Parfymmärken : L’artisan Parfumeur

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-03-08 17:26  |  Lästid: 2 minuter
Bild 313637

Bland nischmärken är franska L’artisan Parfumeur ett välkänt namn. Märket grundades 1976 av Jean Laporte som senare lämnade märket för konkurrenten Maître Parfumeur et Gantier. Företagets vision har från början varit att skapa moderna dofter med utgångspunkt från klassisk fransk parfymkultur. Huvudsakligen utifrån naturliga råvaror. En viktig inspirationskälla för märket är resor, vilket avspeglar sig allra tydligast i kollektionen ”Fragrance captured by a perfumer on his travel”, som introducerades 2003 och som består av dofterna Timbuktu, Dzongkha och Bois Farine.

Dzongkha hämtar inspiration från Konungariket Bhutan, beläget i de höga bergen mellan Kina och Indien. Doften vittnar om landets många stentempel med tongivande rökelser och kryddiga dofter. Timbuktu (ej att förväxla med den svenska hiphopstjärnan) är inspirerad av den afrikanska staden i Mali med samma namn. Doften beskrivs som djup och mysterisk med toppnoter av grön mango, hjärttoner av den kryddstarka blomman karo karoundé och basnoter av patchouli, myrra och vetiver.

Generellt har L’artisan Parfumeur har stark bredd med allt från friska citrusaktiga och blommiga till kryddigt tunga dofter. En doft som sticker ut lite extra är Fou d’Absinthe, som vilket namnet antyder är inspirerad av dekadenta poeters favoritdryck Absint. L’artisan Parfumeur beskriver själva doften som en paradoxal doftupplevese mellan kryddstarkt och milt. Ett annat intressent koncept för de verkligt initierade är Exceptional Harvest, som likt årgångsviner uteslutande använder råvaror från ett exceptionellt bra skördeår.

I Sverige säljs L’artisan Parfumeur bland annat på Cow. Pris från cirka 700 kr för en parfym.

Bild 313638
Doften Tea for two blandar toner av honung, te och ingefära för en rökigt varm framför brasan-känsla .

Bild 313639
L’Eau de L’Artisan, frisk tonicdoft med inslag av bland annat citron, basilika och mint.
Bild 313640
L’artisan Parfumeur Timbuktu.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta