På besök hos NK Skrädderi

Vi skriver mycket om kostymer, kavajer, skjortor och skor men har inte i ett separat inlägg berört vikten av en duktig ändringsskräddare. Ett par ändringar på sin kostym är snarare regel än undantag när man köper nytt och vi har träffat Ellen James som driver NK Skrädderi där vi pratat vikten av just ändringar, kommunikation och erfarenhet.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-12-19 08:44  |  Lästid: 5 minuter
På besök hos NK Skrädderi

Berätta lite om din bakgrund inom skrädderi.

År 2010 flyttade jag till London för att studera BA (Hons) Bespoke Tailoring på London College of Fashion. Under mitt andra år fick jag en lärlingsplats på Thom Sweeney som senare ledde till en deltidstjänst under studierna och efter examen började jag på heltid som byxskräddare.

Efter två år flyttade jag till Australien där jag fick jobb som mönsterkonstruktörsassistent på brudklänningsateljén och couture-märket Suzanne Harward. När jag sedan kom till Stockholm hörde jag av mig till A.W. Bauer och fick förtroendet att hoppa in i ateljén. Därefter har jag jobbat på kostymavdelningen båda på Kungliga Operan och Stadsteatern. Det har varit väldigt lärorikt men jag har också saknat att ha direkt kundkontakt så när jag blev erbjuden ett ledande jobb i nyetableringen av NK SKRÄDDERI fanns det inget att tveka på.


Hur gick tankarna när ni valde att ta över och utveckla NK Skrädderi?

Trots att ateljén de senaste 30 åren bara har varit en skugga av sitt forna, får man inte glömma att Nordiska kompaniet har en högaktat tradition inom skrädderi. NKs Franska och NKs Engelska var bland landets mest framstående och respekterade. Ett kulturarv av dimensioner.

Med det som fundament började vi med att titta på vilka behov som rent faktisk fanns i Stockholm, och särskilt på NK, och hur vi kan göra hantverket aktuellt och attraktivt igen.

Vi kom fram till att något som verkligen har saknats är en gedigen och lättillgängligt ateljé. Tyvärr har ändringsskrädderi, trots att det kräver oerhörd skicklighet, aldrig haft särskilt hög status och bedrivs oftast under milt sagt oattraktiva former i sunkiga lokaler med otrevligt personal.


Vi har gjort tvärtom och utgår ifrån det bemötande vi själva skulle vilja ha.

Det blev en trygg och transparent ateljé där vi har handplockat de bästa skräddarna, som kombinerat med välkomnande och proffsig rådgivning, erbjuder ändringsarbete, justeringar och reparationer av både herr och damkläder.

Varför skulle du rekommendera kunder att komma till just NK Skrädderi?

Det är ett riktigt skrädderi, snyggt, öppet och ärligt, så som det borde vara.


Det är en upplevelse i sig, du får se hur skräddarna jobbar och ändringarna utförs av ändringsexperter som alla har olika specialområden, de kompletterar varandra väldigt väl.

 

På besök hos NK Skrädderi
Alla ändringar sker öppet inför kunderna för maximal transparens om vem och på vilket sätt man gör arbetet.

Utöver skräddarändringar, erbjuder ni några övriga varumärken eller måttsömnadstjänster?

Ja, vi gör måttsydda kostymer, byxor, blazers och även bra skjortor, helt efter dina mått och önskemål. Man kan komma långt med ändringar och anpassningar av färdigsydda kläder men vill man ha det perfekt måste det göras rätt från början.


Vad kostar det att beställa en måttsydd kostym eller skjorta och hur lång leveranstid rör det sig om?

En tvådelad kostym börjar på 10 500 kr, en blazer från 7 500 kr och en byxa från 3 000 kr men det beror på vilket tyg man väljer. Vi har ett noga utvalt sortiment av tyger som inkluderar allt från stabila och slitstarka tyger från England och fina, exklusiva tyger från Italien, där Loro Piana är en personlig favorit. Leveranstiden ligger på ca 6 veckor. En skjorta kostar från 1 900 till 2 200 beroende på tyg och leveranstiden är ca 5 veckor.

 

På besök hos NK Skrädderi
Kostymtyger från Loro Piana.
På besök hos NK Skrädderi
Några av alla skjortkragar att välja på vid beställning. av måttsytt.
På besök hos NK Skrädderi
Tygböcker för såväl skjortor som kostymer.
På besök hos NK Skrädderi
I skrädderiets bakre del finns det en lounge där man i lugn och ro kan välja tyg, genomföra måttagningar eller göra ändringar på befintliga kostymer.

Vilka detaljer på en kostym anser du flest män skulle behöva korrigera hos en skräddare?


Rätt ärmlängd på kavajer är ett måste och hör tillsammans med byxlängd till de vanligaste ändringarna vi gör. Det viktigaste att titta på när man provar en kavaj är att axelbredden är korrekt och att den sitter bra över bröstet, då dessa inte går att göra större och är väldigt kostsamma att göra mindre.  En detalj som kunderna oftast inte ser är nackhyllan, då har kavajen för mycket tyg över ryggen och kragen behövs sänkas, det här är en ändring som gör att kavajen ser mycket mer skräddad ut.

Kan man komma in för alla sorters skrädderiändringar?

Vi har bred kompetens och försöker att vara behjälpliga med både högt och lågt. Så länge vi får lov att göra jobbet ordentligt och vi är säkra på att kunna leverera ett bra resultat tar vi emot uppdraget.

Vi föredrar att ha direktkontakt med kunden framför spegeln så vi kan föreslå förbättringar och komma överens om vad som behöver göras. Utifrån det fastställer vi prisbilden för arbetet så får kunden ta ställning till hur mycket man vill lägga ned och slippa otrevliga överraskningar.


---

NK SKRÄDDERI

Adress: Regeringsgatan 47, 111 77 Stockholm

Telefon: 08-762 86 10


Instagram: @nk_skradderi

Öppettider:

Måndag-Fredag: 10.00-20.00

Lördag: 10.00-18.00


Söndag: 11.00-17.00

 

På besök hos NK Skrädderi
Pressning av en kavaj är en av de viktigaste delarna och hit kan man gå om man är osäker på hur man pressar exempelvis en kavaj med rullade slag.
På besök hos NK Skrädderi
Alla skräddare har minst 15 års arbetslivserfarenhet och har handplockats för tjänsten.
På besök hos NK Skrädderi
Skrädderiet sett från ingången med den avskilda delen längst bak.
På besök hos NK Skrädderi
Ellen James med många års erfarenhet av skräddarsytt både i London och Stockholm, jobbar med allt från måttagning och konsultation till skräddarändringar.
Dela på Facebook
Tweeta