Sartoria Vanni – Ett skrädderi på resande fot

Begreppet resande skräddare har blivit allt vanligare och möjliggör för många att sy upp något som annars inte finns tillgängligt i regionen. Skräddarsytt är en stor investering och florentinska Sartoria Vanni har tagit fram en kombination av anrikt skrädderi från 1800-talet och en modern måttsömnadstjänst som de erbjuder flera av världens storstäder inklusive Stockholm.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-09-02 09:08  |  Lästid: 4 minuter
Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot

Historiken

Sartoria Vanni grundades 1818 i hjärtat av Florens och växte snabbt till en erkänd aktör i staden. Skrädderiets hantverkskunskap och passion har lämnats vidare i sju generationer. 

Man arbetar endast med de finaste tygkvaliteterna från några av branschens främsta väverier som tillsammans med det underliggande hantverket skapar förutsättningen för såväl perfekt passform och kvalitet. De skräddarsydda plaggen produceras än idag helt för hand i skrädderiets ateljé i Florens.

 

Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot

 

Ett nytt kapitel

2013 startade ett nytt kapitel för skrädderiet. Utöver det förstklassiga skrädderiet erbjuder man nu även en mycket prisvärd måttsömnadstjänst som möjliggör för både en snabbare leverans och ett lägre pris. En grundläggande ambition var att kombinera fördelarna med måttsytt med en digital ålder där saker tenderar att ske allt snabbare. Resultatet är en unik service med tillgänglighet för personer runt om i Europa och världen och med möjligheten att lägga nya beställningar med ett knapptryck. 

Det var de två advokaterna Oliver Scavetta och Nicola Papa, tidigare kunder till det anrika skrädderiet som varit med och tagit fram tjänsten. De saknade själv en tjänst för kostymbärande män som inte hade antingen de ekonomiska eller geografiska möjligheterna att sy upp något skräddarsytt. Idag sitter de bägge i styrelsen för företaget tillsammans med Fabrizio Vanni, arvtagare av det klassiska skrädderiet och arbetar för att kombinera det affärsmässiga nytänket med den anrika hantverkstraditionen inom företaget. 

 

Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot
Oliver Scavetta och Nicola Papa tillsammans med Fabrizio Vanni.

 

Så fungerar det

Sartoria Vannis måttsömnadstjänst fungerar som så att företagets representanter Oliver och Nicola besöker flera av världens storstäder så som London, Paris och Stockholm flera gånger per år för måttagning av företagets kunder. Här är nyckeln och en avgörande del som skiljer Sartoria Vanni från övriga onlinetjänster av måttsytt där man som kund själv behöver ta sina mått utan vetskap om produkten man beställer.

Oliver och Nicola som känner väl till sin produkt har en konsultation och måttagning med dig som kund och sedan produceras ditt plagg på 4-6 veckor och levereras med bud hem till dig. Vill du finns möjligheten att ha en avprovning när företaget är på besök nästa gång vilket brukar ske var 3:e till fjärde månad.

När man kommit fram till en perfekt passform för dig som kund sparas dina mått och uppgifter i företagets databas och du kan själv när som lägga nya beställningar direkt från företagets hemsida där över 1500 tygval från väverier som Loro Piana och Vitale Barberis finns väl dokumenterade. Leveranstid från beställning till färdigt plagg är återigen endast 4-6 veckor. 

 

 

Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot
Några av alla företagets tygval som pedagogiskt är listade på hemsidan och enkla att söka på i form av säsong, mönster, pris eller väveri.

 

Produkten

Sartoria Vannis måttsydda produkter är producerade uteslutande i Italien. Deras kavajer har en halv kanvas-konstruktion med flytande mellanlägg och det finns en uppsjö av val som axlar, knäppning, fickor och slag att välja mellan. Man erbjuder utöver kavajer och kostymer även uddabyxor och skjortor där fokus ligger på en bra passform och personliga val till ett överkomligt pris och saknar därför de handsydda detaljer man hittar i företagets skräddarsydda produkter. 

Detta avspeglas samtidigt väldigt tydligt i priset. Företagets måttsydda kostymer startar från 750€, kavajer från 525€, byxor från 225€ och skjortor från så lite som 120€. Då talar vi måttsydda produkter, tillverkade i Italien i tyger från exempelvis Vitale Barberis Canonico eller Thomas Mason vilket får ses som väldigt imponerande.

Vill man sy upp en skräddarsydd produkt från företagets ursprungsskrädderi i Florens som produceras helt för hand med en handpikérad full kanvas-konstruktion och handsydda detaljer finns denna möjligheten om man bokar tid inför några av företagets besök i staden. Leveranstiden blir såklart något längre då man bör ha tre avprovningar på skräddarsytt och prisnivån högre. 

 

Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot
Det finns självklart mängder med alternativ så som skjortkragar, manschetter och detaljer att välja bland.
Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot
Sartoria Vannis måttsydda kostymer på display i företagets showroom.
Sartoria Vanni - Ett skrädderi på resande fot
Klassisk skjorta i ljusblå pinpoint oxford från Thomas Mason för endast 130€.

Vi har det stora nöjet att presentera att Sartoria Vanni kommer till Stockholm för ett gemensamt event med oss på Manolo dit ni läsare är varmt välkomna senare i höst. Vi kommer bjuda på lättare tilltugg samt dryck och det kommer finnas möjlighet att titta närmare på såväl företagets måttsydda som skräddarsydda produkter, lägga en eventuell beställning samt mingla och snacka stil med oss på plats.

Håll utkik här på Manolo under veckorna som kommer för mer information om eventet och hur ni kan anmäla er. Det kommer vara begränsat med platser så först till kvarn är det som gäller. 

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta