Säsongens 10 snyggaste vårkostymer

Efter en vinter som aldrig verkar ta slut börjar det sakta men säkert bli dags att se över utbudet av plagg för våren. Idag skall vi titta närmare på kostymer för vår- och sommarhalvåret som kännetecknas av svala material och inte sällan ljusa och lediga nyanser.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-04-05 09:39  |  Lästid: 4 minuter
Säsongens 10 snyggaste vårkostymer

Om man inte arbetar i kostym dagligen men fortfarande uppskattar plaggets elegans för fritiden skulle vi säga att våren öppnar för en rad avslappnade alternativ. Vi har de mer formella valen i tunn borstad ull för sommarbröllop och fest men också en uppsjö av texturer som linne och bomull där man utan problem kan klä ner kostymen.

Vad som avgör formaliteten på en kostym är framför allt tre saker:

1. Texturen

Ju slätare eller blankare ett tyg är, desto formellare uppfattas det. En borstad ull i exempelvis s150 får en väldig lyster och passar bra till bröllop eller affärskostym men kanske inte är det lättare att kombinera med ett par sneakers. Där passar linne, bomull eller en blandning av ull, linne och silke ofta bra med en grövre textur och inte minst mattare finish.

2. Färgen

Efter textur spelar kostymens färg störst roll för dess upplevda formalitet. Mörka kostymer i midnattsblått, grafitgrått eller svart är direkt mer formella i känslan än exempelvis ljusgrå, benvita eller olivgröna. För sommarhalvåret fungerar ljusare kostymer bättre rent naturligt då vi har ett ljusare klimat och i regel något mörkare hy. 

3. Mönstret

Ju större mönsteren kostym har, desto mindre fomell kommer den uppfattas. Det kan vara en stor windowpane, en glencheckruta eller kanske ett diskret hundtandsmönster. Alla kommer ge olika intryck och passar olika typer av plagg. Tänk på att även om man vill åt en ledig vårkostym så kommer en väldigt storrutig kostym kanske dra till sig mer uppmärksamhet än man hade tänkt sig. 

Vi har valt ut 10 favoriter från vårens utbud för såväl lediga som formella stunder.

Oscar Jacobson

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Modellen Einar från Oscar Jacobson i en ljusgrön linnekvalitet som känns riktigt härlig tillsammans med exempelvis en ljusblå skjorta och ett par loafers i mocka.

 

Ermenegildo Zegna

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Italienska Zegna erbjuder en sandfärgad vårkostym i den lyxiga blandningen av bomull och kashmir. Kombinera med en vit skjorta, ljus slips och ett par ljusbruna skinnskor.

 

Morris Heritage

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Chokladbrun kostym i bomull/linneblandning från svenska Morris premiumlinje Heritage. Kombinera med en ljusblårandig skjorta, mörkblå slips och mörkbruna skor.

 

Suitsupply

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Modellen Lazio i benvit bas har en diskret överruta i låg kontrast som ger lite liv åt den annars lite svårburna nyansen. Rutan gör även kostymen lättare att bryta upp om man vill bära kavajen för sig.

Caruso

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
En bomullskostym in mörkblått kan vara en perfekt balans mellan formellt och ledigt för sommaren. Klädd nog för kontoret men kombinerad med pikétröja blir det ett avslappnat val för semestern.

 

Oger

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
En klassiskt beige bomullskostym är ett perfekt sommarplagg där byxan enkelt kan extraknäcka som chinos till exempelvis mörkblå kavaj.

 

The Armoury x Ring Jacket

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
En seersuckerkostym kanske inte är den första kostym man investerar i men det går inte att komma ifrån att det är en riktig klassiker sommartid. Kombinera med chambray eller denimskjorta och ett par vita sneakers för en ledig stil.

 

Thom Sweeney

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Dubbelknäppt krämvit kostym från Thom Sweeney.

 

Eidos

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Blå kostym i 100% silke från Eidos i modellen Tenero.

 

B&Tailor

Säsongens 10 snyggaste vårkostymer
Kostym i ett så kallat Solaro-tyg som har en dubbelsidig väv med röd baksida som sägs reflektera solens strålar och göra plagget svalare för sommarhalvåret. (Även översta bilden)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta