Schweiziska urmakarna Oris blickar bakåt i tiden – för att ta sig framåt

Den mekaniska pilotklockan Big Crown ProPilot X Calibre 115 markerar en milstolpe i företagets historia. Med hjälp av tidigare beprövad teknik och erfarenheter katapulterar man företaget in i klockvärldens framtid.

Vi är på väg in i ett nytt decennium. Utvecklingen av vad vi uppfattar som lyx och kvalitet går i rasande fart. Sedan klocktillverkaren Oris grundades 1904 har man opererat utifrån högkvarteret i Waldenburg-dalen, som omger byn Hölstein i de schweiziska bergen. Och under andra världskriget levererade man pilotklockar till det amerikanska flygvapnet, vilket säger en del om kompetensen man besitter.

När ett företag funnits och frodats under ett helt sekel har man också möjlighet att se ens omkringliggande samhälle och kultur står i konstant förändring. Hantverket brister aldrig, samtidigt som intresset för det ökar. Oris sysslar med det de själva vill kalla för ”casual luxury”. Den är inte påtvingad, utan utstuderad och, framförallt, autentisk.

Oris patenterade teknik håller klockan vid liv under tio dagar.


– En klocka ska vara betydelsefull och besitta användbara komponenter. Själva utseendet ska också reflektera vad klockan faktiskt gör. På Oris är vi inte rädda för att tänja på gränserna och vi är bra på att kombinera alla våra färdigheter: tio personerna var involverade i designen av vår nya pilotklocka och alla hade något unikt att tillföra. Precis som med själva klockan är det flera smådelar som tillsammans skapar en perfekt helhet. Vi är alla stolta över resultatet, säger Lucas Bühlmann, Senior Product Design Engineer på Oris.

Big Crown ProPilot X Calibre 115 hämtar element från den tidiga Calibre 110, men gör denna variant med genombruten design, på engelska kallat skeletonisation. Användaren tillåts här se hela konstruktionen, och funktionen, av klockan den bär på sin handled. Designen blottar klockans inre mekanism. När du vrider upp klockan – som dessutom genererar tillräckligt mycket kraft att hålla igång uret i tio dagar genom en patenterad teknik – ser du med egna ögon hur kugghjul och spolar rör sig och arbetar.

Läs mer om nya Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 här.

Mekanik eller teknik? Med nya Big Crown ProPilot X Calibre 115 bevisar Oris att hantverk och ett gediget arv vinner i längden.

Kan man tala om en futuristisk design när det kommer till den nya ProPilot?

– Jag skulle kanske inte kalla den futuristisk, utan snarare framtidsdriven.

I en digital tid när vi är mer bortkopplade än någonsin från en taktil känsla av hur saker och ting hänger ihop, hur någonting rent fysiskt fungerar, är autenticitet viktigare än någonsin. Särskilt för ett företag som Oris, som enkom tillverkar mekaniska klockor som kräver aktivt användande.

Beat Fischli. Chief Operating Officer för Oris, och berättar hur skönt det är att äntligen hittat rätt tidpunkt för att använda sig av den genombrutna designen.

– Vi har vetat under en längre tid att kunskapen fanns hos våra egna att arbeta med den här typen av design, och de uppskattade Calibre 110 och 114 har gett oss självförtroendet. Klockan tog två år att utveckla, och vi menar allihop att den är ett mästerverk. Ett praktexempel på hur design och teknologi är i harmoni med varandra.

Beat Fischli är Chief Operating Officer på Oris.

På vilket sätt kan vi se Oris personlighet i klockan?

– I alla detaljer återfinns Oris expertis, våra erfarenheter och våra färdigheter. Dessa presenteras på ett väldigt ärligt, rent och lyxigt vis. För oss handlar urmakeri om att gå sin egen väg, och att ha friheten att göra det.

Läs mer om nya Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 här.

Dela på Facebook
Tweeta