Reflektion – Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?

Är det någon fråga som genererar fler kommentarer och åsikter än andra så är det den om kavajens längd. Idag vill vi med en av årets längsta artiklar gå till botten med den eviga frågan: Finns någon korrekt kavajlängd?

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-07-06 08:17  |  Lästid: 9 minuter
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?

Först och främst så är det viktigt att klargöra att detta handlar i grund och botten om personlig smak. Det finns få saker som är så ytliga men samtidigt underhållande som kläder och stil. Se dagens artikel som riktlinjer snarare än regler och fundera alltid på vad man själv gillar snarare än vad som är rätt och fel. 

Klassiskt herrmode må vara en stil som ofta framställs som tidlös och oförändrad men som alla säkert förstår har även den mest konservativa stilen påverkats av rådande trend. Även skräddarsydda kavajer hade smalare slag på 60-talet och lägre gorge på 40-talet. Vanligtvis har trenderna handlat om främst estetiska detaljer som inte påverkar passformen fullt så mycket. 

Självklart har det funnits perioder under historien där rådande trend även påverkat kavajens längd. 


 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Ikoniska så kallade Zoot suits som blev en trend hos delar av den mexikansk-amerikanska populationen där den tilltagna längden blev ett uttryck för frihet.
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Thom Browne är den modeskapare vars kreationer troligtvis haft störst inflytande över den korta kavajsilhuett som dominerat herrmodet de senaste åren.
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Typisk silhuett från Thom Browne där han inspirerats av 1960-talets kostymideal i en krympt och urvuxen tolkning.

Om man bortser från de mer extrema trenderna ovan och tittar åt den mer klassiska kostymsilhuetten finns det enkelt uttryck finns det en riktlinje som gått genom historien relativt oemotsagd:

"Kavajen skall täcka bärarens bak"

Det kan låta dumt att blint följa en sådan stilregel utan att ifrågasätta varför men genom att förstå ursprunget ökar möjligheten att ifrågasätta om det är en detalj relevant för just dig, din kropp och din personliga smak. 


Anledningen att skräddare historiskt velat ha en kavajlängd som täcker bärarens bak beror på balansen i kroppens proportioner. Ambitionen är att längden från sömmen under kragen till kavajens slut skall utgöra ca 50% av bärarens kropp. 

Här uppstår dock ett problem som många inte reflekterat över när man pratar om kavajlängd...

En längre kavaj kombinerades ALLTID med en högre byxa för att denna balans skulle bibehållas och bägge plaggen överlappa. Genom att kombinera en kavaj med traditionell längd med en modernt låg skuren byxa kommer ge intrycket av korta ben och längre överkropp vilket sällan är det mest smickrande.

Självklart gäller även motsatsen (om än inte i lika stor utsträckning) då man bär en hög byxmidja och kort kavaj stället ger en oproportionelig fördelning av långa ben och kort överkropp.


Sedan finns för att försvåra det hela ytterligare ännu fler parametrar som påverkar så som om bäraren har oproportioneligt långa ben, ärmar, torso etc. 

 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Simon Crompton från Permanent Style i en skräddarsydd kostym från Henry Poole med klassisk längd som täcker bärarens bak.

En annan klassisk devis när det kommer till kavajens längd är att den framtill bör sträcka sig till bärarens tumknoge när armarna faller ledigt längs sidan. 

Problemet med denna devis är att mäns armängd kan variera avsevärt och en man med långa armar riskerar att förlora helhetsproportionen om man utgår från denna regel.


 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Illustration över hur kavajlängden traditionellt bör se ut.
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
I min mening helt perfekt passform och längd i form av en skräddarsydd kavaj från Liverano. Vid första anblicken kan kavajen i förhållande till bärarens knogar se för lång ut men som man tydligt ser på bilden nedan balanserar den upp proportionerna i helhetsintrycket perfekt.

A photo posted by @gusvs9 on

 

 


Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Vår skribent Olof i sin skräddarsydda kavaj från Solito. Ytterligare en perfekt längd där vi ser den omvända situationen. Olof som har långa armar skulle med en kavajlängd till knogarna förlora den totala proportionen mellan kavaj och byxa.

Kavajens lutning

En annan detalj som starkt påverkar uppfattningen av kavajens längd är dess lutning. Det finns i många skräddarskolor en filosofi att kavajen skall vara aningen längre fram än bak. Det ger en svag lutning på ett par centimeter i profil men gör att själva måttet på kavajen som vanligtvis mäts från sömmen under kavajens krage till kavajens avslut bak kan innebära en enorm skillnad i uppfattad längd. En kavaj som lutar mycket framåt uppfattas således ganska mycket längre med samma ryggmått. Om man då utgår från ett klassiskt tänk där hela bärarens bak skall täckas av kavajen finns det risk att framstycket känns oproportioneligt långt. 

Samma sak gäller såklart i motsatt situation där tillverkaren skurit kavajen utan lutning då en kavaj med samma ryggmått uppfattas betydligt kortare framifrån. Det är viktigt att komma ihåg här att bara 2-3 cm gör en ENORM skillnad för helhetsupplevelsen. 

Även om vi förstår att med dagens onlineköp så måste man ofta förlita sig på siffror och mått men utan att ha kavajen på sig är det i princip omöjligt att veta hur detta mått kommer uppfattas. Jag har själv kavajer av olika tillverkare som varierar med flera centimeter i total längd men pga olika utförande trivs jag i dem allihop.


 

 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Kostym från Manning & Manning där man ser en diskret skillnad i längd mellan kavajen fram och baksida. (permanentstyle.com)

Behåll balansen

Oavsett om man gillar längre eller kortare kavajer så är balansen i själva kavajen väldigt viktig och kan även påverka såväl passform som upplevelsen. Ett problem med väldigt korta kavajer är att de kräver att knappställningen placeras väldigt högt på bärarens överkropp för att bibehålla proportionerna i själva kavajen. Målet historiskt har varit att med knappställningen framhäva bärarens naturliga midja. Hos många män är den placerad strax ovanför naveln. Om man har en kavaj som är 71cm på en person över 185cm innebär matematiken att knappen kommer att placeras uppemot bröstkorgen. För varje cm man förlänger kavajen brukar man även sänka knappen med ungefär 0.5cm. 


Sen finns det självklart olika filosofier där vissa skräddares husstil innebär en något högre/lägre knäppning av estetiska skäl. 

En annan detalj som verkligen kan påverka kavajens upplevda totala längd är ärmen. En kavaj med en kortare ärmlängd upplevs i princip uteslutande som längre pga att avståndet mellan kavajens avslut och ärmens blir större. Detta är särskilt svårt att avgöra på frilagda bilder på nätet. 

 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Kavajlängd på 74cm med en ärmlängd som mäter 63cm.
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
En kavaj med samma längd men med en 2cm längre ärmlängd vilket ger intrycket av en markant kortare kavaj.

Enkel- vs dubbelknäppt


Teoretiskt behöver det inte skilja sig något i kavajlängden mellan enkel- och dubbelknäppta kavajer men toleransnivån mellan en för kort eller för lång är avsevärt mindre i det sista alternativet. 

Varför kanske ni undrar?

Det handlar återigen om proportionerna. En enkelknäppt kavaj delar sig ofta under knäppningen i en utsträckning att byxan exponeras hela vägen upp till linningen och låter kavaj och byxa överlappa. Detta gör att fördelningen av över- och underkropp till viss del suddas ut.

När det kommer till en dubbelknäppt kavaj så överlappar denna och delar därför helt av över- och underkroppen. I dessa fall blir det direkt tydligare om kavajen utgör mer eller mindre än 50% av kroppen. 


 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Chad Park i skräddarsydd enkelknäppt kostym från BnTailor.
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Samma person, samma skrädderi men här i en dubbelknäppt kostym.

Problematiken med kavajlängd inom konfektion

De flesta kommentarer angående kavajens längd som vi får på Manolo rör trots allt konfektionskavajer från företagens kollektioner vi presenterar varje säsong. Ofta rör det sig om kampanjer fotograferade på professionella modeller (ofta mellan 185-190cm långa). 

I många fall kan jag hålla med om att de klassiska proportioner som vi gått igenom ovan har gått förlorade men det är också viktigt att kunna se förbi bilderna och dess bärare. 


Genomsnittslängd på män i Sverige är 181cm. Det innebär att modellerna som vanligtvis figurerar i dessa kampanjer är 5-10 cm längre än genomsnittet och för den breda massan behöver inte nödvändigtvis en kavaj på 74cm vara för lång. 

Det man kan tycka är att modellen borde bära en storlek 148 eller måttanpassad kavaj som passar dennes längd men samtidigt handlar modekampanjer om att förstärka och väcka en känsla snarare än de klassiska proportioner skräddare lever efter.

Baserat på den fakta som finns tycker jag inte lösningen är att förlänga standardstorlekarna avsevärt då det snarare kommer få motsatt effekt då alla som är aningen under genomsnitt får en alldeles för lång kavaj. 

Som jag ser det finns det två alternativ att komma runt problematiken. Det första är att butiker och varumärken vågar satsa starkare på 100-storlekar (extra långa). Det finns tyvärr två stora utmaningar för att detta skall ske.


1. Att utöka utbudet med 3-4 långa storlekar för varje kavaj/kostym man köper in skulle innebära en avsevärd ökning av kapitalbindning och kostnad för lagerhållning. Det skulle med stor sannolikhet i sin tur innebära att utbudet av modeller och alternativ varje säsong skulle minska avsevärt. 

2. Det faktum att efterfrågan på extra långa kostymer och kavajer är extremt begränsat. När vi pratar med både tillverkande företag, återförsäljare och fristående butiker får vi samma svar. Det säljs snarare fler kort-storlekar än långa modeller i nuläget vilket kan förklaras av att den rådande modebilden är historiskt väldigt kort och det är klart lättare att sälja en standardstorlek till en längre man än en extra lång kavaj till någon av genomsnittlig längd. 

Alternativ två som jag personligen tror mest på är en utökning och satsning på det som vanligtvis kallas MTM (Made to Measure) och MTO (Made to Order). MTM är det som på svenska beskrivs som måttsytt där ett grundmönster produceras efter kundens mått. Här kan man beroende på tillverkare göra mängder med ändringar av allt från enkla saker som längd till höjd på axlar, ärmhål etc. Man kan självklart även välja fritt bland detaljer och tyger. 

Made to Order bygger istället på att man inte korrigerar måtten från företagets befintliga storlekar MEN man kan istället välja fritt mellan korta, långa och standardstorlekar och även detaljer och tyger vilket fortfarande ger en stor valfrihet förutsatt att tillverkaren har en storlek som fungerar för dig som kund. 


Bägge dessa alternativ öppnar för möjligheten för längre (och kortare) män än genomsnittet att anpassa inte bara kavajlängden men även hela produkten efter sina önskemål. Då både MTM och MTO vanligtvis produceras i samma fabrik som RTW-kollektionen från respektive företag kan man ofta med ett mindre premium på 15-20% få en produkt som passar dig som kund avsevärt bättre. Det är inte heller begränsande till om du är lång, kort, smal eller tjock utan kan appliceras på alla människors behov och önskemål. 

Nästa stora fördel med denna affärsmodell är att återförsäljare och producenter inte behöver binda kapital i enorma lager då allt produceras på beställning och betalas vid beställning. Det är således en mycket mindre risk involverad för återförsäljaren och marginalen på produkten är ofta ungefär den samma som vid RTW. 

Den stora utmaningen med MTM/MTO är att många kunder inte vill vänta 6-8 veckor på en produkt. Man vill ha den med sig samma dag och det innebär tveklöst en hel del planering. Samtidigt är det i mina ögon en ganska rimlig uppoffring för att möjliggöra för ett avsevärt bättre resultat och enormt mycket större valmöjligheter. 

Jag är övertygad om att om fler efterfrågar MTM och MTO hos sina favoritbutiker så kommer utbudet av detta att öka precis som det har gjort de senaste åren. 


 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Måttsydda kavajer har en potential som sträcker sig utöver kavajens längd och även möjliggör för val av tyg, färg och detaljer.
Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Valfriheten inom såväl MTO som MTM är något som uppskattas av många kunder.

Summering

Oavsett om man efterfrågar en klassiskt eller modern silhuett med längre eller kortare kavaj så är det proportionerna som är viktigast att få till. Genom att känna till hur plagget sett ut genom historien och varför det sett ut som det gjort kan man lättare ställa sig frågan huruvida det är relevant för den känsla och helhet som man själv eftersträvar. Precis som att det kan vara sunt att ifrågasätta klassiska stilregler kanske man även bör fundera över om den rådande trenden är något som är smickrande för just dig eller om man helt enkelt påverkats väldigt mycket av vad man ser på andra. 

Finns det då någon perfekt kavajlängd?


Absolut, Men den ser olika ut för varje enskild individ...

 

Reflektion - Vilken är egentligen den perfekta kavajlängden?
Fred Astaire belåten med kavajlängden på sin Anderson & Sheppard i Paris 1956.
Dela på Facebook
Tweeta