Manolos guide till skomakare i Sverige

Det finns mängder av skomakerier i Sverige, allt från enkla klackbarer som utför hafsjobb till skomakerier som både gör reparationsjobb och bespokeskor av hög klass. Dessutom är skomakare idag några av de viktigaste återförsäljarna av kvalitetsskor. Manolo guidar till ett antal välrenommerade skomakarier från norr till söder.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2015-07-20 10:13  |  Lästid: 6 minuter
Manolos guide till skomakare i Sverige

Nilssons skomakeri, Skellefteå

Christer Nilsson har jobbat som skomakare sedan 1984, då han gick i sin fars fotspår. Nu håller Christers dotter Viktoria på att gå samma väg som honom. Hon jobbar tillsammans med honom i skomakeriet, men hon är också utbildad skodesigner och gör sina egna skor under märket Viktoria Nilsson Shoemaker. Skorna är durksydda med detaljer i laxläder som Viktoria garvar själv. Nilssons skomakeri ligger i en källare i norra delen av Skellefteå.

Björkmans Skomakeri & Ortopedi, Ludvika

Björkmans Skomakeri är på många sätt en unik inrättning i Sverige. I det lilla samhället Ludvika i södra Dalarna har familjen Björkman byggt upp ett av Sveriges främsta skomakerier, med ett stort utbud av skor från främst Loake och Crockett & Jones, webbshop, patineringsservice, postorderskomakeritjänst med mera. De gör också bespokeskor, inte jättemånga om året och de flesta är till folkdräkter, men tjänsten och kunskapen finns. Dessutom samlar de på skomaskiner och har Sveriges största samling med olika typer av maskiner för skotillverkning och reparationer.

Davidsons skomakeri, Uppsala

Marcus Davidson som driver Davidsons Skomakeri är en av Sveriges mest kända skomakare, delvis tackvare några artiklar han skrev för Manolo för några år sedan, men också genom Youtube-filmer om skovård och deltagande i morgonprogram på TV och liknande. Tillsammans med anställde Ola Sörenssen har de ett skomakeri som är väldigt framåt, med exempelvis många egna modeller av Crockett & Jones, egenutvecklade produkter som satinputsduk och sulkants-kit, och de som var först med postorderskomakeritjänst i Sverige. De säljer förutom Crockett & Jones också Gaziano & Girling, John Brommel’s och Cheaney.

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Davidsons skomakeri, Uppsala

 

Wermlands Skomakeri, Karlstad

Drivs sedan en tid av Robin Johansson, son till ägarna av Slottstadens Skomakeri i Malmö (mer om det nedan). Här finns ett rätt bra utbud av skor från Loake och Crockett & Jones, och Robin har riktat in sig på att vara duktig på reparationer av randsytt.

Bäckmans Skoservice, Stockholm

Bäckmans är lite av en institution på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. Ett mycket erkänt skomakeri som drivs av Peter Holmér och Peter Aglo. Här säljs Loake, Allen Edmonds, RM Williams och Wolverine, och alla skoreparationer man kan tänka sig utförs. På sin hemsida har de också en avdelning kallad fråga skomakaren som idag är uppe i tusentals frågor och svar om skor och skoreparationer.    

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Bäckmans Skoservice, Stockholm

 

Mano Skoservice, Stockholm

På en tvärgata till nämnda Nybrogatan i Stockholm ligger drygt året gamla Mano Skoservice, som startades av tidigare Bäckmans-anställde Jasmin Malkic. Jasmin har förstärkning av lärlingen Emmy Hansen och en skomakargesällen Michael Schwarz. Kul är också att Mano valt att etablera spanska märket Andrés Sendra i Sverige, som gör prisvärda Goodyear-randsydda skor. De säljs under egna varumärket Mano.    

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Mano Skoservice, Stockholm

 

Skomakeri Framåt, Stockholm

I gamla K-märkta lokaler i Gamla Stan ligger Skomakeri Framåt, som drivs av Carina Eneroth och Åsa Rasmussen. Den främre delen av skomakeriet är för reparationer där Anna Lindqvist är ansvarig, men det unika är den bakre delen där Carina, Åsa och lärlingen Emelie Bergman gör bespokeskor åt kunder från hela Sverige. Allt från högklackade damskor med limmad konstruktion till handrandsydda herrskor. Skomakeri Framåt erbjuder också veckokurser i skotillverkning i samarbete med bespokeskomakaren Janne Melkersson, plus att man har regelbundna kvälls- och helgseminarium där folk får lära sig mer om hur skor tillverkas och repareras, skovård, med mera.

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Skomakeri Framåt, Stockholm

 

Södermalms Sko & Nyckelservice, Stockholm 

Far och son Boström driver det här skomakeriet på Folkungagatan i Stockholm. En liten lokal full med maskiner och skor som ska eller har reparerats eller som säljs, bland annat Loake, Oak Street Bootmakers och Crockett & Jones. Södermalms Sko & Nyckelservice är kända för att även göra lite mer knepiga reparationer och ingrepp, och gör också skor åt musikaler och liknande, plus att sonen Dennis Boström numera är ett stående inslag i TV4:s Nyhetsmorgon där många säkert har sett honom ge tips och råd om skovård.

