Redaktörens 10 budord – Mina personliga stilregler

Vi får ofta frågor om stil, kläder och skor här på Manolo. Inte minst om hur vi som skribenter själva ser på exempelvis klädkoder eller stilregler. Idag tänkte jag lista 10 saker jag själv försöker tänka på när jag klär mig. Det rör sig inte om rätt och fel utan helt enkelt om mina personliga preferenser när det kommer till stil.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-02-23 08:14  |  Lästid: 7 minuter
Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Foto: Andreas Johansson

När man pratar om stil i kombination med regler tenderar det att bli fel redan där. Stilregler har uppkommit av flera anledningar, vissa bättre än andra men de har åtminstone 1 sak gemensamt: Alla historiens stilikoner har brutit mot minst ett par av dem. 

För även om man tycker att stilikoner som Hertigen av Windsor eller Gianni Agnelli hade en oklanderlig stil så var de för sin tid allt annat än paragrafryttare. Att bära mockakängor till kostym var ett exempel som de bägge gjorde sig skyldiga till och som med stor sannolikhet var lika otänkbart då som vissa anser att sneakers är till samma plagg idag. a Samtidigt hade dessa herrar tveklöst koll på vad reglerna sa och de bröt inte mot alla. 

Det är det dagens artikel handlar om framför allt. Man kan ta till sig stilregler, utvärdera deras relevans för en själv eller varför inte skapa ett par egna. Det gör de inte fel av någon annan att bryta mot dem utan bara ett sett man själv förhåller sig till sin klädsel. 

Jag har nedan listat 10 stilregler jag själv lever efter. Det tåls att upprepas…Detta är bara hur jag förhåller mig till mina kläder och det finns med 100% säkerhet undantag som bekräftar regeln i alla tio fall. 

 

1. Mörka skor till mörk kostym och tvärtom.

Många av de här punkterna kommer fokusera på kontraster. Kontraster kan vara fint men något jag själv ofta försöker undvika i för stor utsträckning. När det kommer till val av skor och byxor föredrar jag att inte bära exempelvis väldigt ljusa skor till mörka kostymbyxor eller tvärtom. Skor i ljusbrunt ser fantastiskt ut med byxor i mellan- eller ljusgrått, beige eller benvitt men tenderar att sticka ut väl mycket mot en mörkblå kostym där ett par skor i oxblod, mörkbrunt eller svart passar bättre. 

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Ljusare skor till ljusare byxor ger mindre skarp kontrast. Skorna behöver inte gå i exakt samma ton men gärna i halva av spektrat.

 

2. Alltid minst ett mönstrat plagg.

Detta syftar till att antingen kavaj, skjorta eller slips bör ha någon form av mönster. Det kan vara en randig skjorta, en rutig kavaj eller kanske en småmönstrad slips. Anledningen till detta är för att ge lite liv till klädseln som annars väldigt lätt kan bli endimensionell. Missförstå mig inte nu. Man kan absolut vara välklädd utan ett enda mönster (tänk Cary Grant) men det är något jag själv föredrar att alltid ha med.

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Enfärgad kavaj och skjorta kompletteras i min mening bäst med en mönstrad slips.

 

3. Alltid minst ett (till synes) omönstrat plagg.

En fortsättning på föregående devis är att precis som total brist på mönster kan kännas platt så kan för många mönster kännas rörigt. Jag försöker att alltid ha åtminstone ett plagg på överkroppen som uppfattas enfärgat. Det kan självklart ha en struktur eller liknande men fyller funktionen att balansera intrycket lite. Har man exempelvis en kavaj med stor ruta, skjorta med stor rand och slips med stor paisley är det svårt att veta vart man skall fästa blicken.

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Randig skjorta och mönstrad slips krävde i min mening en enfärgad kavaj.

 

4. Alltid enfärgade uddabyxor

Jag älskar mönstrade kavajer och även kostymer. Kritstreck, glenchecks och windowpane kan alla fungera utmärkt i just dessa plagg. Till byxor håller jag mig dock gärna till enfärgade versioner. Jag vet inte om det är min förkärlek till just mönstrade kavajer och svårigheten att kombinera dessa med byxor i annat mönster som ligger bakom men jag är överlag inte någon förespråkare av byxor med mönster. Tvärtom ger väldigt ofta enfärgade byxor en solid bas mot just mönster på överkroppen. 

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Enfärgade byxor är ofta betydligt lättare att kombinera i en hel klädsel.

 

5. Alltid slag på uddabyxor.

Det finns absolut byxor som gör sig bättre utan slag. Byxor till Smoking, Frack eller mer formella kostymer kan vara exempel på dessa. När det kommer till uddabyxor däremot föredrar jag alltid ett slag på ca 4-5cm vid byxans avslut. Det handlar dels om att slaget ger mer tyngd och därmed bättre fall men framför allt att jag föredrar det rent estetiskt till en byxlängd som sträcker sig precis till där skon börjar. 

