Manolos guide till 10 okända skomärken

Det tillverkas över tre miljoner traditionellt konstruerade kvalitetsskor i världen varje år. En stor andel av dessa görs av märken som inte är särskilt välkända för oss svenskar. Manolo tar folkbildning på allvar, och lyfter här fram tio outsiders i tre olika prisnivåer.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2014-09-16 09:20  |  Lästid: 6 minuter

Budget

Finsbury

Frankrike är tillsammans med Japan det land i världen som har flest olika märken av kvalitetsskor, där många av de inte är särskilt välkända utanför landsgränserna. En sådan fransos är Finsbury, som inte funnits i mer än ett decennium, men som växt enormt snabbt på kort tid och idag säljer över 80 000 par om året. Detta med ett i dagens tider lite annorlunda koncept där man inte lägger någon energi på nätet utan satsar allt på egna fysiska butiker runt om i Frankrike.
Skorna har ett ganska spetsigt formspråk och är i vissa fall Goodyear-randsydda, i vissa fall durksydda, och tillverkas av bland andra Grenson, Barker och några italienska tillverkare. Ett par, oavsett konstruktion, kostar i butik i Frankrike cirka 1500 kronor, men man får två par för 2600, och då de ska hålla klart skaplig nivå kvalitetsmässigt är det väldigt prisvärt. På nätet går de att få tag i hos sarenza.se där ett par går loss på omkring 1900 SEK.


 

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
En svart wholecut på en för Finsbury karaktäristiskt spetsig läst.

 

Duggers of London


Brittiska Duggers of London är enbart en onlinebutik, som säljer billiga durk- och Goodyear-randsydda skor. Durksydda kostar kring 1100 kronor medan randsydda ligger kring 1700 SEK.

Skorna är tillverkade i Spanien och använder bara full-grain-läder, och på modellerna med gummisulor är det riktiga Dainite som används och inga kopior. Justin FitzPatrick som driver bloggen The Shoe Snob har testat ett par, och han var nöjd med vad man fick för den billiga pengen.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
Relativt rejäl full brogue från Duggers of London i lite speciell tan-nyans. (theshoesnob.com)

 


Shoemakers

Inte varje dag vi lyfter fram Hong Kong-baserade skotillverkare här på Manolo. Därifrån kommer i alla fall Shoemakers , som via hemsidan säljer Goodyear-randsydda skor tillverkade av europeiskt kalvläder som börjar på 1850 SEK, med fri frakt till hela världen. Alla skor görs på beställning, och det finns många sätt man kan anpassa skorna på efter egna önskemål, bland annat med fin antiqueing. Dessutom kan man lämna mått på sina fötter, uppgifter om hur man vill att skor ska sitta och om vilken typ av insteg ens fötter har, för att få en läst som sitter så bra som möjligt.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
Mycket trevlig patinering på de här wholecutsen från Shoemakers, som inte kostar mer än ett par tusenlappar.

 


George's Shoes

De två regioner i Spanien som har stor tradition av skotillverkning är Almansa och Mallorca. Från den sistnämnda kommer George's Shoes, som tillverkar lite mer modeinriktade skor, men fortfarande med hyfsat hög nivå på hantverket. Konstruktionsmetoderna de använder är alla möjliga: Goodyear-, durk-, Bologna- och Kiowa-sydda (en speciell typ av mockasinkonstruktion) bland annat. De mest klassiska modellerna är Goodyear-randsydda och kostar knappt 2400 SEK, och säljs bland annat i deras webbshop.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
När man ser sådana här skor känns det trist att sommaren är över. Derbys i polo suede från spanska George’s Shoes.

 


Mellanpris 

Feine Wiener Schuhmanufactur

Precis som Shoemakers ovan har österrikiska Feine Wiener Schumanufactur en modell som bygger på stora valmöjligheter. Dels har de en budgetserie som hör hemma i kategorin ovan, med skor för cirka 1800 SEK, men det är bara skor gjorda på grövre, lite klumpiga österrikisk-ungerska läster och här är valmöjligheterna lite mindre. De två finare serierna, en MTO och en semi-bespoke (där man tar mått och lästerna anpassas) finns också modeller med sydeuropeiskt och brittiskt snitt, och här erbjuds massvis med valmöjligheter kring läder, sulor, vidd, tillval som tåjärn och så vidare. MTO-serien kostar omkring 4500 kronor.

Manolos guide till 10 okända skomärken
Läckra röda oxfords med inverterade sömmar.

 


DC Lewis

Att fler och fler kvalitetsskor kommer att tillverkas i Asien är ett faktum. Det handlar inte längre bara om märkens billigaste linjer, utan numera finns fabriker och verkstäder som kan tillverka skor av riktigt hög nivå, men då till billigare priser än motsvarande europeisk eller amerikansk produkt. DC Lewis är ett märke startat av två amerikaner som lärde känna varandra på forumet StyleForum, och som säljs via sajten Kent Wang som drivs av en annan StyleForum-medlem. DC Lewis skor är gjorda Laos och Taiwan och har ritsnedläggning, rätt extrem fiddle waist och annat som gör att de ser ut att kosta betydligt mer än de 3300 kronor de går loss på. Enligt de som provat dem ska det också stämma i verkligheten. Flera modeller är gjorda i det populära museum calf-lädret med en flammig finish, här från garveriet som var först med detta, italienska Ilcea.

Manolos guide till 10 okända skomärken
Skorna från DC Lewis görs i Laos och Taiwan, av tillverkare som också gör skor åt ett par japanska märken. De ser onekligen fantastiska ut, särskilt om man tar i beaktande priset på bara en bit över 3000 kronor

 

Andrew Lock


Två modellserier i liten skala är vad Andrew Lock erbjuder, där den billigare Benchgrade-linjen görs i Spanien och går på cirka 1700 kronor, medan Handgrade ligger på drygt 3000 SEK. Handgrade linjen görs i engelska Northampton och har ritsnedläggning, välvd midja och läder med mild antiqueing.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
Punched wholecuts från Andrew Locks Handgrade serie. (även översta bilden)

 

Matthew Cookson


Shipton & Heneage är en ganska välkänd, stor brittisk skobutik. Den franska avknoppningen, som sedan något decennium går under namnet Matthew Cookson, är inte lika välkänd. Precis som sitt moderbolag så säljs rebrandade skor under eget namn, här från främst Crockett & Jones men också italienska Santoni. Skorna börjar på 3900 kronor.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
De flesta av Matthew Cooksons skor tillverkas av Crockett & Jones, som dessa ljusa quarter brogues.

 

Premium


F&F

Italiens huvudstad Rom är en stad förvånansvärt gles på intressanta skotillverkare. F&F är dock ett undantag. Det nystartade märket erbjuder durksydda, handrandsydda eller norvegesesydda MTO- och bespokeskor. MTO börjar på cirka 5000 SEK för durksydda, medan bespoke börjar kring 11 000 för handrandsydda. Finishen, materialet och hantverksnivån är hög, och det finns stora möjligheter att utforma skorna efter sina egna önskemål. I MTO finns fyra läster att välja på: classic round, almond toe, soft chisel och banana, och utformningen av modellen, läder, färg med mera är väldigt fritt. Man beställer via mail, och lämnar mått och info om andra skor som passar bra för att hitta rätt storlek.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
Vackra wholecuts från F&F tillverkade i Italiens huvudstad.

 


Attila

Ungern har en stor skomakartradition, och här görs några av de kanske mest prisvärda skorna i världen, oftast helt och hållet för hand. Attila gör handrandsydda och norweigan-sydda skor med priser på mellan 4000 och 5500 kronor. De kanske rent prismässigt kan sägas ligga i mellanpriskategorin, men då de görs helt för hand, med ekgarvade JR-sulor och riktigt fint ovanläder är det helt klart premiumskor det handlar om. Precis som de flesta ungerska tillverkare görs skorna på beställning, och man erbjuder stora valmöjligheter, bland annat läcker antiqueing.

 

Manolos guide till 10 okända skomärken
Budapest-baserade Attila erbjuder antiqueing efter kundernas önskemål, vilket är väldigt ovanligt bland ungerska tillverkare.
Dela på Facebook
Tweeta