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Södermalms Sko & Nyckelservice, Stockholm

 

Skoservice, Örebro

Skoservice drevs tills nyligen av familjen Björkmans som har Ludvikaskomakeriet som nämns ovan, men det köptes för några år sedan av Suren Zacharjan, som nu driver skomakeriet. Han har följt efter Mano Skoservice och erbjuder skor från spanska Andrés Sendra, sedan tidigare har han också Crockett & Jones och lite från Cheaney.

Shoe:remake, Linköping

För några år sedan tog Ender Dag över sin framlidne svärfars skomakeri mitt i Linköping. Han döpte om det (Shoe:remake är en lek med ordet shoemaker), renoverade upp lokalen och tog in skor från Cheaney. Skomakeriet har gått renommé och är känt för riktigt god service. 

Skövde Skomakeri och Nyckelservice, Skövde 

Drivs sedan 2008 av Jörgen Hjältman som har över 20 års erfarenhet som ortopedskotekniker. Hans bakgrund inom ortopedin gör att han har bra koll på passform och eventuella fotproblem. I skomakeriet säljer han Crockett & Jones och RM Williams, plus än så länge John Spencer och Sancho Boots men då de gick i konkurs nyligen (John Spencer ägdes av Sancho som kursade) kommer lagren av dessa inte fyllas på.

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Skövde Skomakeri och Nyckelservice, Skövde

 

Skomakare Davidson, Lidköping

Rune Davidson är pappa till den mer välkända Davidson som driver ovan nämnda Uppsalaskomakeriet. Rune har haft skomakeriet i Lidköping sedan 1979, och är vid det här laget mycket rutinerad. Har sedan dryga året lärlingen Erik Gustafsson i skomakeriet också. I skoväg säljer man RM Williams.  

Hojs Skomakeri, Borås

Mitt i Borås ligger Hojs, i samma lokaler som företaget legat i sedan det startade 1932. I källaren står en gigantisk stansmaskin som var så tung att den fick lyftas dit innan man sedan byggde på det som är golv i gatuplan. Jörgen Stålborn som driver det idag är barnbarn till grundarna. Jörgen är av många ansedd som den främsta skomakaren vi har i Sverige, och är också flerfaldig svensk mästare i skomakeri. Har Crockett & Jones och John Spencer i skoutbudet.

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Hojs Skomakeri, Borås

 

Larssons Skomakeri, Göteborg

Här jobbar Bassam Antar som gått som lärling hos legendariske skomakaren Ingvar Nilsson som drev JnJ Skoservice (se nedan) innan pension. Bassam tog över Larssons 2008 och har sedan dess utvecklat det vidare med bland annat en större butiksdel. Säljer som många andra Crockett & Jones, där han också har några unika butiks-MTO:s, samt RM Williams och Allen Edmonds. 

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Larssons Skomakeri, Göteborg

 

JnJ Skoservice, Göteborg

Drivs av Eddy Oguz som tog över efter ovannämnda Ingvar Nilsson. Skomakeriet håller fortfarande bra nivå, och ligger rätt bra i pris på reparationer. Här säljs Crockett & Jones och RM Williams. JnJ var också tidiga med att importera egna cederträskoblock från Kina och sälja till riktigt bra priser, vilket många andra följt efter såväl när det gäller skomakare som nätbutiker med flera.

Olles Skomakeri & Son, Lund

Lunds äldsta skomakeri drivs av Bengt Nilsson och är ett av de fyra skomakerier som för drygt 20 år sedan i samarbete med Hammargruppen introducerade Crockett & Jones till den svenska marknaden. Förutom C&J säljs också Cheaney, John Brommel’s och innetofflor från svenska Docksta Sko. Bengt har i verkstaden hjälp framför allt med sömnadsarbeten av duktiga Caroline som gått som lärling, men numera också driver eget i Höör.

 

Manolos guide till skomakare i Sverige
Olles Skomakeri & Son, Lund

 

Skomakare Rolf Hansson, Malmö

Familjeföretag mitt i Malmö, som är stora på Crockett & Jones med många egna modeller, och också säljer RM Williams och John Brommel’s. Idag är det bröderna Björn och Michael Hansson som driver skomakeriet, då Rolf själv tillsammans med sin fru Charlott öppnat en filial i hemorten Höllviken.

Slottsstadens skomakeri, Malmö

Drivs av Kenth och Monica Johansson, och är ett av Malmös äldsta skomakerier. Kenth har jobbat som skomakare i över 30 år. Här säljs Loake, Crockett & Jones, RM Williams och John Brommel’s, och de har också just nu utförsäljning av skor från John Spencer. Ligger ett stenkast från Slottsparken i de centrala delarna av Malmö.

Då det av logiska skäl finns flest skomakerier i storstäderna blir det en övervikt för dessa i den här genomgången. Det finns också så klart många andra riktigt bra skomakare i Sverige än dessa ovan, det här är bara ett urval. Ni läsare får gärna tipsa om de ni har bra erfarenhet av.

Översta bildenMosto 

Kommentarer
Dela på Facebook
Tweeta