Måttsytt med Cesare Attolini

Det är mycket skräddat för tillfället på Manolo. För någon vecka sedan skrev vi om de resande skräddarna NapoliSuMisura och idag tittar vi på en av de ledande kavaj- och kostymtillverkarna i världen. När det kommer till konfektion är det få om ens någon tillverkare som slår neapelbaserade Cesare Attolini på fingrarna. Vad kan då toppa Attolinis Ready to Wear? Jo möjligtvis deras Made to Measure tjänst. Vi fick möjlighet att medverka när Gabucci i Stockholm hade representanter för Attolini på plats för måttagning.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2013-11-11 09:50  |  Lästid: 4 minuter

Cesare Attolinis stora marknader är framför allt USA, Europa, Asien och Ryssland. Sverige är således väldigt litet i samanhanget och i nuläget finns märket endast representerade hos Gabucci på Nybrogatan i Stockholm. 

Det är därför otroligt roligt att företaget tog sig tid och besökte lilla Sverige och Stockholm för att personligen ansvara för måttandet av en rad kavajer, rockar och kostymer. Kompetensen hos Gabuccis personal när det kommer till måttsömnad är stor men allt handlar om vilket system man som företag använder och kommunikationen är A och O. Sen är det självklart ett stort mervärde för en kund som köper en Måttsydd Attolinikostym för +40 000 kronor att få möjlighet att träffa personerna bakom varumärket. 

Utöver de två representanter som medverkade under kvällen bidrog även Attolini med ett enormt tygutbud som lät skeppas från Neapel för kvällen så att kunderna inte bara hade ett tygprov utan även kunde se hur tyget ter sig i större skala. 

Likt många andra konfektionstillverkare utgår även Attolini från befintliga storlekar och mönster för sin Made to Measure. Kunden provar den kavaj som ligger närmast i storlek och sedan görs en rad små men betydande korrigeringar utifrån detta. Då konfektionskavajerna tillverkas till 95% för hand innebär det relativt liten extra kostnad för att producera efter kundens egna mått påslaget ligger på ca 15% plus eventuell prisskillnad i tyg. Samtidigt arbetat Attolini uteslutande med exklusiva tyger även inom konfektionen så prisskillnaden behöver inte bli mycket större om man undviker värstingtyger i t ex 100% kashmir. 

Hos Attolini kan man verkligen prata om handsytt i ordets rätta bemärkelse. Kostymerna sys som sagt till 95% med nål och tråd och i princip den enda större maskinen i hela fabriken är deras ångstrykjärn för avpress. 

 

Måttsytt med Cesare Attolini
Exklusiva tyger ur Cesare Attolinis private collection.
Måttsytt med Cesare Attolini
Måttsytt med Cesare Attolini
Elegant glencheckrutigt s120 tyg
Måttsytt med Cesare Attolini
Ett tjockare och stormönstrat 100% kashmirtyg.
Måttsytt med Cesare Attolini
Fickor är fastsydda för hand. En detalj som kan ses som onödig men visar på vilken kompromisslöshet som finns inom företaget.
Måttsytt med Cesare Attolini
Attolini handsyr alla sina knapphål på såväl byxa som kavaj och varje knapphål tar minimum 30 minuter att sy för de erfarna skräddarna på fabriken.
Måttsytt med Cesare Attolini
Provkavajerna i olika storlekar. Självklart kan kunden be om dubbelknäppt samt ändra en mängd detaljer så som knappar, fickor, slagbredd etc.
Måttsytt med Cesare Attolini
Måttsytt med Cesare Attolini
Provkavaj i storlek 48 på undertecknad. Visst finns det saker man kan ändra men grundpassformen är superb och bättre än resultatet på vissa Måttsydda kavajer.
Måttsytt med Cesare Attolini
Ryggpartiet är ofta det svåraste att lyckas med utan måttsömnad eller skräddarändringar men följer kroppen föredömligt även i konfektionskavajerna.
Måttsytt med Cesare Attolini
Nyckeln till helheten är de grunda men oerhört välbalanserade ärmhålen. Trots att ärmen lyfts följer inte kavajens kroppsparti med. Detta ger i motsats till vad många tror en helt överlägsen rörlighet.
Måttsytt med Cesare Attolini
Attolinis signum är förmodligen deras neapolitanska axlar. Ett perfekt alternativ som känns lika korrekt i form av en affärskostym som en uddakavaj.
Måttsytt med Cesare Attolini
Vincent och Guglielmo från Cesare Attolini tillsammans med Bob från Gabucci. Alla klädda i Attolini.
Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta