Polo Ralph Lauren – En amerikansk klassiker

 |  Publicerad 2009-04-06 14:00  |  Lästid: 3 minuter
Bild 311984

I den nuvarande preppyvågen med button-downskjortor och ivy leagueromantik är det dags att återupptäcka en amerikansk doftikon som hängt med i över tre årtionden.

Få kan ha missat preppymodets mäktiga renässans de senaste åren. Den skandinaviska, minimalistiska estetiken trängs numera glatt bland kabelstickade kashmirtröjor i pastell, madrasshorts och seglarskor i regnbågens alla färger. Brittiska lantkläder, tweed och amerikanska collegeplagg upplever kort och gott en ny glansperiod. Man vet att det gått långt när svenska män på allvar diskuterar tasselloaferns dygder inför sommarhalvåret.

Starkast förknippat med utveckling är tveklöst Ralph Lauren. Bortsett från att under de senaste 40 åren på egen hand ha uppdaterat stel, traditionell engelsk stil med amerikansk fräckhet och innovation ligger Lauren också bakom en av de mest klassiska herrdofterna någonsin – Polo. Ralph Laurens besatthet av kvalitet är välkänd och inför skapandet av doften var han personligen involverad i alla detaljer. Målet var att fånga den amerikanska drömmen i en flaska. Parfymören Carlos Benaïm skapade Polo 1978 och den blev omedelbart en stor succé världen över.

Kompromisslös manlighet
Hur beskrivs då Polo som bäst? Den som någon gång provat den mörkgröna flaskan vet att det här är så långt ifrån fruktig, androgyn friskhet som det går att komma. Polo är antitesen till alla nya, moderna och politiskt korrekta dofter som översvämmar marknaden idag. Lite elakt kan den beskrivas som klyschan av manlighet upphöjt till tio – lika delar macho skogshuggare som hänsynslös vd. En vän till mig beskrev en gång doften som buteljerad skogsbrand och en annan tyckte att jag luktade som regalskeppet Wasa… Hursomhelst lämnar denna Eau de Toilette få oberörda.

Sammansättningen är komplex med mängder av ingredienser. Noter av tallbarr, lavendel och basilika minglar med krispig ekmossa, torrt läder och tung tobak.  Doften utvecklas ordentligt på huden och under dagen upptäcker man ständigt nya drag av kryddor, mysk och ädla träslag. Helhetsintrycket är grönt, varmt och med en viss rökighet. Polo osar av en rå naturlighet och stort självförtroende.
Som med alla tyngre herrdofter mår den bäst av att användas med moderation. 1-2 lätta beröringar av den gyllene avtryckaren håller dig på rätt sida av gränsen.

Bild 311985

30-års jubileum
För att fira doftens 30-årsdag släppte Ralph Lauren 2008 en uppdaterad version – Polo Modern Reserve. Den nya Eau de Toiletten är förvånansvärt trogen originalet men med en något modernare framtoning. Benaïm som tagit fram den nya varianten valde att tona ner örtigheten och istället lägga till noter av kardemumma och ”humidorträ”. För den som tycker att originalet är lite för mycket är Modern Reserve ett bra alternativ. Lite fräschare, men av samma höga kvalitet.

Elegant och tidlös
Avslutningsvis är det lätt att konstatera att det här inte är en doft som passar alla. Den som är på jakt efter en svag och neutral kontorsdoft göra sig icke besvär. Polo är kompromisslös och krävande, men i gengäld också maskulint elegant och tidlös – en sann amerikansk klassiker.

Mattias Keresztesi, arbetar som handläggare i Europaparlamentet i Bryssel och driver doftbloggen monkeymanmatts.blogspot.com samt recenserar dofter på basenotes.net.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta