Så blir Volvos självkörande bilar

Kameror, radar, ultraljudssensorer och inte minst Volvo och tech-företaget Luminars banbrytande LiDAR-teknologi. Från och med 2022 kommer Volvos bilar med självkörande funktionalitet rullas ut på motorvägar. Manolo åkte till Volvo Cars i Göteborg för att ta reda på hur allt fungerar.

Advertisement

Om det inte vore för att utställningsobjekten består av bilar skulle Volvos showroom kunna misstas för en utställning på Fotografiska. Utställningsrummet känns stilfullt, elegant och modernt på samma gång. I ett hörn av showroomet står en display av en av världens säkraste bilar, Volvos helt elektriska XC40 Recharge. Mittemot står en Volvobil med en rektangulär anordning på taket som drar till sig blickfånget. Det är i den rektangulära boxen som Luminars LiDAR sitter. 

Den hajpade avancerade teknologin finns i dag bland annat i nya iPad Pro, men inom bilindustrin är den helt ny. Luminars LiDAR renderar och ser världen som en 3D-karta och möjliggör morgondagens självkörande Volvobilar. Volvo har köpt in sig i den amerikanska tech-startupen och hårdvaran kommer att finnas som tillval redan 2022. 

– Långsiktigt är tanken att teknologin ska finnas i alla Volvos bilar, berättar Patrik Björler, ansvarig för strategi och affär för Volvos självkörande bilar.

Tillsammans med sensorer, kameror och radars möjliggör Volvo och Luminars tekniska landvinning att bilen med hjälp av miljoner laserljuspulser ser världen som människa, fast i 3D. 3D-renderingen av hur den avancerade teknologin ser världen känns futuristisk och påminner om vissa scener från en av årets bästa tv-serier, HBO:s sci-fi-serie Devs. Luminar LiDARs ”öga” kan se upp till 250 meter längs vägen.

– För att kunna erbjuda självkörande fordon behöver du ha full kontroll över allt som händer runt fordonet – inte bara det som är nära fordonet. Luminars teknologi är outstanding i förmågan att, med dess laser, se så långt. Det möjliggör att bilen kan ta egna beslut: ”Oj, är det en lastbil som står stilla därframme, då behöver jag agera och bromsa in”. Det är inte bara LiDAR som gör att bilen kommer vara självkörande. Vi har kameror och vi har radars på bilen, så det är ett komplement. Men det kommer göra att vi blir ännu bättre, säger Patrik Björler.

Med hjälp av miljoner laserljuspulser ritar Luminar LiDARs “öga” upp världen i realtid som en 3D-karta.

Förutom den uppenbara fördelen med att den nya teknologin gör bilarna betydligt säkrare tillkommer komfortvinsten av att inte behöva ratta bilen själv. En daglig verklighet för många bilpendlare är trafikköer, speciellt om du jobbar i en storstad som Stockholm. Med hjälp av den självkörande teknologin kommer du kunna släppa kontrollen – bokstavligen – om bilen och låta den göra jobbet medan du ägnar din uppmärksamhet åt annat.

Till en början kommer Volvos självkörandefunktionalitet att vara möjlig på vissa motorvägar. Ett utmärkt hjälpmedel vid exempelvis kökörning. Utvecklingen framåt  kommer att ske stegvis och säkerheten på vägarna kommer alltid att vara prio ett. 

– Självkörande teknologi ska vara lika säkert eller säkrare än när du som förare kör. Vi tar på oss det ansvaret. 

Takfast: Så här integreras Volvo och Luminars teknologi i nästa generations Volvobilar.

På Volvo tror man stenhårt på att självkörande bilar kommer att öka trafiksäkerheten. Henrik Green, som basar över Volvos teknikskifte mot mer eldrift och självkörande bilar, har sagt att tekniken har potential att bli ”den mest livräddande teknologin i historien, förutsatt att den introduceras ansvarsfullt och säkert”.

– Om 95 procent av alla skador sker på grund av att föraren är ouppmärksam, påverkad eller håller för hög hastighet så kommer självkörande teknologi minska eller till och med ta bort det helt och hållet.

Fakta: Volvos självkörande teknik

Tillgängligt från 2022
Hårdvaran som möjliggör själv­körande funktionalitet kommer att finnas tillgänglig som extraval i Volvos nya bilar som produceras från och med 2022. Tanken är att de på sikt ska inkluderas i alla nya Volvobilar.

Avancerad teknologi
Luminars LiDAR tillsammans med radar, kameror och ultraljudssensorer möjliggör självkörandefunktionen. Luminars LiDAR ritar förenklat upp världen i en tillfällig realtidskarta i 3D utan internetanslutning. LiDAR är nyckeln till att bilen kan navigera säkert i självkörande läge och ta säkra beslut i komplexa miljöer vid höga hastigheter.

Fokus på taket
LiDAR-teknologin som möjliggör självkörande Volvobilar sitter sömlöst integrerat på bilens tak. 

Introduceras på motorvägar
Till en början kommer Volvos självkörande funktion att fungera på vissa motorvägar och när bilen bedömer att det är säkert att slå på funktionen. Vilka motorvägar det kommer fungera på är ännu inte kommunicerat. Tanken är att stegvis, när det bedöms som säkert, introducera självkörandefunktionalitet i fler trafikmiljöer som landsväg och stadstrafik.

Läs mer om Volvos självkörande bilar här!

Dela på Facebook
Tweeta