Nike goes maffia

 |  Publicerad 2006-11-17 17:10  |  Lästid: 2 minuter

Bild 315549Idag släpper streetwearbutiken Cali på Brunnsgatan 9 i Stockholm The Italian Collection av Nikes skateboardlinje Nike SB. Det är premiumkollektionen den här hösten, för en underlabel som annars gör ungefär ett släpp i månaden, mestadels av skor. Efter att i våras ha fokuserat på ett preppyinspirerat golftema blir hösten alltså italiensk, där inspiration hämtats från det italienska köket och den fruktade maffian.

Ett tiotal pieces handlar det om, lite beroende på hur man räknar: rock, tredelad kostym, skjorta, t-shirt, tracksuitöverdel, tracksuitnederdel, piké, huvtröja, hatt och en sneaker i hög och låg modell.

Bild 315550Sneakermodellen heter Nike Dunk Premium och finns alltså i Low och High. Nike Dunk är från början en basketsko, som sedan ”adopterats” av skateboardåkarna och under tiden modifierats för att passa deras behov. Så är följaktligen båda Premium-modellerna försedda med vadderad plös. Den låga modellen är vidare smyckad med lackat skinn och fejkat hästhår, för att ge den rätta italienska lyxiga känslan. Den har även tilldelats två olika skosnören: röda och svarta. Den höga modellen å sin sida har även den ett lackat yttre och Nikeloggan är gjord i fejkat krokodilskinn. Dessutom kryddas den med ett litet chilismycke. 24 par av varje modell levereras till Cali och priset blir 999 respektive 1099.

Bild 315551Själva klädeskollektionen har ett genomgående tema: mat. Ett ”spaghetti och köttfärssås-möter-maffia”-inspirerat tyg syns på vadderingen hos såväl rock, som kavaj och huvtröja. Rocken är en dubbelknäppt historia vars knappar åtminstone inte faller mig i smaken, men som i alla fall gör att kollektionens associationer till mat går hela vägen ut.

The Italian Collection är, såklart, limiterad och kan bli svår att få tag på. Senast den 2 december, eventuellt någon dag tidigare, släpps det som finns kvar av kollektionen till webbshoppen.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta