Manolo x Skoaktiebolaget – Del II – Resultatet

Så var det dags att presentera det färdiga resultatet av vår samarbetssko med butiken Skoaktiebolaget i Stockholm. Även om det bara var två dagar sedan första artikeln vet jag många som sett fram emot den och jag hoppas och tror att ni skall gilla resultatet. I den här artikeln kommer vi redogöra djupare för valet av material, sula, läst och såklart vart man kan köpa den.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-04-02 09:45  |  Lästid: 4 minuter

I första artikeln gick vi igenom bakgrunden och själva produktionen av skon i Carminas fabriker på Mallorca. Idag vill vi fokusera lite mer på den mer på den estetiska delen. Vi har nedan listat en rad punkter på skon som vi finner intressanta samt en kort motivering till våra val. 

Material

Vi valde som tidigare nämnt att göra en mockasko då vi tycker att materialet är otroligt underskattat för en klassisk herrsko. Det är betydligt mer lättskött än många vill tro och ger en avslappnad elegans till både ledigt och dressat. Mellanbruna toner av mocka följer minst sagt devisen ”kärt barn har många namn”. Här finns det mycket att välja på så som Snuff, Polo, Fox etc men vi letade djupt i Carminas materialprover och hittade nyansen Tobacco som vi verkligen fastnade för. En varm mellanbrun mocka med röda inslag som verkligen gifter sig med nyanser av blått, benvitt, brunt och grått. Istället för vanliga snören valde vi en smal modell av ”flat laces” som enligt oss ligger ännu snyggare på skon. 


Modell

Valet av Adelaide oxford som modell kom från möjligheten att göra något som var klassiskt men fortfarande unikt. Balansen i Adelaidesömmen är något vi gillat länge och känns lika rätt i en brun mockasko som svart kalv. Självklart handlar detta inte om något rätt och fel utan om personlig smak men ur ett formellt perspektiv skiljer sig inte en adelaide oxford från någon annan quarter brogue. Vi vet att det finns fantastiska tolkningar av modellen från andra märken så som St James från Gaziano&Girling, Maverick från Riccardo Bestetti eller Canterbury från Edward Green. Vår ambition var att göra en egen tolkning vilket möjliggjordes av Carminas modellarkiv där vi fann en Adelaide med en strömlinjeformad söm som löper längs skons övre kant. Istället för en hälkappa valde vi att lämna den här delen ren vilket påminner om känslan i en wholecut. 

Läst

Lästvalet var lättare sagt än gjort. Carmina har ett imponerande utbud av läster som sträcker sig från klassiskt runda till mejslade och smala. Vi ville åt en läst som likt resten av skon skall vara väldigt mångsidig. Valet föll på den svagt mejslade "soft square" lästen Rain som påminner en del om Gaziano&Girlings MH71 och Crockett&Jones 337. I kombination med mockan som hjälper till att mjuka upp formen på tåpartiet får man en läst som fungerar till otroligt mycket. Den mjukt fyrkantiga tån harmoniserar väl med U-formen på Adelaidesömmen och hjälper till att knyta ihop helheten. Rain är en relativt bred läst vlket generellt sett passar oss nordbor bättre. 


Sula

Vårt sulval föll på en enkel lädersula. Vi är fullt medvetna om att en enkel Dainite kanske är mer användbart året om men här handlar det främst om en vårmodell och få saker kan slå känslan av lädersula på torr asfalt under sommarhalvåret. En annan anledning är att vi var imponerade över nivån på lädersula i förhållande till priset man betalar hos Carmina. I detta fall är sulan inte bara ritsnedlagd och försedd med en rad nubb i tåpartiet utan har även en diskret välvd midja; en detalj som få tillverkare kan erbjuda i den prisklassen. Vi valde att göra skon med naturliga sulkanter för att ytterligare förstärka vårkänslan och då detta enkelt kan korrigeras med ett lager av mörk skokräm om man så skulle önska tyckte vi det var en trevlig lösning. 

Vi inser dock att en bild säger mer än tusen ord så vi låter bilderna på skorna tala. I skorna sitter Skoaktiebolagets speciellt framtagna reseskoblock som passar Rain-lästen extremt bra och väger ca hälften av deras normala skoblock. (Dessa ingår ej)

 


Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet
Manolo x Skoaktiebolaget - Del II - Resultatet

 

För att summera det här samarbetet skulle vi vilja säga att vi blev väldigt nöjda med det färdiga resultatet. Balansen mellan klassisk design och individualitet utan att för den delen bli svårburet var en utmaning men vi är som sagt mycket nöjda och stolta över produkten och hoppas att även ni finner dem tilltalande. 

Skon har som tidigare nämnts endast producerats i en liten upplaga och kommer säljas exklusivt via Skoaktiebolaget på Humlegårdsgatan 4 i Stockholm samt på företagets hemsida. Vill man ha ett exemplar rekommenderar vi att man tar långa benet före och besöker butiken då dessa riskerar att sälja slut. Vi har i nuläget inga planer på att ta upp re-orders så passa på om det är något som känns intressant. 

Priset som varit en viktig aspekt för oss kommer ligga 3 400 kronor precis som övriga lågskor från butiken vilket i vår mening är ett väldigt bra pris för en randsydd sko av den kvalitén. 


Dela på Facebook
Tweeta