Redaktörens val – Klocktema: Blått

När det kommer till klockor brukar trendcyklerna vara betydligt längre än inom klädmode. Det kan röra sig om storlekar, material och inte minst boettform som under ett, eller ett par decennier dominerar marknaden. Idag vill vi slå ett slag för en kategori klockor man kanske inte kan kalla för trend men som definitivt finns representerade hos majoriteten av tillverkarna idag. Vi talar om klockor med blått tema.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-02-16 10:12  |  Lästid: 4 minuter
Redaktörens val - Klocktema: Blått

Vad som fick mig att sätta mig ner och skriva den här artikeln är faktiskt att jag nyligen reflekterade över hur mina egna preferenser ser ut när det kommer till klockor. Dels vad jag själv köpt och föredrar att bära men även vad jag gillar på andra. 

Just klockor med blå tavlor tenderar alltid att sjunga till mig, särskilt i kombination med en boett i vitmetall men även mot gult- eller roséfärgat guld. Svarta tavlor har sin charm men ger ofta väldigt hård kontrast och vita tavlor kan istället uppfattas som aningen sterila.

När det kommer till klockor med blått tema är det alltså främst urtavla och eventuellt läderband som vi pratar om. Jag själv föredrar en mörkare nyans som beroende på ljus kan gå från midnattsblått till klarblått. 

Vad som är lite extra trevligt med just klockor i blått är att de fungerar förvånansvärt bra i såväl dressat som ledigt utförande. En elegantare dressklocka midnattsblå tavla och matchande band i alligator kan vara fantastiskt fint till en smoking precis som en klassisk dykarklocka med klarblå tavla passar utmärkt i ledigare sammanhang. 

Jag har valt ut ett par av mina favoriter i såväl olika pris- som produktkategorier. 

Audemars Piguet – Royal Oak

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Gerald Genta designade 1972 vad som skulle komma att bli en av klockhistoriens största klassiker för Audemars Piguet. Modellen heter Royal Oak och AP lanserade nyligen modellen i gulguld med samma mörkblå tavla som stålversionen. Pris: 540 300 kr

 

Patek Philippe – Nautilus

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Gerald Gentas andra storta mästerverk designades för Patek Philippe och lanserades fyra år efter Royal Oak gjort succé för AP. Tavlan har en ribbad struktur och skiftar från tydligt blå till grå beroende på ljuset.
Pris: 235 000 kr.

 

Omega – Globemaster

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Omegas Globemaster tillhör Constellation-serien och är försedd med företagets mest precisionssäkra Co-Axial-verk som testas av METAS för att få klassas som Master Chronometer. Den klassiska så kallade “Pie-Pan tavlan” i mörkblått matchas här med ett alligatorband i samma nyans för en lite mer dressad look. Pris: 60 600 kr (även översta bilden)

 

Jaeger LeCoultre – Reverso

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Jaegers ikoniska modell Reverso är vanligtvis förknippad med en silvertavla men i modellen Duoface får man även en mörkblå tavla på klockans baksida. Ett mångsidigt val som ger två klockor i ett och som kan visa två tidzoner samtidigt. Pris: 115 000 kr.

 

TAG Heuer – Monaco

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Modellen Monaco från TAG Heuer (eller Heuer beroende på hur man ser det) blev närmast odödlig efter att Steve Mcqueen burits den på högerarmen under filmen Le Mans på 1970-talet. Modellen innehöll ett av världens första automatiska kronografverk (cal. 11) som lanserades i princip exakt samtidigt som Zeniths El Primero. Pris: 59 500 kr

 

Tudor – Pelagos

 

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Tudor har sen 50-talet mer eller mindre varit kända som Rolex lillebror. Genom årtiondena har de delat boetter, länkar och i vissa fall endast skiljt sig åt i form av urverken. De senaste åren har Tudor tveklöst visat att man står på egna ben och min favorit är dykarklockan Pelagos. Den är en äkta “Tool Watch” och finns med klarblå tavla, keramisk krans samt gummiband eller stållänk.
Pris: 40 090 kr.

 

Rolex – Submariner

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Rolex kanske mest kända modell är dykarklockan Submariner som först lanserades på Baselmässan 1954. I det nuvarande utbudet har man den diskret eleganta versionen i vitguld med klarblå tavla och krans. Pris: 329 050 kr.

 

Swatch – Sir Blue

Redaktörens val - Klocktema: Blått
Är det någon klockatillverkare i budgetsegmentet som jag har en osviktande respekt för så är det Swatch. Inte för att de skulle producera några horologiska mästerverk men för att man mer eller mindre räddade den schweiziska klockindustrin från att gå under under början av 80-talet. Att de sedan dess haft en egen estetik snarare än att försöka sko sig på design från lyxtillverkare finner jag också extra smakfullt. Modellen Sir Blue är av den klassiska storleken på 34mm och passar perfekt om man vill ha ett oömt alternativ för badsemestern. Pris: 530 kr.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta