Saman Amel lanserar RTW-linje exklusivt för Mr Porter

Måttsömnadsaktören Saman Amel från Stockholm lanserar en exklusiv linje för Mr Porter bestående av kavajer, kostymer och stickat.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-05-20 11:23  |  Lästid: 3 minuter

Duon Dag Granath och Saman Amel bakom varumärket med den sistnämndes namn har på några få år skapat svallvågor i Stockholms skräddade värld. Via ateljén på Kommendörsgatan 21 erbjuder man en måttsömnadstjänst som sträcker sig över hela den manliga garderoben och produceras uteslutande i Italien. Med undantag för den stickade AMO-linjen har all verksamhet varit koncentrerad till just måttbeställningar vilket gjort att ett personligt möte varit avgörande för att kunna beställa.

I veckan lanserade man sin första konfektionskollektion exklusivt för ingen mindre än Mr Porter. Den lilla kapselkollektionen genomsyras av samma färgpalett och formtänk som företaget kommunicerar inom sin måttsömnad. Kollektionen är en del av en större satsning på skräddat från Mr Porters sida där de lyfter fram några av skrädderivärldens, i deras mening, mest intressanta aktörer.

Enligt Dag Granath har duon fått helt fria tyglar med att utforma kollektionen. De har därför tänkt kring kollektionen på samma sätt som när de träffar en kund och ska bygga en garderob åt denna. Hur skapar man en garderob med en tydlig helhet, men som ändå bygger på plagg som är tillräckligt starka för att funka för sig.

”Internt har vi alltid sagt att vi bara skulle kunna tänkta oss att göra en ready-to-wear kollektion för en aktör som Mr Porter. När Mr Porter hörde av sig till oss i just det ärendet så kändes det helt naturligt för oss”.

– Dag Granath, grundare av Atelier Saman Amel

Utgångspunkten har enligt Dag varit, som alltid: Att skapa en skräddad look som är klassisk i sitt hantverk men fortfarande relevant och samtida.

För att komma säkerställa en god passform har man gjort en gedigen passformsanalys bestående av hundratals plagg som sytt upp i ateljén genom åren och utifrån denna har man skapat unika mönster och passformer till Mr Porter.

 ”För en stor del av våra kunder bygger vi hela garderober och ett sådant projekt kan sträcka sig över flera års tid. Vår utgångspunkt när vi designade kollektionen för Mr Porter var att tänka på det precis som vi gör när vi möter en kund i ateljén: ’hur kan vi sätta ihop en garderob som är mångsidig och som är lika relevant idag som om tio år?’”

– Saman Amel, grundare av Atelier Saman Amel

Kollektionen består av kavajer, kostymer byxor och stickat och går i stor del i de jordnära och naturliga toner som vi lärt känna från varumärket. Nyanser av taupe, benvitt, marinblått och brunt men med överraskande inslag av svart så som en hel kostym samt stickade pikétröjor.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-20 11:41