Pitti Uomo 89 – Orazio Luciano

Idag är första delen där vi tittat närmare på några av montrarna på Pitti Uomo-mässan vi besökte förra veckan. Vi har valt att fokusera på lite olika teman och de tillverkare och varumärken som ligger oss varmt om hjärtat sen tidigare. När det kommer till skräddat har vi besökt neapolitanska Orazio Luciano.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-01-20 08:33  |  Lästid: 3 minuter
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano

På Pitti Uomo 89 visar producenter och varumärken upp höstkollektionerna för 2016. Det är dels för inköparna som får möjlighet att lägga ordrar på respektive produkter men även för press för att ge en indikation åt vad man kommer fokusera på för nästa höst. 

Orazio Luciano eller La Vera Sartoria Napoletana har ni kunnat läsa om här på Manolo då vi under förra året måttsydde en kavaj från företaget. Det är lätt att se varför La Vera vuxit avsevärt i populäritet de senaste åren. Man erbjuder en om än kostsam så extremt välgjord produkt och hur märkligt det än låter att kalla en rock för 20 000 kronor för prisvärd så är det svårt att säga något annat baserat på produktens kvalitet, hantverk och konstruktion.

Självklart finns det billigare alternativ som kommer fungerar utmärkt men är man ute efter absolut premiumkonfektion är Orazio Luciano ett av de företag som erbjuder mest för pengarna. 

När det kommer till neapolitanska varumärken anser jag personligen att de nästan alltid gör sig bäst i sina höstkollektioner. De mjuka och lätta konstruktionerna med minimal uppbyggnad behöver ofta ett grövre och tyngre tyg och den ibland väl excentriska italienska estetiken dämpas något i murriga och mer bärbara toner. 

Framför allt är det företagets rockar som väckte mitt intresse. Kavajer och kostymer är bortsett från tygvalen relativt genomgående mellan höst och vår men ytterrockarna är ett plagg som i princip uteslutande bärs på höst och vinter. 

För många bär det emot att köpa en dyrare rock av just den anledningen att plagget endast bärs under en begränsad del av året. Det finns såklart en poäng i det men samtidigt är det ett plagg man bär mer eller mindre dagligen under den perioden. 

Vi hittade en rad spännande produkter ur kollektionen för nästa höst som vi kan bekräfta åtminstone delar av kommer att säljas hos en av våra svenska butiker. 

 

Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Häng av kavajer i säsongens tyger och flera olika provstorlekar.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
En helt okonstruerad axelkonstruktion som kännetecknar Orazio Lucianos kavajer.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Vad italienarna brukar benämna som ”Stile Inglese” är när man tar klassiska brittiska tyger och mönster och kombinerar dem med sin egna silhuett och konstruktion. Här i ett klassiskt Glencheckrutigt tyg. Notera den lägre knappställningen som är något man valt att visa upp på ett par av sina kavajer.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Företagets signaturstil är en kavaj med rullad treknäppning, naturlig axel, breda slag och väldigt lätt kanvaskonstruktion.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Kamelfärgad kostym. Långt ifrån det lättaste att bära men en fantastisk känsla.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Ett handsytt knapphål i en av företagets kashmirrockar.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Företaget satsar även på att komplettera sin konfektion med accessoarer som handsydda slipsar.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
En liten kollektion av väskor visades upp.
Pitti Uomo 89 - Orazio Luciano
Företagets rockar som jag var inne på ovan var kollektionens höjdpunkt. Här i form av en neapolitansk tolkning av en Polo Coat med de klassiska fickorna, dubbelknäppning och detaljer som ”turnback-cuffs” och knäppt slits. Mängden handsydda detaljer i dessa rockar är otrolig och det tar närmare tre timmar att bara fästa kragen. (även översta bilden)
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta