Om lågskor

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-05-18 13:08  |  Lästid: 3 minuter
Bild 312205

Lågskorna är en självklar del i garderoben. Men att välja bland modellerna är betydligt svårare fråga. Manolo har listat de fem vanligaste och hur de bäst kombineras.

Oxfords
Definitionen för oxfordmodellen är något otydlig. Klassiskt sett är oxfordmodellen en helt slät sko med sluten snörning och utan broguesmönster. Många tillverkare använder dock oxford som ett samlingsbegrepp för skor med sluten snörning. Den helt släta modellen anses vara den formellaste av skomodeller och bärs med fördel till en korrekt businessklädsel liksom vid högtidligare tillfällen där mörk kostym är klädkoden. I mörkbrunt utförande blir skon något ledigare som kan bäras till en större del av garderoben.

Bild 312206
Loake 1880 Strand

Bild 312207
Shipton & Heneage

Wholecuts
Om oxfordmodellen är en brittisk lyxsedan är wholecutsen en strömlinjeformad sportbil. Denna modell är sydd i ett enda yttre läderstycke, vilket ger en slank form som tydligt följer fötterna. Formen gör detta till en modell som passar minst lika bra till jeans och välskräddad kostym. Bärs dock med fördel till kavaj med neapolitansk skjortaxel, mjuk cutawaykrage och fåfängt matchade strumpor.

Bild 312208
Lodger

Bild 312209
Sutor Mantellasi

Derbys
Traditionellt anses detta vara en något informellare modell för framförallt uddabyxor. Att oxfordmodellen fortfarande anses som ett bättre val till kostymbyxor är troligtvis att byxornas fall kan hindras av plösen. Men även att oxfordmodellen är en något mer klädd sko. Med undantag från smoking måste dock Derbymodellen anses som en fullgod ersättare till oxfordmodellen vid samtliga tillfällen.

Bild 312210
Gieves & Hawkes

Bild 312211
Gaziano & Girling (edwardsofmanchester.co.uk)

Loafers
Exemplen på dåligt kombinerade loafers lär överstiga de positiva. Om den önskade effekten är en nonchalant elegant skomodell är resultatet i regel snarare en tafflig stil för konferensveckan. Detta är helt enkelt en modell som kräver lite stilkänsla för lyckas med. Det bästa tipset är att välja en modell med högre plös som täcker en större del av foten. De låga modellerna har en tendens att se något framtunga ut. Likaså är bruna modeller klart att föredra framför svarta, som har en tendens att se väldigt anonyma ut.

Bild 312212
Tasselloafers Paul Smith

Bild 312213
Salvatore Ferragamo (Bergdorf Goodman)

Monk Strap
Monk straps eller munksskor, som den svenska definitionen lyder, har länge varit en bortglömd sko. På många sätt påminner den om loafers eller wholecuts, men med spännet som en intressant detalj. Känslan blir en väldigt klädd lågsko, vilket lämpar sig till såväl kostym som jeans. Att många föredrar något kortare byxor till denna skotyp är ganska naturligt eftersom spännet har en tendens att förstöra byxornas fall.

Bild 312214
Sutor Mantellasi

Bild 312215
Edward Green (bespoke-england.co.uk)

Översta bildkollaget: Shipton & Heneage

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta