Modern Blazerkultur

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-03-16 15:39  |  Lästid: 3 minuter
Bild 311855

Guide: Nya kavajvanor gör att uddablazern har fått en helt annan roll. Idag måste den gå att kombinera med i princip hela garderobens register. Från jeans och sneakers till ullbyxor och läderskor. Manolo tipsar om hur blazern blir så användbar som möjligt.

Modell / Silhuett
Den första punkten för blazern form att fundera över är själva knäppningen. Tvåknäppta modeller är tveklöst de mest lättburna och passar i princip alla. Tre knappar kan upplevas som väl strikt och tillknäppt, speciellt till ledigare byxor som jeans eller chinos. Men det beror också på om slagen är pressade eller sydda för att vikas vid mittersta knappen. En knapp är relativt vanligt för moderna blazrar, och rekommenderas framförallt för de som söker en något kortare modell. Dubbelknäppta kavajer är alltid ett stilfullt alternativ, som visserligen också ställer höga krav på passformen.

Själva silhuetten är till stor del en smaksak, men bör också anpassas efter den övriga klädseln. Klassiskt sett är blazern timglasformad med relativt raka axlar och makerad midja. För att kunna använda kavajen vid en ledig vardagsklädsel rekommenderas det att leta efter modeller med framförallt något mer naturligt fallande axlar. Likaså är det viktigt att syna kavajens sprund. Dubbel sprund ger maximal rörelsefrihet, medan enkelt ofta ger kavajen en något rakare form nedtill.

Bild 311856
Brittisk silhuett i uppdaterat format från Kilgour (Matches).

Bild 311857
Blazerns lediga form förstärks här av utanpåliggande fickor. Från Fay.

Bild 311858
Rickard Lindqvist kombinerar klassiskt herrskrädderi med högre modegrad. (+46 online store)

Material
Det är något underligt att så många håller fast vid sina tunga ullkavajer från studenten när det idag finns betydligt bättre alternativ i allt från bomull- och linnekavajer till moderna ullkvalitéer. Linne och bomull är klart att föredra för den som vill ha en ledig vardagsblazer och kan acceptera att tyget blir lite skrynkligt. Ett annat alternativ är kombinationer med ull för att ge tyget lite stadga. Samtidigt är både bomull och linne relativt tunga tyger. Inte sällan är finare ullkvalitéer betydligt lättare.

Överlag är matta tyger att föredra eftersom de är betydligt lättare att kombinera med den övriga klädseln än glansiga diton. Speciellt för en blazer som skall passa till vardagsklädseln. En detalj som inte bör ignoreras är knapparna. Den klassiska klubblazern karaktäriseras av sina guld – eller mässingsknappar. Ett mer nedtonat alternativ är bruna naturknappar i exempelvis buffelhorn som med fördel bärs till bruna läderskor. För sommarkavajer i linne eller bomull kan även kontrasterade knappar i pärlemor vara ett snyggt alternativ.

Bild 311859
Tiger of Sweden är första svenska märket att tillverka kavajer i Loro Pianas tyg The Wave, en blandning mellan tunn merinoull och siden, vilket ger ett lika lätt som tålig tyg.

Bild 311860
Mohair är ett uppskattat ullmaterial, främst för vår- och sommarblazern. Här från Zegna (Matches).

Färg
Blazerns färg är en ständig tvistefråga. Personligen tycker jag att mörk- eller marinblått klart är att föredra framför svart eller grått. Men även detta är självklart en smakfråga. För den som väljer svarta kavajer är det dock viktigt att välja ett tyg med lite struktur för att blazern inte skall upplevas som strikt och stel. Linne ger liksom finare ullkvalitéer en snygg yta, vilket gör kavajen mer vardagsbetonad och mindre begravningskostym.

Bild 311861
Corneliani

Bild 311862
J.Lindeberg

Bild 311863
Zegna (luisaviaroma.com)

Bild 311864
Burberry

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta