Vitsen med vintage – Daniel Lindström leder vägen till en nygammal garderob

"Det mest ohållbara du kan göra är att äga kläder som inte används, därför är en bra start att rensa bort allt du inte använder regelbundet", säger Daniel Lindström, som rensar ur sin garderob ett par gånger om året.

Foto: Fred MacGregor

Ökat fokus på hållbarhet och större intresse för second hand-shopping väntas bli några av konsekvenserna när coronaviruset drar fram över världen. Nya rapporten It Takes Two, publicerad av Zalando, Europas ledande onlineplattform för mode och livsstil, visar att många konsumenter har svårt att leva i linje med sina prioriteringar inom hållbarhet när de köper kläder. Nästan nio av tio, 86 procent av svenskarna, säger sig i rapporten ha upplevt köpångest någon gång efter ett nytt köp. Samtidigt svarar varannan respondent i Sverige att de vill att varumärken ska erbjuda ett second hand-alternativ för att hjälpa dem att agera mer hållbart. Rapporten visar vidare att modeindustrin behöver göra hållbara val mer attraktiva, realistiska och tillgängliga. Konsumenterna, däremot, måste börja prioritera hållbarhet inom mode lika mycket som de prioriterar hållbarhet i andra delar av sina liv.

”En bra start för ett mer hållbart förhållningssätt till klädkonsumtion är att handla second hand men även att återvinna plagg och accessoarer som man har hemma i garderoben. Rensa ut, sälj vidare, hyr ut eller reparera. Viktigast är att de används”, säger Daniel Lindström, modechef på Café.

Ett par gånger om året får hans garderob på Gärdet i Stockholm en rejäl ansiktslyftning. Överflödiga kläder sorteras ut och skänks bort eller säljs vidare till second hand-butiker.

”Jag blev som många andra väldigt inspirerad av att följa det japanska organiseringsproffset Marie Kondo på Instagram för några år sedan. Man mår verkligen bättre av att ha färre prylar och respektera de verkligt kära ägodelarna.”

Intresset för att handla kläder second hand har ökat under det senaste året, både i fysiska och digitala butiker. Till exempel har onlineplattformen Zalando utökat sitt erbjudande med den nya kategorin ”Pre-owned”. Svenska kunder kan nu byta in sina begagnade kläder direkt på Zalando och även handla artiklar från ett stort samlat och kvalitetskontrollerat sortiment i kategorin ”Pre-owned”, med samma oöverträffade enkelhet som vanligt när det gäller betalningar, gratis frakt, returer och 100 dagars öppet köp. Tidigare ägda Zalando-plagg – från marknader där en inbytesfunktion är tillgänglig – har utvärderats i en kvalitetskontroll i två steg; först via foton som laddats upp av kunden och därefter när Zalando tar emot den fysiska produkten.

”Att förlänga livslängden på kläder är något vi alla kan bidra till, och genom att det görs enkelt och smidigt för konsumenten att både köpa och sälja kommer vårt beteende att förändras och bli mer miljövänligt snabbare”, säger Daniel Lindström.

Vilken är den främsta anledningen till att handla sina kläder second hand?
”Att det bidrar till stora hållbarhetsvinster och är bra för miljön. Vid sidan av att inte konsumera alls är det näst bästa att återanvända det som redan finns. Världens textilproduktion släpper ut mer koldioxid per år än all flyg- och båttrafik tillsammans, bara oljeindustrin är en större bov. Odling, produktion, frakt och tvätt – utsläppen sker i alla led, och genom att köpa färre och bättre plagg med mindre negativ miljöpåverkan kan vi bromsa utvecklingen.”

Hur går man till väga för att rensa sin garderob?
”Det mest ohållbara du kan göra är att äga kläder som inte används, därför är en bra start att ta bort allt du inte använder regelbundet. Så här brukar jag gå till väga: Ta ut alla plagg ur garderoben. Sortera sedan plaggen i kategorier. Börja med kavajer och gå sedan vidare med skjortor, byxor, tröjor och jeans. Rensa utan att vara nostalgisk – det är ändå bara kläder. Titta på tröjan och ställ dig frågan: Kommer jag att använda den igen? Om inte – goodbye! Samla ihop de utrensade plaggen i olika högar beroende på deras fortsatta liv – du kan skänka bort till välgörenhet, eller sälja dyrare plagg till second hand.”

Vilket är ditt favoritplagg att köpa second hand?
”All slags denim. Jeans, jeansskjortor och jeansjackor. Denim har en förmåga att både se bättre ut och upplevas som skönare med åren. Det är ju mycket härligare att sätta på sig ett par nedtvättade, ingångna jeans som är mjuka och följsamma än ett par nya i hårt och stelt tyg. Leta gärna efter de klassiska denimvarumärkena som Levi’s, Wrangler och Lee – finns fantastiska fynd att göra. Sen gillar jag även att leta efter skinnjackor eftersom de håller länge och inte har ändrat utseende så mycket de senaste hundra åren. En flygarjacka från första världskriget ser ungefär likadan ut i dag, det är fascinerande med tidlösa produkter.”

Vad ska man mer tänka på när man handlar second hand?
”Att försöka hitta plagg i bra material och bra passform. Jag köper plagg i ull, bomull och skinn men aldrig syntetiska material. När det gäller passformen köper jag gärna en storlek större, för ett vintageplagg ser oftast bättre ut stort än tajt på kroppen. En gammal sweatshirt är ju bara snyggare om den är lite bylsig, eller hur? Ett annat tips är att hitta en bra skräddare som kan lägga in, upp och anpassa plaggen efter din egen kropp. Och slutligen, köp inte kläder som har fläckar – det ser så trist ut och går nästan aldrig att få bort.”

Du hittar alla plagg i kategorin Zalando Pre-owned här!

Dela på Facebook
Tweeta