Saman Amel – AMO Vicuña Collection

Svenska måttsömnadsspecialisten Saman Amel släppte i dagarna en ny exklusiv kollektion som sticker ut på mer än ett sätt. Det är en uppföljning på företagets AMO collection med modeller i världens exklusivaste fiber: Vikunja.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-08-28 08:34  |  Lästid: 2 minuter
Saman Amel - AMO Vicuña Collection

Trogna läsare av Manolo känner förmodligen väl till Atelier Saman Amel vid det här laget. Det drivs av duon Saman Amel och Dag Granath och specialiserar sig på måttsömnad av kavajer, kostymer, skjortor och rockar med en produktion i Italien. Sen några säsonger tillbaka erbjuder man utöver sin måttsömnadstjänst även en kollektion av stickat i kashmir eller bomull under namnet AMO Collection vilket ni kunde läsa mer om här på Manolo

Den senaste lanseringen är som nämnts ovan en vidareutveckling på denna kollektion där man erbjuder alla sina modeller av stickat i världens exklusivaste fiber; vikunja som härstämmar från det minsta djuret i alpacca-familjen som lever i framför allt Peru i Sydamerika. Materialet var begränsat till Incaindianernas kungligheter och kallades i folkmun för ”Gudarnas Fiber”.

Vad som gör Vikunjans ull så exklusiv och inte minst dyr är fiberns längd och finhet (12.5-13 microns) som överträffar t om den finaste kashmir. Tyvärr var arten under lång tid utrotningshotad och populationen är än idag ytterst begränsad. Då vikunjadjuret endast kan klippas vid fem tillfällen under en livstid och det går åt ull från hela sex djur för att producera en tröja inser man snabbt varför detta material är så högt prissatt. 

Alla stickade modeller från Saman Amel kostar 30 000 kr och kommer finnas tillgängliga via företagets ateljé på Kommendörsgatan 21 samt på företagets hemsida. De ingår även i måttsömnadstjänsten för stickat. 

Det är ingen tvekan om att det är extremt mycket pengar för en tröja men det är samtidigt viktigt att ha i åtanke att man betalar för materialet snarare än design och varumärke. Om man tittar på Loro Piana som är det varumärke som främst förknippas med vikunja, betingar vanligtvis en tröja mellan 4 000-6 000 €. 

Foto: Petter Berg

 

Saman Amel - AMO Vicuña Collection
Vikunjan lever på hög höjd i Sydamerika.
Saman Amel - AMO Vicuña Collection
Rundhalsad tröja
Saman Amel - AMO Vicuña Collection
Half Zip
Saman Amel - AMO Vicuña Collection
Cardigan över V-neck
Saman Amel - AMO Vicuña Collection
Polo
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta