Manolos guide till kostymskor

När det kommer till kostym eller stil i allmänhet är det skorna som sätter tonen. Inte ens en skräddarsydd kostym för tiotusentals kronor kan rädda helhetskänslan om man bär ett par undermåliga skor. Idag listar vi en rad klassiska kostymskor och vad man bör tänka på när dessa skall inhandlas.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-02-03 08:35  |  Lästid: 6 minuter
Manolos guide till kostymskor

Det tål att upprepas. Ingen klädsel är bättre än skorna som kompletterar den. Säg att man har en budet på 10 000 kronor till kostym och skor. Många är villiga att lägga 9 000 kronor på kostymen men har skor för under tusenlappen. Jag rekommenderar att man istället lägger 30-50% på skorna. För 3 000-5 000 kronor får man skor som håller i decennier med rätt vård och kommer lyfta en kostym för 5 000 till nya höjder. 

Vad skall man då tänka på när man köper skor till kostymen? 

Man kan säga att det finns framför allt 3 saker som avgör formaliteten i en kostymsko.


Färg

Den viktigaste aspekten när man avgör formaliteten i en sko är dess nyans. Svarta skor är de mest korrekta i formella sammanhang. Ju ljusare skon bli ju informellare anses den. Historiskt sett var det länge otänkbart att bära något annat än svarta skor till en kostym och utrycket "Never wear brown in town" syftade till att nyanser av brunt hörde hemma på helgen och landet. Idag lever vi självklart i ett helt annat samhälle och regler som dessa eller att man inte bär bruna skor efter 18 är hopplöst förlegade. Även om man med gott samvete kan (och bör) bära bruna skor till kostym kan formaliteten i nyans vara värd att känna till. Står det Mörk Kostym på en inbjudan är det svarta skor som gäller medan klädkoden Kavaj öppnar för bärandet av bruna skor trots att kostymen kan vara densamma. Ett par väldigt mörkt bruna skor i Espresso eller Oxblod gör sig i regel bättre till mörkare toner av kostymer då konstrasten mot tyget blir mindre. Ju ljusare kostym, ju ljusare skor kan man i min mening komma undan med. 

Det sägs att alla män bör äga ett par svarta oxfords och jag är villig att hålla med. Samtidigt är mångsidigheten och användningsmöjligheterna otroligt mycket större i ett par mörkbruna av motsvarande modell då kostrasten mellan svarta oxfords och exempelvis jeans och chinos blir väl stor i mitt tycke. Sen är det är viktigt att fundera på vilket behov och vilka preferenser man har själv. Man kan ju faktiskt tycka att svarta skor är snyggare och passar bättre in i just din garderob än bruna och då gör man såklart bäst i att anpassa sina köp därefter.

Material


Även om färg och nyans styr formaliteten så är självklart skons material nästintill lika avgörande. När det kommer till formalitet (oavsett om det rör skor eller kläder) brukar man säga att ju slätare och blankare, ju högre formalitet. Således är lackskor det mest formella och bärs därför endast till Smoking eller Frack. För mörk kostym är det istället ett välputsat, slätt kalvskinn i svart som rekommenderas. Alternativ som grainskinn, nubuck och mocka anses oavsett nyans som ett mer informellt alternativ och passar i regel bättre till lediga kostymer eller uddabyxor. Med detta sagt är det skillnad på klädkod och stilregler. Jag anser att en klädkod utskriven på en inbjudan är något man bör ta hänsyn till av respekt mot värden. Stilregler är däremot snarare rekommendationer och något som kan vara bra att känna till men absolut kan ifrågasättas.

Jag bär själv väldigt ofta mockaskor till exempelvis flanellkostym till vardags då jag tycker strukturen hos de två materialen fungerar väldigt bra tillsammans. 

Modell

Om vi börjar med vilka modeller som enligt tradition bärs till kostym rör det sig om så kallade Oxfords dvs skor med stängd snörning. Detta handlar mer om tradition än estetik då majoriteten av vanliga människor idag inte känner till skillnaden mellan en oxford och en derby (öppen snörning). Även om vi tycker att ett par oxfords är det bästa valet till kostym så skulle absolut en svart eller mörkbrun derby absolut fungera 2016. 


Om eleganta oxfords och derbys är de skor som förknippas främst med kostymskor finns det såklart andra modeller utöver dessa. Munkskor är en sådan som finns i enkel- respektive dubbelknäppt utförande. Modellen har varit den kanske mest populära av alla dressade skor de senaste 5-10 åren och faller i ett formellt perspektiv in strax under dressade oxfords och derby´s. Till en semiformell kostym i exempelvis flanell, tweed kan ett par munkskor passa utmärkt även om modellen gör sig allra bäst till uddabyxa och kavaj.

Sist men inte minst har vi den (i vår del av världen) minst formella skomodellen nämligen loafers. Varför jag vill lägga till "i vår del av världen" är just för att kulturen och formaliteten i respektive modell kan variera beroende på vart i världen man befinner sig. I USA och Asien är exempelvis Pennyloafers i svart ett acceptabelt alternativ till kostym på jobbet medan man i Europa och Sverige klassificerar modellen som en ledig modell framför allt för sommarhalvåret. Jag anser att loafers gör sig allra bäst till just en sommarklädsel och lediga material som bomull och linne. 

Utöver skomodeller som oxfords, derbys, munkskor och loafers har vi det som benämns som Brogues. Det syftar till de små hål som på vissa modeller dekorerar skons ovanskinn. Brogues är samlingsnamnet på alla skor med dessa dekorationsmönster men kan delas in i tre kategorier. 

Full Brogues


Kännetecknas av en Wingtip (måsvingeformad söm) över skons vrist samt ett broguemönster längs skons sömmar. Den har även en broguemedaljong i skons tåparti. Full Brogues anses vara den mest informella sort av brogues men har genom historien varit en populär kostymsko i svart i framför allt USA. Den är inte lika korrekt som en slät oxford men anses fullt acceptabel till kostym på kontoret.

Semi Brogues

Samma kännetecken som Full Brogues i det avseende att man har broguemönster längs skornas sömmar samt en medaljong i tåpartiet. Semi Brogues saknar däremot alltid en Wingtip-söm. Dessa anses aningen mer formella än Full Brogues men bärs i praktiken i samma situationer. 

Quarter Brogues


Den mest formella form av brogues som till skillnad från modellerna ovan saknar medaljong i tån och endast har broguemönster i en eller ett par av skons sömmar. Vanligtvis i den söm som löper över skons tåparti och kallas Toe Cap.

 

Manolos guide till kostymskor
Definitionen på ett par kostymskor från brittiska Edward Green. Modellen Chelsea är en oxford (stängd snörning) utan broguemönster och med en Cap Toe söm över skons tåparti.
Manolos guide till kostymskor
Corthay´s modell "Arca" är ett utmärkt exempel på hur en svart derby idag absolut kan bäras till mörk kostym utan att sticka ut negativt.
Manolos guide till kostymskor
En mörkbrun quarter brogue från Stefano Bemer som i fungerar utmärkt till en mörkblå kostym. (även översta bilden)
Manolos guide till kostymskor
Burgundy är ett intressant alternativ till brunt som passar väldigt bra till både blå och grå kostymer. Här i form av ett par Semi Brogues från prisvärda Meermin.
Manolos guide till kostymskor
Ett exempel på mer formella Full Brogues från Gaziano & Girling. Normalt anses modellen för informell till kostym men i svart utförande med diskret broguemönster är det en klassisk kostymsko i framför allt USA.
Manolos guide till kostymskor
Eleganta Pennyloafers är ett fullt acceptabelt skoval till kostym på vissa kontinenter. Här i en mörkbrun ton från Saint Crispin´s.
Manolos guide till kostymskor
Munkskor har varit den största trenden inom klassiska herrskor de senaste 10 åren och även om modellen är mer informell än oxfords fungerar den i min mening utmärkt till semiformella kostymtyger. Här i form av modellen Philipp II från John Lobb.
Manolos guide till kostymskor
Austerity Brogues är ett spännande alternativ i samma formalitetsnivå som Cap toes. Modellen härstammar från krigstiden när lädertillgången var begränsad. Här ifrån Carmina i mellanblont skinn som fungerar bra till både blå och grå kostymer.
Manolos guide till kostymskor
Svarta munkskor från till kostym i annons från Hackett.
Dela på Facebook
Tweeta