Reflektion – Köp färre men bättre

Idag skall vi titta närmare på ett av Manolos absoluta kärnvärden. Det rör sig om hållbarhet och ett långsiktigt tänk där man köper färre plagg men av högre kvalitet som ger dem förutsättningen att bli en älskvärd del av garderoben över tid.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-05-04 08:18  |  Lästid: 6 minuter
Reflektion - Köp färre men bättre

Den här filosofin går att applicera på allt ifrån skor till kläder, accessoarer, klockor eller väskor. Dock finns det ett par saker som bör sägas. 

Kvalitet är inte per definition samma sak som slitstyrka. En supertunn kashmirkavaj kan vara av betydligt högre kvalitet än en grövre tweed men lär med stor sannolikhet slitas ut snabbare. Samma sak gäller såklart med de mest exklusiva skjorttygerna som inte är slitstarkare än grövre (och billigare) oxfordskvaliteter. Kvalitet har helt enkelt så många fler dimensioner och aspekter än bara livslängd vilket dagens artikel skall gå in på ytterligare. 

Det är också viktigt att nämna att kvalitet, hur fantastiskt det än må vara är helt orelevant om inte skorna används. Många kan dra sig för att använda exklusivare köp då de är för ”fina” men så länge det görs i rätt miljö och omständigheter så är plagg och skor till för att användas. Jag vågar påstå att det finns ingen sko värd sitt pris om den bara blir stående i garderoben och samlar damm. En av de stora fördelarna med just kvalitetsprodukter är att även om de inte alltid har en överlägsen slitstyrka så går de nästan alltid att reparera. 


Att köpa färre men bättre handlar inte nödvändigtvis om att fem par kvalitetskor håller längre än tio par till halva priset. Det handlar om att under tiden du äger dessa fem paren kommer du och dina fötter med största sannolikhet ha betydligt större glädje av det användandet. När skorna väl behöver sulas om är sannolikheten enormt mycket större att man gör så om skon har åldrats med värdighet. 

För många år sedan när jag började intressera mig för stil, kläder och skor köpte jag ett par svarta kostymskor från en av de svenska budgetbutikerna för ca 500 kr (på 50% rea). En nära vän till mig hade nyligen köpt ett par handgjorda kvalitetsskor från belgiska NDC (som även på en väldigt generös rea kostade närmare tre gånger så mycket). Vad som slog mig var att skorna vi ägde vid första anblicken var extremt lika. Det var svarta kostymskor med rund tå och relativt tunn sula. Mina var i ett fuskskinn med plastsula och hans var i finaste kalv med lädersula. 

Nu kanske många tänker:

"Varför köpa ett par dyrare skor när de billiga såg mer eller mindre identiska ut?" 


Det är en skälig fråga som användningen av bägge dessa skorna gav svar på med all önskvärd tydlighet.  

Min vän mer eller mindre misshandlade sina fantastiska kvalitetsskor och bröt mot alla regler så som skoblock, kräm, vila 24 tim efter användning etc. Jag var istället minutiös i min skovård och hade skoblock (om än spiralblock) i dem varje kväll samt borstade och putsade dem regelbundet. 

Efter ca sex månader råkade min vän ha på sig sina när han var på besök och jag frågade om jag kunde få fixa till dem lite. Jag satte i skoblock, gav dem ett lager med skokräm och polish och borstade upp dem. 

Efter ca fem minuters skovård hade hans kvalitetsskor gått från misshandlade och risiga till fantastiskt patinerade men välvårdade och inte minst: Betydligt finare än mina budgetskor som hade vårdats likt Askungens glasskor i ett halvårs tid. 


Skinnet (eller snarare fuskskinnet på mina skor) hade fula veck trots skoblocken och skokrämen hade föga förvånande noll effekt. Framför allt skulle jag inte ens kunna tänka mig att lägga en krona på att laga eller sula om skorna då de inte åldrats med värdighet.

Vad tar vi då med oss av den här historien? Att man kan spöa sina kvalitetskor hur mycket som helst och de ändå går att få fina? - Självklart inte, men att om man inte köper något av tillräckligt god kvalitet spelar det ingen roll hur mycket ansträngning man lägger på att ta hand om dem. De kommer inte vara värda att laga när den tiden kommer ändå. Min vän hade förmodligen än idag haft glädje av sina skor om han vårdat dem optimalt vilket visar vikten av både kvalitet men också att ta hand om sina saker.

