Manolos guide till läderfärger

Den som intresserar sig för klassiska skor kommer snart i kontakt med en mängd olika benämningar på de färger som skorna är gjorda i. Vissa är logiska och givna benämningar, andra svårare att förstå, även för tillverkarna vilket gör det extra rörigt för oss kunder. Manolo reder ut färgbegreppen.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2019-01-07 08:58  |  Lästid: 6 minuter
Manolos guide till läderfärger

Guiden är relativt teknisk och faktabetonad, det handlar alltså inte om hur de kan bäras och så vidare, utan är en mer ”vetenskaplig” ansats, som sannolikt är upp till diskussion på flera punkter. Dock är det så att många färger har fått en benämning av en anledning, och har så att säga en någorlunda given plats på färgskalan.

Slätpressat läder:

Ofärgat kromgarvat läder / Raw crust


Det här är som namnet antyder kromgarvat läder som är helt ofärgat, och därför har en grå-blå-beige ton som kommer från kromet. Används ofta när skorna ska patineras, och inte tänkt att bäras obehandlat.

Notera att benämningen crustläder också används för läder som färgats direkt hos garveriet men bara på ytan, den är ofta då mattare och är tänkt att få sin färdiga färg och lyster med skokräm och annan behandling av skotillverkaren. Franska garveriet Annonays Vegano-läder (inte alls vegetabiliskt garvat, bara namn) är ett exempel på sådant läder. Kan jämföras med det som kallas anilinfärgat läder (box calf annan benämning) som legat i färgbad där färgen gått in i lädret.

 

Manolos guide till läderfärger
Ofärgat kromgarvat läder som även kallas Raw crust.

 


Ljusbrun / Light brown / Tan / Cuero

Ljusbruna läder kallas ofta just detta, dock gärna på det språk som tillverkaren är baserad i, så stöter man på cuero är det ljusbrunt på spanska. Den klassiska "tan"-nyansen är relativt gul i tonen, men även de som går mer åt exempelvis beige eller orange faller in under benämningen.

 

Manolos guide till läderfärger
Ljusbrunt skinn.

 


Mellanbrunt / Mid brown / Medium brown / Tobacco

Det kan så klart diskuteras var gränserna går mellan ljus-, mellan- och mörkbrun, och det är helt okej att tillverkare har lite olika tolkningsspann här. Irriterande är dock när en benämning som tobacco används på en tydligt mörkbrun sko. Alla färgangivelser som har som syfte att jämföra med något annat – ett träslag, en produkt, ett ting och så vidare – bör då i så hög grad som möjligt ta hänsyn till vad just detta "original" har för standardfärg. Vanlig tobak är mellanbrun, därför är det mellanbrunt läder som bör kallas för det.

 

Manolos guide till läderfärger
Mellanbrunt skinn.

 


Kastanj / Chestnut

En av de färgbenämningar som har väldigt stor spridning, allt från mycket ljusa läder till mörkt bruna kan kallas chestnut. Men kastanjer är i grunden rödbruna i tonen i något sorts mellanregister, och det är en sådan läderfärg som bör åsyftas.

 

Manolos guide till läderfärger
Kastanjebrunt skinn som drar åt det röda hållet.

 


Mörkbrun / Dark brown / Chocolate

Den färg som skotillverkare kanske har enklast att förhålla sig till. Här finns så klart många andra beskrivande benämningar utöver chocolate som alla hänvisar till något som är mörkbrunt till färgen, men de är så många så vi väljer hålla oss till den vanligaste.

 

Manolos guide till läderfärger
Chocolate eller Dark Brown är två av de vanligaste benämningarna på mörkbruna skor.

 


Mörk, mörk brun / Espresso / Testa di moro

Här handlar det om riktigt mörka bruna nyanser, som nästan kan upplevas svart i vissa ljus. Kallas ofta espresso, eller andra kaffeord, efter de mörka malda bönorna. Testa di moro är italienska för mörkbrunt, men benämningen används traditionellt för just väldigt mörka läder.

 

Manolos guide till läderfärger
Riktigt mörka nyanser av brunt går ofta under benämningen Espresso.

 


Vinröd / Burgundy / Bordeaux / Rioja

Det här är en mörkare röd nyans, där då naturligt nog det röda vinet i olika varianter är populära som benämning. Kan skifta åt ett relativt rött håll eller mer mot lila, men ändå falla in under kategorin. En väldigt mångsidig färg, som alltid funnits lite i bakvattnet till de olika bruna nyanserna men aldrig nått samma popularitet.

 

Manolos guide till läderfärger
Burgundy eller Bordeaux? Kärt barn har många namn.

 


Oxblod / Oxblood

En mörkare variant av ovanstående, kan man säga, som nästan kan beskrivas som svart men med en del röda toner i. Precis som espresso kan skor i den här nyansen i många ljus se ut att vara svarta.

 

Manolos guide till läderfärger
Oxblod har en mycket mörk grund med röda inslag.

 


Mörkblå / Dark blue / Navy

Den blå nyans som är överlägset vanligast till skor, sannolikt för att det är den ton som läder blir snyggast i, exempelvis ljusblått läder är rätt svårburet. Mörkblått är populärt inte minst som patinering där man kan få fram fint djup i tonen.

 

Manolos guide till läderfärger
Mörkblå skor har blivit allt vanligare inom framför allt patineringservice.

 


Mörkgrön / Dark green / Racing green / Bottle green

Här skulle man i princip bara kunna kopiera textstycket ovan och byta ut "blå" mot "grön". Benämningen racing green, eller British racing green som det egentligen heter, kommer från att den mörkgröna färgen var Storbritanniens i det schemat för internationella bilsportfärger, som användes mellan 1920-1960-talet.

 

Manolos guide till läderfärger
British racing green.

 


Svart / Black

Om det är någon färg som inte är uppe för diskussion eller olika tolkningar, så är det naturligtvis svart. Icke-färgen, som rent tekniskt bara kan vara i en nyans. Det görs varianter där man exempelvis bleker delar av det för få fram en flammighet och så vidare, att man tar in grå toner i det svarta, men vanligast är gammal hederlig anilinfärgad boxkalv.

 

Manolos guide till läderfärger
Svart anilinfärgad boxkalv.

 


Mocka:

Sandfärgad mocka / Sand suede

Väldigt ljus nyans av mocka, som därmed också lite lättare blir smutsig och därför passar bäst för skor för sommarhalvåret.

 


Manolos guide till läderfärger
Sandfärgad mocka är ett populärt alternativ för sommaren.

 

Ljusbrun mocka / Light brown suede /Tan suede / Snuff suede

Begreppen ljusbrun mocka och light brown eller tan suede är det sällan några konstigheter med, men snuff suede kallas ibland även mörkare mer mellanbrunt läder. Det är inte den ursprungliga benämningen på snuff suede, då handlar det om just ljusbruna toner.

 


Manolos guide till läderfärger
Snuff suede

 

Mellanbrun mocka / Mid brown suede / Polo suede

Även här är det lite som ovan, att mellanbrun mocka och mid brown suede inte vållar några bekymmer när de används. Polo suede förknippas nuförtiden ofta med en väldigt varm mellanbrun nyans, men det behöver det inte vara, utan de flesta mellanbruna nyanser, även lite kallare, kan korrekt benämnas polo suede.

 


Manolos guide till läderfärger
Polo Suede som inte sällan har en tegelfärgad ton med varma inslag.

 

Mattbrun mocka / Mole suede

Här är det engelska ordet kanske bäst på att beskriva vad det handlar om, en dämpad brun nyans som går ganska mycket mot grått. Varierar i popularitet, vissa perioder ser man fler skor i färgen, andra perioder (som nutid) mindre.

 


Manolos guide till läderfärger
Mole suede.

 

Mörkbrun mocka / Dark brown suede / Chocolate suede

Som med vanligt läder är det den mörkbruna som är populärast även för mockan, praktiskt och mångsidigt. Mer som är likt är att man gärna använder choklad som liknelse för färgen.

 


Manolos guide till läderfärger
Klassisk mörkbrun mocka.

 

Svart mocka / Black suede

Svart mocka är lite intressant, dels då det på grund av texturen är svårt att verkligen få en helt svart nyans i mockan, den är nästan alltid aningen "dassig", lite åt mörkt, mörkt grå. Sedan diskuteras det alltid kring krocken mellan formella färgen svart och informella materialet mocka, i dagens tillåtande tider anses det av de flesta som helt okej, lite coolt.

Manolos guide till läderfärger
Svart mocka har vuxit fram som ett spännande alternativ trots det motsägelsefulla i kontrasten mellan färg och material.

 


Övrigt:

Color #8 burgundy cordovan

Det hade varit tjänstefel att inte ha med det här lädret när man diskuterar lädernyanser. Horweens vinröda – eller snarare oxblodsfärgade – shell cordovan-läder, som går under benämningen #8, är helt klart klassisk och nästan synonymt med materialet. Att den kallas #8 kommer från att den infärgas åtta gånger i Horweens röda färg och fått sin mörka, djupt röda ton.

 


Manolos guide till läderfärger
Den karaktäristiska nyansen på Horweens color #8.
Dela på Facebook
Tweeta