Därför sänker Volvo maxfarten i alla nya bilar

Från och med 2020 sänker Volvo maxfarten i sina nya bilar till 180 kilometer i timmen. Café åkte till Volvo Cars i Göteborg för att ta reda på varför den svenska biljätten vill att vi lättar på gasen.

Advertisement

Gone in 60 seconds, Need for speed, The fast & the furious – antalet film- och tv-spelstitlar med anspelning på fordon framförda i höga hastigheter kan göras betydligt längre än så. Redan under stumfilmens gyllene era brukade regissörer använda biljaktsscener med hög hastighet som adrenalinbränsle för att höja spänningen. Människan har länge fascinerats av fart och hastigheter, en fascination som knappast minskat med bilens intåg och dess mätbara hästkrafter. 

I takt med att bilarna utvecklats och blivit mer avancerade har gränserna flyttats fram för hur snabbt man kan köra. Och den generella attityden till hastighetsbegränsningar har ofta varit att de ses mer som en rekommendation än som en faktisk legal gräns för hur fort du får framföra ditt fordon på en viss vägsträcka. Frihetskänsla i all ära, men vi alla vet ju egentligen att hög fart står i direkt korrelation till ökad fara. Med lägre hastighet minskar den fysiska kraften i en eventuell krock, och föraren har dessutom betydligt större möjlighet att agera och parera för att förhindra densamma.

Mot bakgrund av Volvos vision om att inga ska skadas allvarligt eller dödas i en Volvobil har den svenska biljätten nu valt att införa ett hastighetstak. Från och med andra hälften av 2020 är det inte möjligt att köra snabbare än 180 kilometer i timmen i en ny Volvobil. Ett laddat beslut med högt symbolvärde.

– Egentligen borde frågan ställas tvärtom: När blev det egentligen rimligt att man ska få köra i 180 kilometer i timmen på allmän väg?˝ säger Mikael Ljung Aust, som jobbar med forskning inom trafikolyckor och förarbe­teenden på Volvo, när Café träffar honom på Volvos säkerhetscenter i Göteborg.

Volvos beslut att införa ett hastighetstak är en av flera åtgärder Volvo vidtar för att göra vägarna tryggare och Volvobilar till världens säkraste. Trots att man på förhand förväntat sig negativa reaktioner från frihetsälskare som tycker att alla former av begränsningar är lika med pesten berättar Mikael att beslutet mottagits väl. Inte helt överraskande är det från den fria fartens förlovade land som det grymtats mest. 

– Vi hade nyligen ett gäng tyska motor­journalister på plats i vårt krocklabb. Innan vi käkade middag stod de på läktaren och fick se en XC90 smälla in i vårt krockblock i 80 kilometer i timmen. Den fysiska kraften av en sån krock är i princip en explosion. De var ganska tysta på middagen. Det är en sak att vara teoretisk motståndare, men när du ställs inför en krock på riktigt är du inte lika kaxig längre.

Därför sänker Volvo maxfarten:

180 kilometer i timmen

Från med 2020 sänker Volvo max­hastigheten till 180 kilometer i timmen. Eftersom du inte kör i 180 kilometer i timmen – för det gör du väl inte? – är beslutet av symbolisk karaktär.

Vill väcka debatt

Syftet med att begränsa toppfarten är att få i gång en dialog  om hastighet, beteende på vägar och vilket ansvar som ligger på individen såväl som biltillverkaren. Volvo ser det som en viktig pusselbit i att åstadkomma en säkrare trafikmiljö än vad vi har i dag.

Nya EU-regler för hastighet

Från och med 2022 behöver alla nya bilar ha ett intelligent hastig­hetssystem, vilket Volvobilar har redan i dag. Det intelligenta hastighetssystemet läser av omvärlden baserat på kartor och vägskyltningsövervakning och meddelar föraren när han eller hon kör över hastighetsbegränsningen. De nya EU-reglerna förväntas minska dödligheten på EU-vägar med 20 procent.

Svårt att känna den höga hastigheten i nya bilar 

Den tekniska utvecklingen har inte bara höjt de möjliga topphastigheterna. Den ökade komforten och introduktionen av elbilar har också gjort det allt svårare att rent fysiskt uppleva den höga hastigheten. Det vet du om du kört en ny bil senaste åren – 150 kilometer i timmen känns ungefär som 100 kilometer i timmen känns i en 20 år gammal bil.

Läs mer om säkerheten i Volvos självkörande bilar här!

Dela på Facebook
Tweeta