Parfymmärken:Hermès

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-03-25 16:53  |  Lästid: 2 minuter
Bild 313747

Hermès förknippas kanske allra starkast med sina eftertraktade lädervaror. Men det franska modehuset är även en parfymtillverkare av rang som står bakom några av doftvärldens riktiga klassiker.

Märkets allra första doft, Eau d’Hermès, skapades redan 1951 och finns än idag kvar i sortimentet. Parfymören bakom denna klassiker, Edmond Roudnitska, har själv beskrivit doften som att lukta på insidan av en läderväska från Hermès med lätt parfymerade inslag av citron, spiskumin, cederträ, sadelträ och vanilj. För sommarsäsongen kan Eau d’Orange Verte, som lanserades 1979, vara ett alternativ. En lätt och frisk doft med inslag av citron, mandarin och mango.

2004 tog Jean-Claude Ellena över rollen som chefsparfymör hos Hermès. Två år senare lanserade märket den utpräglade herrdoften Terre d’Hermès som blandar toppnoter av grapefrukt och apelsin med hjärttoner av bland annat svartpeppar och bastoner av patchouli och vetiver. Andra exempel på märkets herrdofter är BelAmi – en maskulin doft med inslag av kardemumma, läder och bärnsten, Rocabar som blandar bland annat cederträ, vanilj och kanal, samt Equipage som beskrivs som en kryddig doft med blommiga inslag.

Bild 313748
Voyage d’Hermès

Den senaste doften i sortimentet är Voyage som precis nått butikerna. Hermès har själva valt att inte gå ut med dofttonerna utan Jean-Claude Ellena som även står bakom denna doft har varit noga med att framhålla mystiken i doften. Många recensioner beskriver just doften som väldigt svårdefinierad, men framhåller träigt friska toner. Den nyskapande Flankongen med snurrbart metallhölje, som designats av Philippe Mouquet, sägs vara inspirerad av ett äldre förstoringsglas.

Bild 313749
Hermès Eau d’Orange Verte

Bild 313750
Terre d’Hermès

Tidigare inlägg i artikelserien parfymmärken:
Bois 1920
Creed
L’artisan Parfumeur

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta