt.

Vad är det då som skiljer den från många andra stickade plagg. En av de stora fördelarna är att dragkedjan kan dras upp så att man under kalla promenader kan skydda halsen likt en polotröja men att den även kan dras ner för att lyfta fram en skjorta eller släppa in luft.

Ziptröjan adderar även ett intressant element under en kavaj då den sticker upp och ger fler dimensioner till helheten. Passformsmässigt tycker vi att man med fördel väljer en lite kortare längd som kan bäras utanpå byxor med hög midja utan att sträcka sig ner på låren. Det möjliggör än mer för kombinationer med kavaj då man gärna undviker att tröjan passerar långt över byxmidjan och således förlänger intrycket av överkroppen på bekostnad av benen. Historiskt har skräddare placerat byxmidjan relativt högt runt den naturliga midjan för att intrycket av långa ben har uppfattats som mer smickrande.

Färgmässigt finns det såklart mängder med alternativ men som så ofta är det viktigt att utgå från sin egen smak och garderob. Vet man med sig att man är en färgstark person med mycket klara nyanser är det bara att köra men många likt oss föredrar neutrala och jordiga toner i t ex mörkblått, skogsgrönt, brunt, beige eller grått. Utgå alltid från vad som kommer harmonisera med de övriga plaggen i garderoben.

Vi har valt ut en rad modeller för säsongen som vi gillar lite extra i en varierande prisbild.

Soft Goat

Marinblå ziptröja i 100% kashmir från prisvärda Soft Goat. Notera den dubbla zipen som gör att dragkedjan kan öppnas från bägge håll.

NN07

Grövre ziptröja i vinrött med tilltagen krage från NN07.

Von Braun

Kabelstickad ziptröja i kashmir från tyska Braun-Hamburgs egna linje.

Morris

En prisvärd ziptröja i en mellanblå merinoull från svenska Morris

Stenströms

Mörk- eller olivgröna nyanser är ofta väldigt tacksamma till blått, grått eller beige. Här i en kabelstickad version från Stenströms.

Fedeli

Mörkbrun kashmirzip från italienska specialisten Fedeli.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta