Med elegans som kall

Olof Enckell  |  Publicerad 2006-10-21 08:54  |  Lästid: 2 minuter

Bild 3154381857 återvände Giuseppe Borsalino till Italien efter en resa till Frankrike. I bagaget hade han med sig hattskapandets konst. Nu 150 år senare är Borsalino en grundpelare för italienskt mode och uppskattat världen över bland dem som insett att livet avnjuts bäst i hatt. Eller som den italienska poeten Guido Ceronetti beskriver det:
”..Utan en hatt, är vi mindre existerande, mindre närvarande i livet. ”

Att beskriva Borsalinos framgångsrika historia med ord vore orättvist. Den italienska hattmakaren har varit stilbildande under tre århundraden och försett riktigt stora namn med hattar i alla stilar. Alla stora stjärnor på vita duken har burit en hatt från den italienska hattmakaren och 1970 släpptes en film döpt efter märket. Senaste i raden av stjärnor som bär Borsalino är b.la. Pierce Brosnan och Adrian Brody, som blivit något av en stilikon och varit märket utåt för italienska Zegna. Även rockstjärnan Pete Doherty pryder gärna huvudet med en hatt från Borsalino.

Mest känd är dock Borsalino för sin hatt Panama-Montecristi, en ihopfällbar stråhatt som med fördel kan packas ner för resan till de karibiska öarna eller för en lyxkryssning vid Amalfikusten. Borsalino ägnar sig nu inte längre enbart åt att sy hattar i yttersta klass utan syr även en hel kollektion, som är en ren njutning i kvalité och design. Bara de bästa materialen används och samtliga detaljer sys för hand:
– De dekorativa stygnen sys för hand och med hjärtat, påpekar Alessandra Maregatti, designer bakom kollektionen.

Bild 315439Höstens kollektion beskrivs som ”Siberian romance”. Kopplingen till just Sibirien och Ryssland är tydlig i den spännande hatten Gradus. Gradus är nämligen inte en vanlig hatt, utan består av fyra delar som med olika kombinationer går att förvandla till tre olika modeller. Andra innovativa plagg för höstens kollektion är ett par jeans i kashmir, samt den nya hattmodellen Icaro. En modell som härstammar från klassikern Feltro, buren av bland annat Humphrey Bogart, och som med enkelhet kan rullas ihop och förvaras i Borsalinos för ändamålet speciella jackfickor.

Vårens kollektion är inspirerad av 1800-talets upptäcktsresande och brittiska imperialister i vita linnekostymer. Förutom konfektionskollektionen finns även en couturelinje samt en linje riktad till världens alla golfare. Hatten kommer dock alltid stå fokus i Borsalinos kollektion.

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta