Tobias Sikström: ”Den ultimata smokingen är här”

tobias siktröm mq smoking

Alla borde få äga en klassisk smoking. Det var ursprungstanken när MQ teamade ihop sig med Stiljournalen i ett gemensamt designsamarbete – att skapa den ultimata smokingen som inte ska kosta skjortan.

MQ och Stiljournalens Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck  vill att smokingen ska nå ut bredare – att alla ska kunna bära den lite då och då. Resultatet av samarbetet blev en välskräddad smoking med tyger från Italien där alla delar finns med. Smokingen kan nämligen köpas som ett paket med väst, hängslen, skjorta, byxor, näsduk, fluga, kavaj och strumpor – allt tillsammans, vilket du kan läsa mer om här.

Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck  som ligger bakom smokingen tillsammans med MQ.

Mina stiltips

En smoking är givetvis allra stiligast buren i sin klassiska version. Som två- eller tredelad och buren tillsammans med vit smokingskjorta (med marcellapiké i bröstet eller med plisserat bröst), en näsduk, lackloafers och (alltid!) en egenknuten fluga. Eftersom byxan oftast saknar bälteshällor behövs ett par hängslen för att hålla dem på plats. Tänk enkelt när du matchar. Eller matcha egentligen inte alls utan håll detaljerna i vitt eller svart. Silhuetten ska vara svart från nacken och ner hela vägen till skorna, ingen vit glipa där skjortan sticker ut. Viktigt är att dra upp byxan ordentligt!

MQ och Stiljournalens välskräddade smoking med tyger från Italien.

Smoking är ofta associerad till nyårsfest och olika typer av finare festtillställningar. Så behöver det givetvis inte alls vara. Använd den när du vill. Och framförallt oftare! En fredag på restaurang. En onsdag på aw eller varför inte en söndag på museum.

Tobias Sikström smoking Stiljournalen MQ
”Använd den (smokingen, reds. anm.) när du vill. Och framförallt oftare!”

Om du känner dig för överklädd för smoking en vanlig tisdag i november kan du givetvis bära jackan och byxorna var för sig. Jackan gör sig riktigt snygg tillsammans med en tunnstickad polotröja eller rundhalsad merinoull-och silkeströja. Satsa på ett par raka kostymbyxor med bälte och bär tillsammans med läderboots för en tidlös men skarp look.

Matcha smokingjackan med en polotröja och ett par läderboots för en tidlös men skarp look.

En smokingbyxa med utmärkt passform klarar sig galant på eget håll. Bär dem tillsammans med instoppad lite öppen skjorta, en smakfull läderjacka och dressade sneakers för en avslappnad men stiligt casual look. Byxor slits oftare snabbare än jackan, så ett tips kan vara att investera i två par byxor – om de används mycket i vardagen.

Så knyter du flugan

Som jag nämnde ovan är en egenknuten fluga en viktig detalj när du använder smoking. Är du osäker på hur du knyter flugan till smokingen? Här ger Stiljournalen sina bästa tips!

Designsamarbetet

– Tanken är att så många som möjligt ska kunna äga en klassisk smoking i en hög kvalitet, det har varit målet för både oss och MQ i detta projekt. Detta är en smoking man kan ha hela livet, den håller över generationer, och till alla festligheter i livet, säger Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck, Stiljournalen.

MQ och Stiljournalens smoking kan köpas här som ett paket till ett pris av 4500 kr.

MQ smoking Stiljournalen
Dela på Facebook
Tweeta