Manolos stora guide till strumpor

Strumpor förenklas ofta som ett nödvändigt ont. 3-pack i undermålig kvalitet som skall ses som en förbrukningsvara snarare än den stilmarkör det faktiskt kan vara. Vi har valt att gå till botten med problemet och ger er tips på såväl tillverkare, matchningar och kvaliteter.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-08-17 10:07  |  Lästid: 6 minuter
Manolos stora guide till strumpor

Vi förstår att strumpor för flera hundra kronor paret är mycket pengar men samtidigt kanske det istället är 5-pack för 100kr vi borde ställa oss frågande till. Även om man inte behöver trä fötterna uteslutande i Pantharella, Sozzi eller Bresciani så är det få som testat som inte håller med om att skillnaden mellan billiga och bättre strumpor är avsevärd. 

Kvaliteter

Vad skall man då satsa på för material i sina strumpor? De vanligaste två materialvalen är ull eller bomull. Den förstnämnda fibern har som man säkert känner igen från kostymtyger en förvånansvärt sval känsla även på sommaren förutsatt att man väljer en tunn kvalitet. Särskilt om man väljer en strumpa i exempelvis merinoull. Bomull har en somrigare känsla men kan vara något mer kompakt vilket inte nödvändigtvis gör den svalare. Bomullen är också väldigt fuktabsorberande vilket gör att strumporna ofta kan kännas fuktiga efter en dags användning men samtidigt sparar skorna från att absorbera all fukt.


Utöver dessa basfiber finns såklart silkesstrumpor som är vanligast till Smoking och frack samt blandningar av exempelvis bomull/linne etc. Många strumpor innehåller även ett antal procent polyester, elastan eller andra syntetfiber. I detta fall behöver dessa inte vara något negativt allt utan snarare bidra till att elasticiteten bibehålls i produkten. 

Sen finns det såklart värstingvarianter som strumpor i 100% kashmir och liknande. Dessa må vara som en dröm för fötterna under en kylig januarimorgon men faktum är att som vardagsalternativ är det rätt svårmotiverat med tanke på det höga priset. Kashmiren som fiber väldigt känslig för slitage vilket är mer eller mindre omöjligt att undvika på ett par strumpor. Vill man någon gång testa ett par skulle vi rekommendera att man bär dem sparsamt och ser dem som exempelvis en helglyx för fötterna. 

 

Manolos stora guide till strumpor
Marinblå strumpor i 100% kashmir från Pantherella.

 


Färger och Matchning

När man skall välja färg på sina strumpor bör man i första hand titta på sin byxgarderob. Den mest klassiska uppfattningen när man matchar strumpor är nämligen att välja ett par i samma nyans som byxan. Detta ger ett rent och obrutet avslut mellan byxa och sko. Vissa väljer att matcha strumpan efter skons nyans vilket också fungerar bra men kan ge intrycket av ett tydligare byxavslut. En bra bas att börja med för en ton-i-ton matchning är mörkblått, grått, brunt och beige. 

Även om det är snyggt med en matchning i samma nyans behöver man naturligtvis inte känna att man måste springa och akutköpa strumpor till alla garderobens byxor. Det finns mängder av fler sätt att kombinera strumpa, byxa och sko. 

För några år sedan slog Happy Socks igenom med masstrenden av färgglada, kontrasterande strumpor. Detta kan såklart ses som en trend men faktum är att det varit en populär detalj i decennier. En tredelad grå affärskostym med rosa strumpor var långtifrån ovanligt inom bank och finans i exempelvis London. 


På Manolo föredrar vi i regel en lite mer återhållsam matchningsfilosofi. Det är absolut inga problem med färg i strumporna men vi slår gärna ett slag för lite mer mättade toner av exempelvis buteljgrönt eller vinrött till en mörkblå kostym. Helheten går då ton-i-ton men består av olika nyanser. 

För sommarhalvåret är såklart ljusa strumpor alltid inspirerande och då både skor och byxor i regel går i ljusare toner under den här perioden kan man med gott samvete snegla åt både ljust beige, persiko eller mintgröna alternativ. Vita strumpor är generellt en bespottad produkt med all rätt men i ett krämvitt utförande tillsammans med byxor i samma ton kan det vara extremt smakfullt. Tyvärr är strumpor i en så ljus ton väldigt svåra till mörkare byxor. Är man ute efter en mer mångsidig strumpa väljer man istället en harmonisk ton som ligger mellan skornas och byxornas.

Precis som att vita strumpor känns fel till det mesta är svarta strumpor (med undantag för Smoking och eventuellt svarta skor) sällan speciellt lyckat. Det har länge funnits en allmän uppfattning att svart fungerar till allt vilket enligt oss är en sanning med modifikation. Har man en garderob som består av varma och jordiga färger kommer svart sällan till sin rätt.

 


 

Manolos stora guide till strumpor
En tonal matchning av byxa och strumpa är alltid ett säkert och smakfullt val.
Manolos stora guide till strumpor
Eller om man föredrar att matcha strumporna efter skornas nyans och ton. (BnTailor)
Manolos stora guide till strumpor
Ett av de mest smakfulla exempel på benvita strumpor till matchande byxor från Simon Crompton på Permanent Style.
Manolos stora guide till strumpor
Yasuto Kamoshita i ljusa men färgglada strumpor vars ton plockas upp i delar av slipsen.
Manolos stora guide till strumpor
De starkt färgglada strumporna var omåttligt populära för ett par år sedan men har länge varit ett populärt val till affärskostymen.

 

Mönster

Ytterligare ett sätt att ge en personlig prägel på sin klädsel utan att kännas sig som en clown är att välja en småmönstrad strumpa. Precis som att ett diskret mönster hjälper att skapa liv i en kavaj kan en prick, hundtand eller små detaljer ge lite dynamik i kontrast till enfärgade byxor och skor.


Vi slår gärna ett slag för polka dot som är en gles prick mot solid bakgrund men här handlar det annars om vad man själv gillar och trivs bäst med. Undvik de största och skrikigaste mönstren som precis som neonfärger riskerar att ta all fokus från den övriga klädseln. 

 

Manolos stora guide till strumpor
Mörkblå strumpa med polka dots. Passar perfekt tillsammans med grå byxor och bruna mockaskor trots att det är tre olika färger.
Manolos stora guide till strumpor
Ett annat exempel på en strumpa med lite större prick och en bas i samma färg som byxan.
Manolos stora guide till strumpor
Diskret mönstrade strumpor från Sozzi för Skoaktiebolaget. (även översta bilden)

 

Modeller


Vi har nu avhandlat de stora delarna inom strumpor men kvar är såklart de olika modeller man kan välja mellan. Vi har valt att lyfta fram tre sorter. Knä-, vad- och ankelhöga strumpor.

Knästrumpor har både för och nackdelar. Den stora fördelen är att de garanterat stannar uppe och att det garanterat aldrig blir någon skarv mellan byxa och strumpa. Nackdelen om man skall se någon är att vissa kvaliteter kan skapa friktion mot byxans material på vaden och således få byxorna att fastna lite efter man suttit ner. Inget som inte går att åtgärda snabbt och enkelt och mest påtagligt om man har en smal fotvidd på byxorna. 

Vadhöga strumpor är den vanligaste sorten och fungear ofta utmärkt men har risken att falla ner vilket inte är så smakfullt. 

Ankelhöga strumpor är ett spännande alternativ som ger känslan av strumplöst men sparar både fötter och skor under varma sommardagar. Looken passar i vår mening allra bäst till lediga skoval som loafers eller sneakers medan det till formell kostym eller blankpolerade skinnskor kan se väl naket ut. 


 

Manolos stora guide till strumpor
Knähöga strumpor från Bresciani för Berg & Berg. Utmärkt till en vidare benvidd.
Manolos stora guide till strumpor
Vadhöga strumpor från japanska Mr Gray i en ullblandning för hösten som fungerar perfekt till en grå flanellbyxa. (Mr Porter)
Manolos stora guide till strumpor
Herrstil lanserade nyligen så kallade "Loafer Socks" i form av egna varumärket Aquila. Ett helt osynligt alternativ när man vill ha en strumplös look men minskat skoskav.
Dela på Facebook
Tweeta