Räddningen för torra läppar

 |  Publicerad 2008-01-12 14:39  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316616

Den rådande januarikylan gör inga mirakel för skönheten tyvärr. Torr hy, torra händer och det vi ska prata om idag – torra läppar. Dessutom går jag igenom lite historia bakom läppbalsamet, och ger tips om tre personliga favoriter.

Först och främst behöver vi reda ut varför nare, eller torra läppar, uppstår överhuvudtaget. Det yttre hudlagret av dina läppar absorberar fukt väldigt lätt, men torkar också ut lika lätt. Detta beror delvis på att läpparnas hud saknar melanin och således inte kan blockera några UV-strålar. Ett annat skäl är att huden här bara har ett till tre lager av epidermis medan resten av kroppen har mellan åtta och femton lager av detta.

När huden blir torr blir den även hård, och ibland uppstår sprickor på grund av detta. Med lite is i magen kommer detta att läka sig självt – kroppen fixar det problemet utan att man behöver göra någonting. Däremot är det kanske inte så trevligt att invänta denna läkning och därför väljer många att skynda på återfuktningen lite med någon form av läppcerat.

Läppceratets uppfinnare hette Dr C. D. Fleet och bodde i Virginia, USA. I början av 1880-talet experimenterade han med kombinationer av vax och petroleum för att till slut få fram en produkt som han kallade för Chap Stick. Namnet kommer av uttrycket ”chapped lips” som är engelska för torra läppar.

Dr Fleet nådde ingen större framgång med sin produkt utan sålde den för $5 till en man som hette John Morton. Han satte sig själv och sin fru i produktionen och fick sitt stora break när den amerikanska militären köpte in ett stort parti till sina soldater under andra världskriget. De hemvändande soldaterna fortsatte köpa produkten även efter de lämnat tjänstgöringen, och det startade en framgångsvåg som hållit i sig än idag.

Enligt boken Bathroom Stuff, är det bara en tredjedel av befolkningen som är drabbad av nare – men över 60% använder någon form av läppbalsam regelbundet.

Jag är själv en entusiastisk användare av läppcerat, och tänkte därför tipsa om tre favoriter i olika prisklasser:

1. Etos Lippenbalsem
Den holländska kedjan Etos ägs i Sverige av ICA, och har åtta butiker i Stockholmsområdet (varav en på centralstationen). Härifrån köpte jag ett av mina favoritcerat, nämligen en blå Etos Lippenbalsem. Innehåller både vitamin A och E, skön tjock konsistens och ett mycket sympatiskt pris – runt 10 kronor, om jag minns rätt.

2. Rosebud
Len och väldoftande blev denna salva veckans kap hos oss för länge sedan. Jag passar på att snylta lite Rosebud så snart syster eller flickvän är i närheten, men ett eget nyinköp är närstående. Kostar 89 kronor på Smashing.se.

3. Elizabeth Arden Eight Hour Cream
Dyrast av dem alla, och mer mångsidig än prisvärd egentligen. Vi testade den här tillsammans med det matchande läppstiftsliknande ceratet. Skippa ceratet och använd krämen till både läppar, knogar och allting annat som kan tänkas vara torrt denna årstid. 145 kronor kostar den hos Strawberrynet.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta