Mitt år – En summering

För tredje året i rad tänkte jag runda av mitt år här på Manolo med en liten tillbakablick. Till skillnad från mina andra inlägg så blir detta av mer personlig karaktär då jag reflekterar över de saker som påverkat mitt år stilmässigt 2015. För att rama in det högtidliga så bär jag dagen till ära min nya "finkostym" i blått hoppsacktyg från Fox Brothers uppsydd av Orazio Luciano, eller La Vera Sartoria Napoletana som de också kallas.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2015-12-23 13:59  |  Lästid: 6 minuter
Mitt år – En summering

Fotproblem

De av er som följt mig under året har kunnat ta del texter som handlat om mina fotproblem. I början av 2015 började min högra fot att ömma allt mer. Jag besökte ortopeder, fotspecialister och duktiga skomakare. En förenklad analys av detta var att smärtan kommit som en konsekvens av att jag sedan intresset för kvalitetskor för ca 10-12 år sedan burit fel storlek. Jag har klämt i mig i för små skor helt enkelt. Detta medförde förutom att jag fick börja göra fotövningar och vila foten har behövt uppdatera min skogarderob. Har man som jag under årens lopp haft detta intresse av kvalitetsskor så har det hunnit bli några par. Efter en rejäl inventering så sålde jag av 10-12 par och lika många kunde räddas genom ett heroriskt utlästningsjobb av Jörgen på Hojs Skomakeri i Borås. Detta har även gjort att jag lärt mig mina fötters utseende bättre och vikten av rätt storlek och läst. Jag valde därför under 2015 att investera i mina första par unika semi-bespoke skor i form av ett par från Jan Kielman och ett par från Saint Crispins. Passformsmässigt är dessa skor vida överlägsna mina vanliga skor i och med att jag har en högerfot som är lite annorlunda än den vänstra. Jag är mycket nöjd med både dessa skor och kommer under 2016 med stor sannolikhet att köpa något par till från Saint Crispins.

 

Mitt år – En summering
Tillverkningen av min individuella läst hos Jan Kielman.
Mitt år – En summering
Som resulterade i ett par munkskor i ljusbrunt grainskinn.
Mitt år – En summering
Och mina derbys från Saint Crispins.

 

Byxorna

Förutom fotproblemen så är nog byxorna det plagg som jag fokuserat mest på under 2015. I och med att jag framförallt sedan ca 2 år tillbaka faktiskt börjat att sy upp mer och mer skräddarsydda eller måttsydda plagg så har jag lärt mig att uppskatta välsittande byxor med ett naturligt fall. Då jag har ganska kraftiga lår så har ofta mina byxor sett allt för tighta ut när jag köpt konfektion. Med välskräddade byxor så får jag en helt annan look och känsla. Jag har ökat vidden över lår och vad, midjan har under 2015 för min del höjts med minst 4-5 cm, längden med ca 1.5-2 cm och fotvidden ökat med 1-2 cm beroende på längden. Detta har lett till en mer klassisk look som passar mig och min kropp bättre och som harmoniserar bra med de kavajer som jag numera bär vilka också blivit något mer klassiska och lite längre. Byxor av detta slag tycker jag gör sig bäst med hängslen så att de sitter på rätt plats och får ett bra och naturligt fall. Under 2015 kunde ni exempelvis följa processen bakom ett par skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos

 

Mitt år – En summering
Ett par skräddarsydda byxor från Sartoria Corcos i Cavalry Twill.

 

Instagram och inspiration

Det blir omöjligt att reflektera över mitt stilmässiga år utan att nämna Instagram. En liten del av mig känner en viss skam över att löpande lägga ut bilder på mig själv poserandes i diverse outfits. Det goda överväger dock och jag tycker att det är ett bra sätt att kommunicera och nå ut till både läsare och andra intresserade. Mitt konto är inte av privat karaktär längre och innehållet rör till största del stilrelaterade saker. Detta har gett mig ett bra nätverk över hela världen och underlättat kontakter vid intervjuer och reportage för mig som skribent. Sen inspireras jag personligen av en rad olika konton från personer som har en stil som tilltalar mig. Förutom min kära vapendragare @andreasweinas så är mina favoritkonton: @gusvs9, @dannefalk, @MHMTT83, @gabrieloberg, @erikmannby, @jkf_man och @thearmouryhk.

 

Mitt år – En summering
Inspiration från Mark Cho på The Armoury.
Mitt år – En summering
Gabriel Öberg Bustad som är butikschef för Skoaktiebolaget är alltid en stor inspiration.

 

Tweed

Med risk för att upprepa mig så måste jag vid en tillbakablick på året som gått ha med tweed. Detta kan bli en punkt som jag kommer att ha med varje år när mitt år summeras för jag är verkligen svag för detta material. Jag gillar den lite grövre och rustika känslan, den ledigare looken samt traditionen och funktionen bakom tyget som sådant. Under 2015 är det framförallt Donegal tweed, dvs det karaktäristiska fläckiga tyget ursprungligen från Irland, som fångat mitt intresse. Jag sydde vintern 14/15 upp en rostfärgad variant med tyg från W.Bill och gjorde en vinröd/lila denna höst i tyg från Molloy & Sons. Vid sidan av detta har jag det blivit hängslen och slipsar i tweed. Ett fantastiskt material!

 

Mitt år – En summering
Hängslen i Tweed från Albert Thurston för Zaremba Bespoke.
Mitt år – En summering
Här tillsammans med min skräddarsydda kavaj i tyg från W. Bill.

 

Näsduken

När denna text skulle skrivas så gick jag igenom bildflödet på min telefon och kamera samt kikade lite på de bilder jag publicerat. Jag konstaterade då att det har blivit mycket bilder på bröstnäsdukar. Jag är tyvärr inte särskilt kreativt lagd som person. Mitt uttryckssätt är istället att kombinera färger, mönster och material vid klädseln. När jag gör detta så får näsduken en central roll då det allt som oftast är med hjälp av den jag adderar lite färg (bortsett från när jag har en extravagant och lätt påfågelaktig donegal tweedkavaj…). Det finns många bra märken och man får testa sig fram. Jag ser helst att storleken är minst 40×40 cm och att någon bemödat sig att rulla kanterna för hand.

 

Mitt år – En summering
Näsduken, mannens bästa vän i bröstfickan.

 

Denim och chambray

Jag talar nog för många av oss när jag säger att en inventering av skjortgarderoben leder till att man blir varse att 90% av ens skjortor är i olika ljusblå nyanser eller vitt?! Så är det i alla fall för mig. Det senaste året har jag adderat ett par lite ledigare skjortor som komplement. Det rör sig om chambray, denim eller en variant på dessa två. En skjorta som kan bäras till jeans, chinos men lika bra till kavaj. Helheten blir lite ledigare men ändå stilrent. Ibland tycker jag att en slät skjorta i poplin kan bli lite för formell mot exempelvis en tweedkavaj. Istället kan en variant i grövre oxford, denim eller chambray vara ett bra alternativ. Fungerar i vissa fall även med slips också om man så önskar. Personligen tycker jag att det balanserar på en knivskarp egg av effektsökeri att ha denimskjorta med slips. Det sänder ut lite för mycket ”jag har studerat alla coola italienare på Streetstyle-bilder från Pitti Uomo” vibbar…

 

 

Mitt år – En summering
Denimskjorta från Fralbo Napoli.

 

Nästa år kommer ni att se något mindre av mig här på Manolo då jag kommer att fokusera på mitt huvudsakliga jobb samt privatliv. Men helt slipper ni mig inte. Jag kommer löpande fortsatt att dela med mig av stil som inspirerar mig och som jag hoppas både inspirerar och utbildar er. För mig är det nämligen lika viktigt att förklara motivet, processen och kunskapen bakom en produkt som att bara visa upp den. Innan dess skall jag vara ledig från alla modejobb och skriverier ett tag. 

God jul och Gott nytt år!

Vi ses igen i februari.

Vänligen

Olof

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta