Daniel Lindström: ”Snyggast i smoking”

Daniel Lindström MQ

I en tid då trender och mode rusar framåt i allt högre hastighet – samtidigt som vi talar om vikten av hållbarhet – är det glädjande att herrgarderobens allra snyggas­­­te plagg även är det mest tidlösa. En välgjord smoking håller hela livet, ja till och med över generationer. Slow-fashion i ordets rätta bemärkelse.

Första gången jag skulle använda smoking var på ett bröllop mitt i sommaren. Jag minns att det på den tiden endast fanns två sätt att införskaffa detta plagg på – köpa en dyr modell hos någon gammaldags herrekipering eller vända sig till en hyrservice för festkläder.

Av ekonomiska skäl valde jag det senare alternativet och kom till festen i en smoking med grovt ulltyg och dålig passform. Minns att det kändes som om jag hade på mig en rustning.

I dag ser det annorlunda ut – smokingen har demokratiserats som plagg och festsäsongen i november till januari har blivit en period för modevarumärken att synas extra.

Dessutom har de uråldriga etikettsreglerna kring smokingen luckrats upp. Pekpinnar som att man ”aldrig får bära smoking före klockan 18” är ju närmast skrattretande i dag. Man kan även, om man vill, bära smokingens olika delar separat. Det kan vara väldigt snyggt att matcha jackan till ett par svarta jeans och boots. Och det behöver inte vara nyårsafton för att smokingen ska komma till användning – testa på nästa fest då du vill vara riktigt snygg!

MQ lanserar en egen smoking

Denna månad släpper MQ en smoking tillsammans med stilprofilerna Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck som driver podcasten ”Stiljournalen”. Hela idén handlar om att ”alla borde får möjligheten att äga en klassisk smoking”. Läs mer om smokingen här.

– Vi har länge önskat att få göra en klassisk smoking på riktigt, med alla delar på plats utan att det behöver vara vansinnigt dyrt. Vi har tagit fram en smoking man kan ha hela livet, den håller över generationer och till alla slags festligheter i livet, förklarar af Klercker och Strömbäck.

Stiljournalens Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck som tagit fram smokingen tillsammans med MQ.

Alltid snygg i smoking

Alla som någonsin haft på sig en smoking vet ju att det är världens bästa plagg. Man känner sig aldrig så snygg och lyxig som när man sätter på sig de olika delarna. Kanske för att det finns så mycket historia kring detta mytomspunna plagg. Om du tvivlar på smokingens kapacitet är det bara att googla bilder på amerikanska underhållningsgruppen ”The Rat Pack” med Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy David JR från 1960-talet, valfri James Bond-film eller Helmut Newtons ikoniska svartvita ”Le Smoking”-bilder från Paris 1975. Det är så man gör ett plagg odödligt och mytomspunnet.

Smokingen som Stiljournalen gjort tillsammans för MQ är gjord av italienska tyger och levereras som ett färdigt paket – kavaj, byxa med revär, väst, skjorta, hängslen, näsduk, fluga och strumpor. Allt i ett – perfekt.

”Alla som någonsin haft på sig en smoking vet ju att det är världens bästa plagg”.

– Det här är en smoking av finaste kvalité, med modern passform och tidlös design. Priset gör den tillgänglig för de flesta modeintresserade män, säger Daniel Ivarsson som är designchef på MQ.

Här berättar Fredrik af Klercker och Filip Strömbäck mer om sitt arbete bakom smokingen!

Du kan läsa mer och köpa MQ och Stiljournalens smoking som ett paket till ett pris av 4500 kr här!

MQ smoking Stiljournalen
Dela på Facebook
Tweeta