Vi hoppar fram till 2011. Mitt intresse för kvalitetsskor och kläder har nått närmast ohälsosamma nivåer och jag arbetar med det på deltid samt utbildar mig till textilekonom på högskolan i Borås. 

Jag köper ett par tasselloafers från Crockett & Jones av modellen "Cavendish" i den rödbruna nyansen Polo Suede. Det är ett substantiellt köp och avsevärt dyrare än de skorna jag beskrev tidigare. De är också i mocka vilket ofta får oförtjänt stor kritik för att vara känsligt eller inte åldras med värdighet.


Skorna blev över en natt mina absoluta favoriter och ett par jag bar frenetiskt (mer än jag borde egentligen) under fyra somrar och vårdade dem efter bästa förmåga med skoblock, mockaborste och sprej när så behövdes. 

Tidigt i vår när de åter kom fram ur vinterförvaring insåg jag att lädersulan tillslut givit med sig och det bildats ett hål in till korken. Tofsarna hade skadats och mockan var i behov av en rejäl rengöring.

Jag tog med skorna till Grafford på Humlegårdsgatan 19 i Stockholm för att se vad de kunde göra åt saken då de är officiell återförsäljare av Crockett & Jones med eget skomakeri i källaren. Innan jag lämnade in skorna tänkte jag att det kunde vara roligt med ett "före- och efterresultat" så jag dokumenterade skicket på skorna efter över fyra års aktivt användande.

Före 


Reflektion - Köp färre men bättre
Reflektion - Köp färre men bättre
Tofsarna hade framför allt på ena foten tappat formen rejält.
Reflektion - Köp färre men bättre
Lädersulan hade tillslut gett med sig och det hade bildats ett hål in till korkfyllnaden.
Reflektion - Köp färre men bättre
Klacken var snedsliten och behövde även den bytas.
Reflektion - Köp färre men bättre
Skorna var fläckiga och i behov av rengöring.

Efter några veckor var skorna klara och jag tog åter fram kameran för att se vad en halvsulning, nya tofsar och lite kärlek från skomakaren kan göra för ett par kvalitetsskor.

Efter

Reflektion - Köp färre men bättre
Skorna fick ny fräsch innersula i original.
Reflektion - Köp färre men bättre
Tofsarna som var hårt åtgångna byttes till nya.
Reflektion - Köp färre men bättre
De genomgick en så kallad halvsulning och fick nya ekbarksgarvade lädersulor från Joh. Rendenbach. Ett faktiskt ännu exklusivare alternativ än de sulor som är standard för Crockett & Jones Benchgrade.
Reflektion - Köp färre men bättre
Den lilla skarven som knappt syns i hålfoten är en indikation på halvsulning vilket innebär att skomakaren byter främre delen av sulan samt korkfyllnaden snarare än en helbottning där sulan under hela skon byts.
Reflektion - Köp färre men bättre
Reflektion - Köp färre men bättre

Slutresultatet var över förväntan och jag är mycket nöjd med både arbetet och kommunikationen från Graffords sida. Reparationen kostar ca 2 000 kr varav halvsulning och klackning utgör 1 500 kr och byte av tofsar ungefär en femhundring. I förhållande till vad ett par nya skor kostar samt att man med ett par JR-sulor får en tekniskt nästan bättre sko än i nyskick tycker jag det är väl spenderade pengar. 

För det är just detta som är kärnan i det hela. Man kan säkert köpa åtminstone fem par billiga tasselloafers för samma pengar och kassera dem efter 6-12 månader men det är just känslan av att ha ett par av min favoritmodell som får åldras över tid samt repareras vid behov som jag värderar extra högt. Jag behöver inte ha regnbågens alla färger utan har istället exakt den nyans jag gillar bäst.


Att sätta ner fötterna och känna att bindsulan är formad efter mina trampdynor även efter omsulningen samt att mockan känns fräsch men med en personlig patina är för mig värt otroligt mycket mer än känslan av nya skor.

Så mitt råd som så många gånger tidigare här på Manolo är: Köp färre men köp bättre. Köp det bästa som din budget tillåter, gör dina efterforskningar över exakt vilken eller vilka modeller du verkligen gillar och sist men inte minst...Använd, reparera och njut av skorna!

 

Dela på Facebook
Tweeta