Så blir sommaren 2008

 |  Publicerad 2007-07-01 17:33  |  Lästid: 3 minuter

Bild 316205Så har det återigen blivit dags att flytta fokus ett år framåt i tiden. Inte har man hunnit börja fokusera på kommande hösts kollektioner förrän man ska börja ta in alla sommarkollektioner för nästa år.
Christofer Bailey hade äran att inleda Milanos Modevecka med sitt Burberry Prorsum. Burberry som de senaste säsongerna och åren lika delar fått sitt märke smutskastat av engelska fotbollshuliganer och ansetts vara det mest trendsättande på marknaden.

Christofer Bailey har fått stående ovationer för sina visningar och sin förmåga att modernisera – och samtidigt bevara – ett märke av gamla traditioner. Men jag är inte så säker på att lika många stod upp den här gången. Som vanligt, när det gäller Burberry Prorsum, var det tydliga arméreferenser och trenchcoats, men den här gången ackompanjerades de av skor i våtdräktsmaterial och pråliga gulddetaljer. Även jackor och väskor gick i detta material, ofta i knalliga färger, med turkos som den mest förekommande. Alla material var givetvis High Tech – helt tidsenligt.

Ja, det har de senaste säsongerna kommit att handla mycket om material, snarare än färg och form. Borta är farbrorn med anor av tweed på Savile Row. Här för att stanna (åtminstone några säsonger till) är det japanska laboratoriet som tar fram material med samma följsamhet som papper.
I de här sammanhangen snackas det mycket om Miuccia Prada. Bland annat. Men inför den här kollektionen hade lacket droppats till förmån för mer jordnära stickade plagg med fina mönster. Visst mixades detta ihop med en del tekniska plagg (bland annat i byxor) men på det hela taget kändes det som en mer nedklädd och bärbar kollektion, än som ett laborerande med konstgjorda material. På fötterna bar modellerna sandaler – något som verkligen slår igenom nästa vår. Till mångas glädje, tror jag.

Bild 316206Det har nämligen varit väldigt tunt på den fronten alldeles för länge nu. Birkenstock måste ha ägt nio tiondelar av marknaden. Men nu kommer som sagt väldigt fina alternativ. Mina favoriter satt på modellerna på Louis Vuittons catwalk. Louis Vuitton, med kreativa chefen Marc Jacobs och kreativa hjärnan Paul Helber i spetsen, var bland de första att visa i Paris.

Den tidigare Margieladesignern Paul Helber har verkligen bidragit till att höja nivån på Louis Vuittons herrkollektion. Stora delar av kollektionen gick i en klarblå färg som genast kändes som en befrielse från sin släkting kobolt. Den matchades med dova färger som beige och grått. Som den väskgigant LV är blev heller ingen besviken på väskdelen av kollektionen. Mestadels briefcases, men i en modern tappning, med behandlat skinn i fina färger. Sedan slängdes det givetvis in lite high tech här och var, men helheten andades sval elegans. En kollektion definitivt värd att lägga på minnet inför nästa vår/sommar.

Bild 316207En annan trevlig nyhet under de inledande modeveckorna var att se att Fendi (se bild bredvid) kunde få till en riktig herrlinje. Den fördomsfulle kunde säkert tänka sig en utfyllnadskollektion på klassiskt pråligt, italienskt manér á la D&G, men detta var faktiskt en riktigt bra kollektion. Den kändes snarare skandinavisk i all sin enkelhet med dova färger och enkla snitt. Väldigt tunt stickat (så tunt att man först inte la märke till en tröja över en skjorta) blandades med kostymer med smala slag och klassiska ökenkängor. Senare i kollektionen visades fina skinnjackor, nätta loafers och – precis som i Acnes sommarkollektion nästa vår – herrballerinaskor.

En annan viktig detalj genomgående under visningarna, och som verkligen kommer slå igenom nästa år, var shoppingväskorna (se Fendi). Syntes bland annat hos Prada och Louis Vuitton den här våren, och var nu representerad i, ja vad ska vi säga, nittio procent av alla kollektioner.

Snart lämnar Paris över till New York för ännu en modevecka. Vi väntar med spänning.

Bilder från Men.Style.Com som dessutom har bilder från alla visningar här.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta