Parfymmärken – Creed

Olof Enckell  |  Publicerad 2010-02-15 16:48  |  Lästid: 3 minuter
Bild 313548

Manolos artikelserie om världens allra kändaste parfymtillverkare har kommit till fransk-brittiska Creed. Ett parfymhus med 250 års erfarenhet av att skapa superlyxiga dofter för allmänt kräsna kunder. Idag framgångsrikare än någonsin.

Parfymhuset Creed började faktiskt som handskmakeri. En av kunderna var Storbritanniens dåvarande kung, George III, som lät tillverka ett par doftsatta handskar för att lädret skulle vara behagligt att hålla runt kinderna. Kungen blev så fäst vid doften att han bad Creed omforma den till en parfym, vilket blev märkets första parfym; Royal English Leather som än idag finns kvar i märkets utbud.

Creed blev snabbt omtyckt bland stora delar av den brittiska och europeiska aristokratin. Under beskydd av kejsarinnan Eugénie flyttade parfymhuset 1854 sin butik och sitt kontor från London till Paris där de ligger än idag.

Bild 313549
Green Irish Tweed är Oliver Creeds första och kanske framgångsrikaste parfym. Doften är som namnet antyder inspirerad av den irländska landsbygden med inslag av bland annat sadelträ, viol och järnört.

Creed hör idag till ett av världens 100 äldsta familjeföretag som numera styrs av sjätte och sjunde generationen Creed genom Oliver och sonen Erwin Creed. Oliver Creed, som ligger bakom många av märkets moderna klassiker, har liksom sina farföräldrar varit väldigt trogen märkets grundidé att skapa högkvalitativa dofter utifrån naturliga råvaror för att skapa tidlöst eleganta dofter. I kontrast till många större parfymhus tillverkar Creed många av sina egna doftessenser själva genom traditionell teknik med kallpressning. Dofterna mäts och tillblandas för hand för att bibehålla sin originalitet och höga kvalité.

Med doftnamn som Green Irish Tweed och Royal Scottish Lavender vore det lätt att på förhand kategorisera Creed som halvsömnigt brittiska barber shop-märken, men doftspråket är trots sin enkelhet lika spännande som uppfriskande med många exotiska inslag. Som Virigin Island Water, en doft inspirerad av Oliver och Erwins seglatser runt de Karibiska öarna eller Himalaya som hämtat inspiration från Olivers bergsklättring i världens högsta bergskedja. Det stora problemet ligger snarare i att bestämma sig för en av Creeds dofter.

Bild 313550
Parfymen Windsor togs ursprungligen fram för Hertigen av Windsor. Råvarorna som användes kom uteslutande från delar av det dåvarande Brittiska Imperiet. Flaskan är framtagen för att kunna bära med sig på flygplanet, eftersom hertigen var utbildad pilot.

Bild 313551
Dofter baserade på Vetiver använder ofta endast växtens rötter. Creed har med sin Original Vetiver använt även växtens blad vilket tillsammans med syrliga toppnoter och hjärttoner som vitpeppar och koriander ger en varm och rik doft som för tankarna till södra Frankrike.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta