Raka spåret till framgång: En enkel groomingguide

“Men hur mycket sämre kan den här egentligen vara?” Känns den tanken bekant? Att vi som konsumenter får tillgång till allt fler produkter oavsett vilken kategori vi pratar om, ja det är klart att det är en enorm lyx. Lyxen att få välja. Med den lyxen kommer också en tillhörande beslutsångest som heter duga och […]

“Men hur mycket sämre kan den här egentligen vara?” Känns den tanken bekant? Att vi som konsumenter får tillgång till allt fler produkter oavsett vilken kategori vi pratar om, ja det är klart att det är en enorm lyx. Lyxen att få välja. Med den lyxen kommer också en tillhörande beslutsångest som heter duga och det i kombination med okunskap. Förvirringen är oftast som störst när det gäller produkter som exempelvis hyvlar, för herregud så många rakblad det verkar få plats på så liten yta! Och gör verkligen antalet blad så stor skillnad?  

Här kommer ett tungt avslöjande: Antalet blad spelar roll, det är långtifrån ”bara marknadsföring”. Det handlar om resultatet av många års forskning för att göra rakning så behagligt som möjligt för så många olika personer och därmed skäggtyper som möjligt. Eller snarare hårtyper, för skägg avgränsar tanken till att det bara är det rakhyvlar ska användas till. Och på tal om skägg: det må låta självklart, men även män med skägg har behov av rakhyvlar från tid till annan. Det kan många gånger vara det som gör skillnaden mellan groomad till perfektion och bakfull jultomte. Så hur ska man tänka då?

Här hade man absolut kunnat skjuta från höften och prata i väldigt generella termer. Det känns dock dumt och opraktiskt när världens bokstavligt talat mest erfarna, mest innovativa rakhyvelstillverkare har produkter man kan utgå ifrån.

Vilken rakhyvel passar dig bäst? Ta reda på mer här!

Två blad: För känslig hy

Det säger sig självt. Två blad kommer inte att raka lika nära huden som fem blad. Och det är heller inte tanken. Det blir allt mer självförklarande när man i fallet med Gillette SkinGuard granskar rakbladet lite närmare och lokaliserar själva SkinGuard-staketet, som medvetet håller bladen en ack så liten, men väldigt betydelsefull distans från huden. Varför? För att skona huden från onödig irritation och påfrestning. Också ett kanonbra alternativ för män med skägg som kanske enbart rakar halsen med hyvel.

Tre blad: Allätaren

Med stor sannolikhet vad många skulle peka ut som rakhyvelns mellanmjölk.
Tre blad gör jobbet med den äran för många män och har dessutom brett användningsområde, det vill säga fungerar bra både i ansiktet och på resten av kroppen.

Fem blad: Rätt och slätt

Ju fler blad en hyvel har – desto närmare rakning. Men det stannar inte där. I och med att distansen mellan bladen blir mindre på den här typen av rakblad innebär det också att man minimerar risken för att huden fastnar mellan bladen. Huden är nämligen vågig om man tittar på den med mikroskop, och med den här typen av hyvel kan man komma riktigt nära utan att det sker olyckor. Med andra ord ett dundersäkert val även för… kronjuvelerna.

Så väljer du rätt rakhyvel – se guide här!

Gillette Styler och Gillette Fusion5 ProGlide

Alternativa blad

Det finns givetvis andra alternativ också, om man exempelvis föredrar mångsidighet och enkelhet framför den allra mest kirurgiska precisionen. Här kommer trimmern in i bilden och dess existensberättigande blir tydligt när man betänker att inte alla vill vara slätrakade, varken i ansiktet eller på kroppen. I fallet med Gillettes Styler finns det dessutom en enorm finurlighet i det att man kan växla mellan klassiskt rakblad och trimmer. Manscaping har med andra ord aldrig varit roligare!

Så rakar du rätt!

Oavsett vilken typ av hyvel du väljer är verktyget bara en del av själva rakningen, för är det skit vid spakarna kommer det gå illa ändå. Har du investerat i en ny, fin rakhyvel gör du bäst i att följa dessa råd så att du gör rättvisa åt den och all den all innovation och forskning den är ett resultat av.

  • Ägna lite tid åt din rakning. Alla som har rakat sig mer än en gång med hyvel vet att det är bra mycket trevligare att raka sig om ansiktet och skäggstråna är uppvärmda. Värm ansiktet ordentligt med varmt vatten eller duscha innan du rakar dig – det gör stor skillnad!
  • Var lätt på handen. Ett skäggstrå är faktiskt starkare än en koppartråd, men moderna rakblad är också vassa nog för att skära av dem så gå varligt fram när du rakar dig.
  • Byt blad ofta. Det ska inte rycka, slita och dra i skäggstråna när du rakar dig. Då är det dags för rakbladet att bytas ut. Tips: köp två paket rakblad nästa gång så att du har ett litet lager där hemma.
  • Använd rakgelé eller skum. Duschkräm, handtvål och handtvål är för tjocka i konsistensen, fastnar mellan rakblade och är heller inte bra för huden. Rakgéle och rakskum är framtagna för att sköljas bort lätt och gör rakningen enklare.
  • Ta hand om huden efteråt. Badda huden torr och applicera återfuktande kräm efteråt. För känslig hud rekommenderas också ett lugnande serum, som appliceras före fuktkräm.

Vilken rakhyvel passar dig bäst? Ta reda på mer här!

Dela på Facebook
Tweeta