Hållbart mode: Shaping New Tomorrow skapar herrkläder av gamla plastflaskor

Tidigare i år lanserade det danska herrklädesmärket SHAPING NEW TOMORROW deras "New Tomorrow"-kollektion. En kollektion där byxor, shorts och skjortor har producerats av hållbara och innovativa material.

Bakom klädmärket SHAPING NEW TOMORROW står de tre unga entreprenörerna Kasper Ulrich, Christian Aachmann och Christoffer Bak. Tillsammans har de med sin senaste lansering satt ribban för funktionella och nytänkande herrkläder – och de har satt den högt. Den nya kollektionen ”New Tomorrow” består av hållbara looks som utmanar traditionella metoder inom textilproduktionen utan att kompromissa med komforten. 

“I kollektionen har vi kombinerat de bästa elementen från sportvärlden med klassiska vardagslooks. Som alltid har vi även fokuserat på klädernas komfort och dess estetiska uttryck så att det matchar vårt existerande sortiment,” säger SHAPING NEW TOMORROWs produktutvecklare och chefsdesigner, Christoffer Bak.

Banbrytande teknologi och innovativa egenskaper

SHAPING NEW TOMORROW är framförallt kända för sin byxmodell Perfect Pants. Dessa byxor har med sin tidlösa design och unika FreeFiber™-teknologi sålts i över 250.000 par, bara i Danmark. Den nya kollektionen har integrerat samma komfort som byxorna är kända för med nya, innovativa och avancerade egenskaper.  

“New Tomorrow-kollektionen har utvecklats med hållbara material och med den slags banbrytande teknologi som du oftast bara upplever i träningskläder. Detta har kombinerats med vår uppfattning om hur behagliga herrkläder faktiskt kan vara,” berättar Kasper Ulrich som är CEO på företaget.

Kollektionen består av lång- och kortärmade skjortor, shorts, coachjackor och byxor som är en hybrid av klassiska kostymbyxor och praktiska vardagsbyxor. Alla looks har utvecklas med ett klart mål: Att göra vardagen enklare och bekvämare.

“För oss är komfort mer än att kläderna är sköna att ha på sig. De ska också vara funktionella. Därför har vi exempelvis implementerat egenskaper i materialet till byxorna som gör dem vattenavvisande och snabbtorkande, samtidigt som de är maskintvättbara. Den samma bekvämlighet gäller våra skjortor som är antibakteriella, värmereglerande och skrynkelfria,” säger Christoffer Bak. 

Även om SHAPING NEW TOMORROW har produktkategorier med namn som The Perfect Pants och The Perfect Shirt så är entreprenörerna bakom det populära konceptet övertygade om att det inte finns något som heter ‘den slutgiltiga produkten’.

“Vi använder oss av de innovativa och ansvarsfulla produktionsmetoder som finns just nu. Men vi vill fortsätta utvecklas och integrera nya initiativ och processer i vår produktion i framtiden, i samråd med våra leverantörer i Portugal” tillägger Christian Aachmann, CMO.

New Tomorrow-byxorna produceras med REPREVE® och Ecovero™. Materialet är vattenavvisande och snabbtorkande.

Återvunna och hållbara material

Utöver kollektionens många unika egenskaper så är materialen dessutom hållbara. Att utarbeta den rätta materialsammansättningen har tagit tid, och arbetet med New Tomorrow-kollektionen har varit igång i över två år. 

“Vi har använt återvunnen polyester från REPREVE® till större delen av kollektionen. Vi valde att arbeta med just polyesterfiber då det är extremt hållbart, och när man kombinerar det med produkternas unika egenskaper så får materialet en lång levnadstid,” säger Christoffer Bak. 

Det amerikanska företaget REPREVE® samlar upp plastflaskor från avfallsanläggningar och världshav och omvandlar dem till polyestertråd. Materialet är dessutom spårbart, så att användarna kan vara helt säkra på att deras produkt faktiskt innehåller REPREVE®. 

“Polyester är ett tekniskt material som har många användningsmöjligheter och har utvecklats enormt under de senaste 20 åren. Istället för att använda konventionell polyester så har vi valt att använda återanvänd polyester. Detta för att värna om miljön och dess resurser, som redan är ansträngda,” säger Christoffer Bak. 

“Vi återvinner cirka 15 plastflaskor till ett par byxor och cirka 35 plastflaskor till en långärmad skjorta,” berättar han.

New Tomorrow-skjortorna produceras med det hållbara materialet REPREVE®. Skjortorna stöter bort svett, och är antibakteriella samt skrynkelfria.

En större vision

Lanseringen av New Tomorrow-kollektionen kommer som ett naturligt steg mot en mer hållbar och ansvarsfull värdekedja. Trots varumärkets kraftiga tillväxt och expansion på nya marknader – inklusive Sverige – så har det aldrig varit någon tvekan om att lyfta klimatfrågan. Det har bara varit en tidsfråga.

“Det finns ingen ‘quick fix’ till en hållbar eller grön transformation – det är en lång och tidskrävande process. Vi har under ett antal år arbetat intensivt på att identifiera våra behov och visioner”, berättar Christian Aachmann.   

För SHAPING NEW TOMORROW handlar hållbarhet även om klädernas funktionalitet och levnadstid. Lång hållbarhet och hög slitstyrka bidrar till att minska överkonsumtion. Målet för de tre ambitiösa entreprenörerna är att kunderna ska få glädje av deras kläder under flera säsonger.

Den nya kollektionen består bland annat av praktiska kostymbyxor och innovativa skjortor.

“Vår verksamhet är uppbyggd på idéen om att skapa kläder som håller längre än trender och säsonger, och som samtidigt är ansvarsfullt producerade,” säger Kasper Ulrich. 

“Hållbarhet är ett val som vi gärna vill uppmuntra. När möjligheten finns vill vi bidra till att fler personer blir medvetna om att de kan köpa bättre och färre produkter. New Tomorrow-kollektionen kommer framöver bli en fast del av vårt sortiment och i framtiden kommer vi fokusera ännu mer på att identifiera och implementera hållbara och ansvarsfulla alternativ till konventionella textilier,” fortsätter han. 

“Kollektionen är inte lösningen på problemet som finns i vår industri. Men det är en start.” 

Om SHAPING NEW TOMORROW

SHAPING NEW TOMORROW grundades 2015 i Danmark av de tre barndomsvännerna Kasper Ulrich, Christoffer Bak och Christian Aachmann. I dag har verksamheten över 55 anställda med huvudkontor och butik i Ålborg samt butik i Köpenhamn och Århus.

Dela på Facebook
Tweeta