Preppyinspiration i Semestertider

Nu går många av oss in i semestertider och hur trevligt det än kan vara att klä sig snyggt till vardags så är det trots allt ganska skönt att för några veckor få slänga av sig slipsen och de formella skorna till fördel för det mera lediga. Manolo vill idag ge er inspiration till en snygg semesterklädsel.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2013-07-01 13:41  |  Lästid: 4 minuter

Temat kommer lite grann att vara amerikansk preppy som rent stilmässigt är kanske själva sinnesbilden av det lediga modet. Just preppymodet är väldigt fritidsbetonat och även när denna stil används i mer formella sammanhang brukar det smygas in något eller några attribut av mer ledig eller lekfull karaktär. Vi vill idag visa er några enstaka plagg och accessoarer som vi tycker förgyller sommargarderoben och avslutar med några inspirationsbilder från ett par amerikanska märken som alla lyckas oerhört bra att förmedla en välklädd men ändå ledig stil. Simma lugnt!

Solglasögon från Garret Leight. Om vi bara måste välja ett par solglasögon denna sommar så blir det runda och lätt melerade bågar från uppstickaren Garret Leight. Man kan säga att han har glasögontillverkningen i blodet då hans far Larry Leight är mannen bakom Oliver People´s. Garrets glasögon är av bästa kvalitet och med bågar tillverkade av Comotec i Tyskland och med högkvalitetsglas från Barberini i södra Italien.
Det kanske mest traditionella och urtypiska preppymärket av dem alla får nog J.Press sägas vara. Vi vill slå ett slag för deras weekendbag i blå vaxad bomull vilken är perfekt för resan.
Firman har även ett stort utbud av bälten där vi gillar bomullsbältena, de så kallade surcingle belt, bäst. Vill ni inte gå all in och ha bältena med critterbroder i form av valar och annat så väljer ni liksom vi de engärgade.
Det går nästan inte att prata preppymode och fritidsmode utan att nämna oxfordskjortan. Amerikanerna anser själva att den fungerar bra i formella sammanhang, det tycker inte vi. Den bärs bäst på fritiden och gärna utanpå shortsen och med upprullade ärmar. Brooks Brothers är kanske det naturliga valet med ett enormt utbud i modeller, kvaliteter och färger men denna gång vill vi slå ett slag för ekiperaren Paul Stuart som är en av New Yorks absolut bästa butiker.
Ett plagg som är oerhört fritidsbetonat är den färggranna Fair Isle västen som under sommarmånaderna med fördel bärs i olika bomull/linneblandningar. Polo Ralph Lauren har den ständigt i sitt sortiment och uppdaterar västen löpande när det kommer till färg och material. Våga bära den på sommarfesten ihop med shorts, kavaj och fluga för en fulländad preppylook.
En ledig sommarkavaj tycker vi skall vara i bomull eller linne. Den får gärna vara okonstruerad och utan foder vilket inte bara gör den snygg, den är praktisk och behaglig vid högre temperaturen. Denna kavaj bör gärna även ha utanpåliggande fickor vilket förstärker ett ledigare utseende. Vår favorit kommer från de oerhört hyllade bröderna Ovadia och deras eget märke Ovadia & Sons och är i olivfärgad bomull och med alla attributen ovan.
Shorts kanske är ett av de mest självklara plaggen att bära under sommarsemestern. När det kommer till preppymodet så är de kultförklarade nantucket reds nyanserna på skjortsen ett bra val. Det är en sorts blekt eller urtvättad röd färg som ursprungligen sägs ha kommit från de röda shorts New York borna bar på öarna Nantucket och Marthas Vineyard under semestern och som efter en sommar med segling, sol och flitligt användande blivit betydligt ljusare. Orginalmodellen sägs komma från butiken Murrays Toggery på Nantucket och de säljer an rad produkter i just denna färg än idag. Modellen ovan kommer från Polo Ralph Lauren och leveras färdigslitna och blekta för att spara er en massa tid när ni anländer till Torekov, Marstrand, Fjällbacka eller Visby i sommar och vill smälta in och se sådär lagom utstuderade ut.
På fötterna ser vi gärna ett par ledigare brougeskor som modellen Olly från brittiska Sanders. Det är en mockasko i klassisk brittiskt lite klumpigt utförande men som har en ledig och mycket praktisk gummisula. Det är en tacksam sko eftersom den går att använda utan strumpor till shorts eller chinos men även till ett par smalare byxor och kavaj på kvällstillställningen. Den gröna färgen bryter av snyggt och signalerar fritid på ett trevligt sätt.
Brooks Brothers yngre linje ”Black Fleece” med en modern tolkning av preppymodet.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta