Manolo x Skoaktiebolaget SS/19

Det är med stor glädje vi kan presentera vårt fjärde samarbete med svenska Skoaktiebolaget där vi tagit fram en helt egen modell.

I en artikelserie i två delar kommer vi redogöra för såväl bakgrunden, detaljerna och inte minst slutresultatet av vår sko. Vårt arbete tillsammans med Skoaktiebolaget startade redan våren 2014 då vi presenterade vår första gemensamma modell som sålde slut på mindre än 24 timmar. Sen dess har vi tagit fram ytterligare två versioner med olika producenter i butikens utbud.

Som trogna läsare säkert minns lanserade Skoaktiebolaget för lite mindre än ett år, varumärket Löf & Tung som namngivits efter grundarna Patrik Löf och Daniel Tung. Inför vårens samarbete kändes det därför extra roligt då vi haft möjlighet att arbeta utefter väldigt fria tyglar direkt mot fabriken i Spanien.

För er som kanske inte känner till Löf & Tung så rör det sig om klassiskt randsydda skor, producerade i Spanien i material från Europas främsta garverier. Inför lanseringen av varumärket samt under det år som gått har Skoaktiebolaget gjort ett stort jobb med att ta fram fem olika läster (S, T, H, L och M) samt en ansenlig mängd modeller som sträcker sig från klassiska oxfords till loafers eller boots. I varumärket Löf & Tung erbjuder man en fin detaljnivå på skorna så som ritsnedlagda lädersulor med välvda midjor samt skinn från klassiska garveri som Du Puy, Charles F Stead och Horween.

Under företagets MTO-service finns det mängder med alternativ så som flera olika typer av klackar som beroende på modell kan ge en subtil men elegant skillnad. Utöver de ritsnedlagda lädersulorna erbjuder man olika versioner av gummisulor som kan komma väl till hands under framför allt vinterhalvåret i Sverige. Prisnivån som startar på ca 3 300 kr ämnar konkurrera med aktörer så som Carmina eller Loake Export Grade i det undre mellanprissegmentet.

Genomslagskraften har sen lanseringen förra våren varit väldigt positiv i såväl butiken på Nybrogatan som i Skoaktiebolagets försäljning på nätet och skorna har appellerat till både förstagångsköpare av randsydda skor som inbitna entusiaster.

Vi fick möjlighet att tillsammans med butikens grundare Patrik Löf och fotograf Milad Abedi åka ner till fabriken för att se produktionen live samt titta närmare på det prov som vi tagit fram tillsammans. Här fick vi chansen att inte bara se alla de stationer som skorna passerar igenom men även prata med människorna bakom. Detta gav också möjligheten att finjustera små detaljer samt diskutera vilken typ av förbättringar som kunde göras.

Redaktör Weinås tillsammans med Patrik Löf från Skoaktiebolaget.
Ovanskinnet sys fast i kanvasribben
Randen sys fast vilket tillsammans med avlappsömmen ger den gedigna randsydda konstruktionen.
Skon i väntan på korkfyllnad.
Korkfyllnaden har uppgiften att fylla utrymmet mellan bindsula och yttersula och agerar som en fotbädd som formar sig efter bärarens trampdyna över tid.
Skoaktiebolagets lädersulor är alla ritsnedlagda vilket innebär att sömmen ligger stängd vilket ger ett renare uttryck.
Yttersula och sulkant målas beroende på specifikation.
Avslutningsvis dekoreras sulkanten

På torsdag 9/5 kl. 12.00 presenteras resultatet av vårens samarbete och från kl. 17.00 kommer vi finnas på plats för en AW i butiken på Nybrogatan 23 i Stockholm. Vi kommer prata om skor i allmänhet och i vår modell i synnerhet samt svara på ev. frågor från er läsare och kunder. Kom förbi och säg hej, ta en öl eller något mindre tilltugg och prata stil och skor med oss.

Dela på Facebook
Tweeta