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
En uddabyxa gör sig i min mening i princip alltid bäst med slag.

 

6. En byxlängd som når precis till skon

Det här med byxlängder är alltid omdiskuterat och det handlar i slutändan om personlig smak. Extremt långa eller korta byxor ser sällan bra ut på någon men om man föredra att byxan bryter lätt på skon eller faller helt fritt tycker jag är helt upp till var och en. Jag föredrar mina byxor enkelt uttryckt; så långa de kan vara utan att bryta. Det innebär att beroende på hur vida de är i foten kan längden påverkas en aning. 

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
En byxlängd som når precis till skons kant utan bryt kallas ibland ”No Break”.

 

7. Matcha läder och metaller

Detta är en relativt erkänd stilregel som jag tenderar att följa men jag samtidigt inte tycker man skall ta på för stort allvar. Det är inte på något sätt ett måste att matcha dessa utan bara något jag finner lite mer harmoniskt att göra. Jag väljer exempelvis gärna samma nyans på metaller som bär nära varandra i klädseln så som exempelvis manschettknappar, klocka eller ringar. Jag föredrar också allra helst brunt läderband på klockan om jag bär bruna skor och brunt bälte och svart armband till svarta skor och svart bälte. Just när det kommer till skinn tycker jag personligen att det är snyggast att hålla sig i samma familj. Man behöver alltså inte springa och köpa bälte från exakt samma tillverkare av skorna för att matcha exakt ton men gärna i en nyans som harmoniserar med varandra. Svart är enkelt och brunt har ofta många olika toner i sig vilket gör att de fungerar förvånansvärt bra även i olika nyanser. Anledningen att jag inte föredrar just svart och brunt skinn tillsammans är att de ofta ger olika formell känsla och inte att färgkombinationen i sig skulle vara fel. 

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Metallen från kragkedjan och klockan går i samma ton och klockans läderband som har en rödbrun nyans plockas upp i skorna som ni ser ovan.

 

8. Aldrig ljusare slips än skjorta

Varför man aldrig skall bära en ljus slips till en mörk skjorta är svårt att pedagogiskt motivera. För mig ser det inverterat ut och slipsen hamnar i oproportioneligt stort fokus i klädseln samt att associationerna till högstadiebal är överhängande. Det är en av anledningarna till att jag föredrar vita och ljusblå skjortor då dessa funkar väldigt bra till nästan alla slipsar. Utöver mörkare slips än skjorta kan en modell i samma ton som skjorta och kostym vara snyggt för en styling ton-i-ton.

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
Slipsen behöver inte nödvändigtvis vara mörk men inte ljusare än skjortan.

 

9. Undvik för stor kontrast mellan kavaj och byxa.

Precis som man skall försöka undvika att kavaj och byxa ligger för nära varandra och således kan misstas för kostym kan man i mitt tycke undvika för stora konstraster också. Precis som i första punkten så ser ofta ljusa byxor bättre ut med en kavaj i ljus eller mellanton. Ett exempel är benvita byxor som blir otroligt mycket mer lättburna till en beige, ljusgrå eller ljusbrun kavaj än en midnattsblå där byxorna sticker ut mycket mer. Det är inte fel med vita byxor till blå kavaj men väljer man då en något ljusare blir det mindre hård kontrast.

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
En midnattsblå kavaj och vita byxor kan lätt bli väl hårt. Väljer man en något ljusare ton av blått blir kontrasten inte fullt så stor.

 

10. Anpassa material, struktur och kvalitet till varandra.

Tunna borstade kostymer i ull är fantastiska. Likaså är grova kavajer i tweed. Däremot kan vad man kombinerar dem med skiljas åt lite. Precis som ett par svarta blankpolerade oxfords kan ge väl stor konstrast mot ett par jeans eller chinos kan i mitt tycke en grövre sko i mocka kännas för ledig till en tunn ullkostym.  Ett undantag som jag tycker bekräftar regeln är när det kommer till bröstnäsdukar. En grövre kavaj i exempelvis tweed kan ibland behöva konstrasten från en glansigare näsduk i silke medan en vit näsduk i linne passar perfekt till en blankare kostym i borstad ull. 

 

Redaktörens 10 budord - Mina personliga stilregler
En grövre tweedkavaj kan gynnas av en glansigare silkesnäsduk. Jag försöker annars att hålla nere konstrasterna i såväl formalitet som färg mellan plaggen i klädseln.

 

Detta var bara några saker som jag reflekterat över att jag föredrar när det kommer till min egen klädsel. De är långt ifrån sanningar och jag ser ofta människor som bryter mot flera av dessa med stor framgång så det är återigen sättet jag föredrar att klä mig. Poängen är snarare att med en personlig stil så får man själv avgöra vad man trivs och gillar, oavsett om det är en klassisk stilregel eller något som bara råkar falla dig i smaken.

 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta