Mind the Details

Olof Enckell  |  Publicerad 2009-01-11 17:50  |  Lästid: 2 minuter
Bild 311498

Reflektion: Det är långt ifrån lätt att alltid prioritera detaljerna. Än svårare blir det när de knappt syns. Som strumpor där det onekligen känns befogat att köpa billigt framför bra. Men efter att ha upplevt riktigt sköna strumpor är det svårt att fortsätta i samma mönster.

Det är ingen direkt upphetsande känsla förenad med att handla strumpor. Snarare snabbt in och snabbt ut i klädbutiken. Problemet är att strumpor i hög utsträckning är en produkt där kvalitén inte visar sig förrän efter ett antal tvättar. Det går visserligen att leta efter detaljer som sydd tå och häl, vilket förbättrar strumpans passform, men i övrigt är materialet det centrala. Något vars kvalité i många fall är svårt att avgöra i butiken.

Detta till trots, att väl uppleva skillnaden mellan kvalitetsstrumpor och mediokra storpack är en slående känsla. Det är faktiskt rätt svårt att föreställa sig att ett plagg som är så enkelt i sin konstruktion kan skilja sig så markant beroende på tillverkare. Jag tillhör själv dem som har prioriterat strumpor lågt och på ett alldeles uppenbart sätt underskattat skillnaderna. Efter att ha provat ett par knähöga strumpor med sydd häl och tå är det slut med det.

Jag har inte bara underskattat hur viktiga detaljer som just sydd tå och häl är för strumpans passform utan även hur bekvämt det faktiskt är med strumpor som täcker hela vaden. Att slippa oroa sig för att ett vinterblekt ben framträder mellan strumporna och byxorna, men också att slippa riskera att byxornas fall påverkas av strumporna.

Att nå denna insikt innebär en helt annan inställning till att handla strumpor. Plötsligt blev något så otroligt tråkigt som strumpor fundamentalt för en bekväm och stilfull garderob. En insikt i att det faktiskt aldrig går att kompromissa med detaljer. Och rådande reatider är onekligen ett bra tillfälle att köpa kvalitetsstrumpor till billigare prislapp och verkligen få uppleva skillnaden.

/ Olof, som firat sin 500:e artikel för Manolo med ett par mörkblå strumpor från Ermenegildo Zegna och blivit frälst.

Bild 311499
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta