Manolos guide till Smoking

Vad passar bättre så här dagen före nyårsafton än en djupdykning i den manliga garderobens elegantaste plagg; Smokingen. Ett plagg sexigare än fracken och festligare än kostymen som vi uppmanar alla män att bära åtminstone en gång i livet. Men vad är det då som gäller när det kommer till smoking? I dagens inlägg kommer vi gå igenom de olika alternativ som finns samt inspirera i form av diverse ikoniska bärare.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-12-30 12:02  |  Lästid: 7 minuter
Manolos guide till Smoking

När man pratar om smoking handlar det nästan alltid om ett formellt sammanhang med en tydlig klädkod. Vid dessa tillfällen gör man enligt oss bäst i att lämna eventuella egna tolkningar hemma och låta passformen, tyget och snittet tala. Är det en mer informell smokingklädsel utan klädkod finns det mängder med alternativ och egentligen bara den personliga smaken som behöver styra.

Det finns något väldigt romantiskt med smokingen där man får möjligheten att åtminstone för en kväll känna sig som en filmstjärna från 50-talet. 

Klädkod Smoking


Först och främst skall vi gå till botten med vad klädkoden Smoking faktiskt innebär. 

Plagget har olika namn och tolkningar runt om i världen och de vanligaste är Tuxedo (USA), Dinner Jacket (Storbritannien) och Black Tie (Internationellt). I t ex USA är det vanligt att man istället för fluga bär svart slips vilket inte anses korrekt i t ex Europa. Plagget bärs normalt efter klockan 18 på t ex coctailparty, bal eller nyårsfesten. I Sverige bär man traditionellt sett inte smoking på bröllop även om denna regel långsamt börjar suddas ut. Däremot i t ex USA eller delar av södra Europa är plagget mycket vanligt till just bröllop.

Namnet uttalas Smååking och har sin ursprung i engelskans Smoking Jacket eller Rökrock som det heter på svenska. Det sägs att Edward VII introducerade plagget 1860 i en beställning från Savile Row-skräddarna Henry Poole. Ryktet säger att det var New York-miljonären James Potter som under ett besök hos Edvard VII i Sandringham Palace blev så inspirerad av plagget att han sydde upp en likadan som han sedan introducerade för Manhattans mest förmögna på klubben Tuxedo Park vilket skall ha gett upphov till det amerikanska namnet i början av 1900-talet.

Till klädkoden Smoking bär man svarta lackskor eller blankpolerade oxfords, vit skjorta med dubbel manschett, svart fluga och om man önskar en väst eller gördel. Längre ner kommer vi titta närmare på lite olika alternativ av dessa plagg.


Färg, Snitt och Slag

Det finns tre färger på smoking som anses korrekta. Den svarta vilket är det vanligaste alternativet, den midnattsblå och den benvita. En midnattsblå smoking bör som namnet antyder fortfarande vara väldigt mörk men kan ge en fantastisk lyster och vara smickrande mot hudens ton. Här är silkesslagen på kavajen fortfarande svarta vilket ger en viss kontrast. Den benvita smokingjackan bärs tillsammans med ett par svarta eller midnattsblå byxor och anses mest korrekt på sydligare breddgrader. En fantastisk nyans men ganska svårburen på en svensk smokingfest då man riskerar att sticka ut vilket sällan är ambitionen med klädkoder överlag. Materialet i en smoking är vanligtvis tunn ull och kan med fördel kombineras med t ex Mohair eller silke för att få lite extra lyster. Då plagget ofta bärs mer sparsamt än kostym kan man absolut satsa på en tunnare och något elegantare ullkvalitet utan samma risk att slita ut plagget. 

Många anser att snittet på smokingen skall vara mer "klassiskt" men plagget påverkas självklart av rådande trend precis som kavajer och kostymer. Mycket få hade nog kunnat ta fram en smoking man köpte under t ex 1980-talet och känna sig hundra bekväm i den idag. En rekommendation är dock att försöka hitta någon form av gyllende medelväg då man vill ha möjlighet att kunna bära sin smoking i många år framöver. Den gamla klyschan att plagget skall vara "smalt men inte tight" har aldrig varit mer sann och gäller för såväl kavaj som byxa. Fotvidd och byxlängd bör såklart anpassas efter varandra samt efter bäraren. Hur vida man gillar en mjuk eller markerad axel är individuellt men personligen anser vi att smokingen är ett av de plagg där en markerad cigarraxel verkligen kommer till sin rätt. Kavajlängden kan variera något men att låta den precis täcka stussen baktill samt nå till mitten på tummen är en "tumregel" att gå efter...

Det finns två sorters slag vi rekommenderar på en smoking; Det spetsiga slaget (Peak Lapel) eller sjalslag som härstammar från rökrocken. Spetsiga slag är det vanligaste alterantivet men bägge ses som formellt likvärdiga. Slagen är vanligtvis i svart silke och matchar flugan och byxans revärer. 


Angående knäppningen är det korrekt med både enkel- eller dubbelknäppt smoking men det sistnämda är mindre vanligt i dagens mode.

 

Manolos guide till Smoking
Benvit Smokingjacka med spetsiga slag från Huntsman.
Manolos guide till Smoking
Mörkblå smoking är ett av de mest eleganta alternativ en man kan bära. Här med Sjalslag från brittiska Gieves & Hawkes.
Manolos guide till Smoking
Svart, dubbelknäppt smoking från Cesare Attolini.

Detaljer

Det finns ett par detaljer som skiljer smokingen från den mörka kostymen och det är framför allt följande:


En smoking har allt slag i silke och längs byxans sidor löper revärer i samma material. Man bär inte heller bälte till en smoking utan då med fördel hängslen om byxorna behöver hållas på plats. 

Smokingens knappar är allt som oftast klädda i silkestråd eller i samma ton/material som kavajen. En detalj som gör större skillnad än man först kan tro. 

Smokingbyxan har inte heller heller några slag nertill då detta anses traditionellt sett vara en ledigare detalj. 

Det råder en ofta en missuppfattning att man inte bör bära klocka till smoking vilket inte alls stämmer. Det är snarare till frack och även om tanken att man inte skall bry sig om tiden när det är fest är fin så kan rätt klocka verkligen lyfta en smoking till nya höjder. 


Lämna dykarklockorna på natoband åt James Bond och satsa på ett tunt elegant kostymur på svart band. Valfri nyans av guld, stål eller platina är helt acceptabelt och kan med fördel matchas med manschettknapparna. 

Manschettknappar är vanligtvis en detalj likt bröstnäsduken där vi män kan ta ut svängarna något. När det kommer till smoking rekommenderar vi dock ett diskret, avskalat utförande. En vit näsduk i linne och en mindre manschettknapp med smakfullt mönster är oftast både enklast och snyggast.

Utöver manschettknapparna så öppnar smoking för så kallade "studs" eller smokingknappar för skjortan. Dessa är löstagbara och är vanligtvis i svart onyxsten. Alternativet om man inte föredrar dessa är en skjorta med stängd knappslå eller plissérat bröst. Dessa val är alla fult acceptabla och några av de detaljer som kan möjliggöra för en personlig tolkning av en annars ganska begränsande klädkod. 

Sist men inte minst; Flugan. Till smoking bär man en svart fluga i silke oavsett nyans på kavajen. Man väljer med fördel en fluga man knyter själv snarare än ett färdigknutet alternativ. "Fantasifulla" tolkningar med färgglad fluga, näsduk och gördel tenderar i regel att bli raka motsatsen. 


 

Manolos guide till Smoking
Klädda knappar på en smoking i Jacquardmönstrad ull från Brioni. (Mr Porter)
Manolos guide till Smoking
Diskret manschettknapp med Fluer de lys från 925 Stockholm.
Manolos guide till Smoking
Cartier Tank är en utmärkt elegant smokingklocka.
Manolos guide till Smoking
Egenknuten svart fluga i silke från Eton.
Manolos guide till Smoking
En smokingskjorta med plissérat bröst och stängd knappslå från Brioni. (Mr Porter)

Skoalternativ

Det råder inget snack om att lackskor är det mest korrekta och formella alternativet till smokingen. Samtidigt är dessa något man endast bär till just smoking eller frack och tyvärr ofta av en limmad konstruktion vilket är mindre roligt. Om man har svårt att motivera ett köp av lackskor fungerar idag ett par välpolerade släta cap toes eller wholecuts i svart kalv utmärkt. Dessa kan även bäras till kostym och därmed ses som en något med försvarbar investering. 

Om man bär smoking i ett lite mindre formellt sammanhang så som en privat fest bland vänner kan även ett par sammetstofflor eller så kallade Albert Slippers vara ett trevligt lite ledigare alterntiv. 


 

Manolos guide till Smoking
Operapumps från Gaziano&Girling. Det mest formella valet till smoking eller frack men kanske inte det mest lättburna.
Manolos guide till Smoking
Albert slippers från Edward Green.
Manolos guide till Smoking
Kanske inte det säkraste valet men ett par wholecuts i stingrocka är minst sagt ett kaxigt alternativ. I svart kalv blir modellen mer diskret och silkesband istället för skosnören är en subtil detalj vi rekommenderar.

Ikoniska bärare

Smokingen har som bekant hängt med ett tag i den manliga garderoben så varför inte låta sig inspireras av såväl klassiska som nutida tolkningar av plagget. 

Manolos guide till Smoking
Sean Connery som James Bond i första filmen Dr No från 1962. Karaktären har sen dess varit starkt förknippad med plagget som tolkats i mer eller mindre alla filmer sen dess.
Manolos guide till Smoking
Cary Grant (som faktiskt provspelade för rollen som Bond) i filmen Ta fast tjuven från 1955. (även översta bilden)
Manolos guide till Smoking
George Clooney i klassisk svart smoking med spetsiga slag under Venedigs filmfestival.
Manolos guide till Smoking
Benvit smokingjacka kombierat med svarta byxor och fluga.
Manolos guide till Smoking
En lite udda tolkning av Sprezzaturans främsta fanbärare; Lino Ieluzzi. Självklart fortfarande i dubbelknäppt utförande oavsett om det rör sig om smoking eller munkskor.
Manolos guide till Smoking
Få har burit den vita smokingjackan bättre än Bryan Ferry genom åren.
Manolos guide till Smoking
Leonardo DiCaprio som Jay Gatsby.

Nu tar Manolo några dagar semester över nyår men kommer tillbaka med ny energi och mängder med spännande reportage, artiklar och recensioner i början av 2015. 


Gott nytt år till er alla och tack för detta året. 

 

Dela på Facebook
Tweeta