Saint Crispin – Made to Order

För två veckor sedan kunde ni läsa om när vi beskrev och recenserade ett par bespokeskor från polska Jan Kielman. Idag kommer vi att redogöra för ett annat alternativ som jag provat med anledning av mina fotbekymmer och storleksproblematik. Det rör sig om ett par MTO-skor från Saint Crispins där man justerat en befintlig läst för att passa just mina fötter.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-10-22 08:17  |  Lästid: 5 minuter
Saint Crispin - Made to Order

Vi har tidigare i år skrivit om nyheten att Skoaktiebolaget i Stockholm började att sälja Saint Crispins. Detta företag från Österrike med fabrik i rumänska Brasov klassas som ett av de absolut främsta i världen vad gäller handgjorda skor. Fabriken som har 25 st anställda tillverkar endast 1 500 par skor om året. En liten del av dessa är färdiga skor till ett fåtal butiker runt om i världen så som Skoaktiebolaget, Skomakare Dagestad, The Armoury, Leffot, Leather Soul, Double Monk och Michael Jondral för att nämna några. Företagets absolut största del av skor är så kallade MTO (Made to Order) och alltså unika skor beställda styckevis av kräsna skokonnässörer. Ägaren Phillip Car har själv varit med och hjälpt en majoritet av alla dessa kunder vid utprovningen. Han har ett imponerande antal resdagar (en bit över 200) varje år och besöker de flesta av sina återförsäljare där han har inbokade möten med enstaka kunder och hjälper dem med eventuella val och att hitta en perfekt passform.

 

Saint Crispin - Made to Order
Undertecknad tillsammans med Phillip Car under företagets Trunk Show på Skoaktiebolaget i maj.

Personligen så träffade jag Phillip i maj detta år då han gjorde sitt första besök hos Skoaktiebolaget. Efter detta har han besökt dem en gång till senast i helgen och jag tror redan att nästa besök är inplanerat.

Vid mitt möte med Phillip så beskrev jag de problem jag fått med min fot och han kikade på mina fötter när jag bar de skor jag kom i, ett par Edward Green oxfords på 82-lästen.

Han påpekade direkt att dessa såg lite trånga ut och att jag behövde en annan läst. Han undersökte även mina fötter i strumplästen och bildade sig en uppfattning. Då Skoaktiebolaget hade flera modeller inne i olika storlekar och vidder så provade jag dessa och när vi hittat en läst som passade i storlek och vidd så valde Phillip att utgå ifrån denna vid min beställning.

Den satt dock inte 100% perfekt vilket gjorde att jag valde att använda den tjänst som erbjuds vilken kallas customized last eller fitting pieces. Detta betyder att man för en kostnad av 1 000 kr justera en befintlig läst genom att lägga till bitar av kork som klistras på trälästen och sen filas till. Då kan man som i mitt fall addera lite plats för ömmande lilltår och höga insteg. Priset avser två justeringar per läst och varje ytterligare justering kostar 500 kr. Denna info sparas sedan och kan används för nästa par skor om man så önskar men  kostar då samma.

 

 

Saint Crispin - Made to Order
Saint Crispins fitting pieces som appliceras på den befintliga lästen.

Detta är en av de stora fördelarna med Saint Crispins. De tar nämligen ingen extra kostnad för sina MTO-beställningar. Som kund kan man välja en standardläst, sula, detaljer och ovanskinn utan att extra kostnad. De flesta andra märken i branschen tar minst 30-50% i påslag för deras MTO. Saint Crispins tar bara betalat för extra detaljer (exempelvis tåjärn och monogram), justering av läster och så klart dyrare läder. Som kund kan man därför få en sko helt enligt egna önskemål och med vissa justeringar till en kostnad som marginellt överstiger firmans färdiga modeller.

Det finns ytterligare ett alternativ om man vill modifiera en läst. Denna tjänst heter Personal last. Detta är en läst som betingar en engångskostnad om 3 000 kr. Då ingår hur många justeringar av kork som helst samt att de även kan raspa/fila till delar så att man minskar lästens vidd eller form där det behövs. Som kund äger man denna läst som sparas i fabriken och kan användas till kommande beställningar och då utan extra kostnad. Man kan också i efterhand justera den utan kostnad. Om man som kund har för avsikt att göra mer än 3 par skor över en längre tid är detta alltså både ett billigare och bättre alternativ.

Startpriset för ett par skor från Saint Crispin är 12 000 kr plus tillval och eventuella justeringar av lästen som beskrivs ovan. För utförlig information rekommenderas att titta på Skoaktiebolagets hemsida eller konsultera personalen där eller i någon annan butik som säljer märket.

Kortfattat gick mitt beställningsförfarande till som så att när Phillip kommit fram till rätt storlek så bestämde jag hur jag ville att skon skulle se ut. Valet föll på märkets elegant runda läst med namnet Classic. Jag har under en längre tid suktat efter ett par skor från detta företag i fint grain då det funnit massor av inspirerande bilder av detta på Instagram och Tumblr. Det blev till slut ett burgundyfärgat skinn som Philip efter kontakt med fabriken fick veta endast fanns i lager till två par till. Det var ett österrikiskt fint kalvskinnsläder och modellen blev en cap toe derby i modell 635 med lädersulan på 12 mm. Mitt enda egentliga tillval var infällda tåjärn som kostade lite extra.

 

Saint Crispin - Made to Order
Det vackra burgundyfärgade kalvskinnet med en diskret grainstruktur.

Efter att ordern lagts tog det 11 veckor att få skorna levererade hem. Man blir inte besviken när skorna kommer. Den fina kartongen hade mitt namn på och skorna låg omsorgsfullt inpackade i de mest påkostade skopåsar jag sett. Att de sedan levereras med ihåliga lästade skoblock är fantastiskt bra.

 

Saint Crispin - Made to Order
Boxen där alla detaljer är handskrivna.
Saint Crispin - Made to Order
Saint Crispin - Made to Order
Saint Crispins lädersula med infällda tåjärn som känns lika genomarbetad som ovanlädret.
Saint Crispin - Made to Order
Hantverket bakom företagets fjäderlätta och lästade skoblock är helt otroligt.

När jag senare provade skorna så blev jag riktigt nöjd. Passformen är verkligen otroligt bra. Jag skulle vilja påstå att den är lika bra som på mina bespokeskor från Jan Kielman fast med en mycket högre nivå på handarbete och finish. Ett stort plus vilket jag även upplevde med mina skor från Kielman var att den smala midjan och djupa hålfoten gav ett väldigt stabilt stöd som jag aldrig tidigare upplevt hos någon tillverkare. Det känns efter några dagars användning bättre i både ben och fötterna att gå i dessa skor. Genom detta undviker jag förhoppningsvis fler komplikationer i framtiden. Hade det inte varit för att det är relativt kostsamt att investera i denna typ av skor så hade man ju önskat 10 par till direkt. Det får dock ta sin tid och min framtida skogarderob får växa sakta men säkert. En sak är dock säker, fler skönheter från fabriken i Brasov kommer definitivt att adderas. 

 

Saint Crispin - Made to Order
Skorna på fötterna. En färg och modell som passar perfekt till exempelvis flanellbyxor och kavaj under hösten.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta